pedzelek Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Dziś udało mi się wykreować przez około godzinę takie coś na dioramę zimową. Balsa+drut Kaliber bliżej nieznany. Prędkość początkowa w zależności od ruchu ludzkich mięśni. FRONT WSCHODNI 1942 Wszystkie wasze pantery i tygrysy lepiej schowajcie do szuflady Cytuj
Corsair Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Jeśli to front wschodni '42 to płozy powinny być drewniane. Te sanki nadają się ew. do dioramy ze stanu wojennego. I dlaczego te deski są tak niemiłosiernie pofalowane? Jak ruskie to na stolarstwie się nie znali ? Cytuj
pedzelek Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Jeśli to front wschodni '42 to płozy powinny być drewniane. Te sanki nadają się ew. do dioramy ze stanu wojennego. I dlaczego te deski są tak niemiłosiernie pofalowane? Jak ruskie to na stolarstwie się nie znali ? Tak myślałem ,że ktoś wspomni o drewnianych płozach. Dlatego podkreśliłem FRONT WSCHODNI 1942 -Niekoniecznie były różne wynalazki. Po za tym balsy nie udało mi się wygiąć. 1940 http://www.tripodgirl.com/memories/uploaded_images/sledding-727610.jpg Winter 1936-1937 https://blogs.libraries.iub.edu/iubarchives/files/2011/10/SleddingWinter1936-37Accn1267.jpg Rosja 1986 Cytuj
Corsair Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Na pierwszym linku widać w tle wózek RadioFlyer - produkt stricte amerykański. Co to ma do frontu wschodniego ? Drugi link - Indiana? Ostatnia fotka z Czarnobyla. Owszem wschód, ale kilkadziesiąt lat później. Po prostu kiedyś żelazo bardziej się szanowało i jeśli coś dało się zrobić z ogólnie dostępnego drewna to robiło się to z drewna właśnie. Po co wyginać płozy? W tej skali wystarczy wypiłować łuk z klocka. Jeśli się upierasz jednak nad żelazem to brak jest połączenia między nogami. Konstrukcja by się rozjechała. Wzorców poszukaj raczej w polskim skansenie Do Twoich Niemców pasują raczej te pierwsze sanie. Cytuj
pedzelek Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 No godzinę się męczyłem. Płozy z modeliny spróbuje. Balsa się łamię. Reszta sanek zostanie Cytuj
Corsair Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Olej balsę i zasuwaj na statoil po drewniane mieszadełka do kawy... Cytuj
Marcin1970 Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Olej balsę i zasuwaj na statoil po drewniane mieszadełka do kawy... Mieszadełka do kawy są najlepsze w Mc D... maja super bo cienkie i wąskie idealnie imitują dechy. Cytuj
Corsair Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Pewnie tak, ale zdobycie tych mieszadłek nieodwracalnie wiąże się ze zdobyciem zbędnych kalorii Cytuj
Marcin1970 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Pewnie tak, ale zdobycie tych mieszadłek nieodwracalnie wiąże się ze zdobyciem zbędnych kalorii Kawa nie posiada aż tak wielu kalorii Cytuj
pedzelek Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 Do wyboru długie sanki zostawić czy krótkie ? W dłuższych pokrycie białe punktami jeszcze schnie. Cytuj
Irgr Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Wydaje mi się że dobrze by było pokazać te sanki obok jakiejś figurki. Te krótsze wyglądają mi jakoś tak pokracznie, więc chyba głosuje za dłuższymi. No i uważam że lepiej by było gdybyś założył jeden warsztat ze swoją dioramą i tam pokazywał wszystkie jej elementy Cytuj
Corsair Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Nadal powielasz błąd konstrukcyjny - czyli brak łącznika między nóżkami sanek. Te łączniki umieściłeś na końcach sań. Całą siłę ciężaru ładunku muszą więc przenosić skrajne deski. Zgadzam się z przedmówcą, że dobrze było by zobaczyć sanie z figurką. Jeden warsztat też by wiele uprościł. Cytuj
pedzelek Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Panowie tematów nowych nie będę zakładał. Sanki to ostatnia konstrukcja przed ukończeniem dioramy. Sznur będzie oczywiście naciągnięty i krótszy. Na razie tak tylko do zdjęć bez lakieru matowego. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Gość Cytuj
Marcin1970 Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Fajne ale na chol..re ciągnie ten łańcuch ? Wywal go. Cytuj
pedzelek Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 Łańcuch wraz z pasem zabezpiecza artefakty niemieckie przed zsunięciem się. Częściowo już i tak poluzowany i lada chwila coś wypadnie,. Jeśli innym się nie podoba łańcuch to zdejmę. Cytuj
Marcin1970 Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Lancuch tej wielkosci to jakies 20-30 kg, po co mieli by targac dodatkowy balast? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi