pilot1601 Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Witam, Chciałbym zapytać o sposoby przydymiania owiewki, gdyż niedługo zabieram się za F16C i niedawno nabyłem aerograf. Słyszałem, że może to być po prostu lakier bezbarwny błyszczący i mieszanka odpowiednich odcieni dających kolor również błyszczących. Nie wiem czy to ważne ale używam akryli, dokładnie Pactry. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Przeszukaj forum, było wałkowane w warsztatach, a może nawet i w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot1601 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Po prostu chciałbym się dowiedzieć na szybko, czy jest inna metoda oprocz tej, co napisałem lub czy ta jest poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Szybciej się dowiesz używając opcji szukaj, naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot1601 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Ok, dzięki mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Przydymienie owiewki do F-16 jest stosunkowo proste, choć nie do końca. Ja co prawda robiłem to niedawno do modelu Rafale, ale mechanizm, jak i w zasadzie kolor, są podobne. Użyłem mieszanki farb Smoke Tamiya oraz Gunze Clear Orange, proporcje o ile pamiętam 4:10 (4 krople Smoke i 10 kropli Clear Orange, ale możesz to zmienić, sam zobaczysz jaki odcień to daje). Do tego dołożyłem drugie tyle (ilościowo) lakieru bezbarwnego Gunze GX-100. Ten ostatni jest ważny, bo można powiedzieć że wzmacnia on całą mieszankę a do tego pomalowana owiewka uzyskuje piękny połysk. Dodatkowo polakierowana powierzchnia jest bardzo twarda. Taką mieszanką malujesz owiewkę od środka. Ja malowałem swoją mniej więcej 4-6 warstwami, za każdym razem kładąc mieszankę na mokro, ale bez przesady bo wtedy bardzo łatwo o zacieki, które potrafią pojawić się w trakcie schnięcia, więc trzeba bardzo uważać. Teoretycznie takie zacieki można delikatnie skorygować namoczonym w LT patyczkiem, ale łatwo wtedy uszkodzić powierzchnię dookoła. Uważaj także na coś jeszcze: gdy mieszanka jest zbyt gęsta, wtedy trudniej położyć mokrą warstwę, a jeśli położysz suchą, to owiewka nie będzie przejrzysta. Z drugiej strony gdy mieszankę rozcieńczysz za bardzo, wtedy łatwo o mokre warstwy, ale łatwiej też o zacieki - trudno to opisać i wyjaśnić, trzeba to samemu wyczuć. Przed położeniem kolejnej warstwy czekałem aż poprzednia dobrze wyschnie, nawet do kilku godzin. Im bardziej rozcieńczona Leveling Thinnerem mieszanka, tym rzadsza farba i tych warstw trzeba kłaść więcej. Gdy coś nie poszło dobrze, całość łatwo zmyć tymże Leveling Thinnerem przy pomocy patyczka kosmetycznego. Uwaga: największym problemem są wszelkiej maści paprochy, które dostają się do mieszanki i przyklejają się do owiewki. Nie ma na to idealnej metody, trzeba po prostu starać się pracować w czystym powietrzu, warto przed malowaniem warsztat spryskać zraszaczem z wodą, wtedy wszelkie paprochy spadają na podłoże i przyklejają się do niego na dłuższy czas. Ale to nie daje pełnej gwarancji, paprochy i tak lubią się pojawiać. Ja w pewnym momencie po prostu się poddałem i zostawiłem tak jak jest. Tak wygląda teraz ta moja owiewka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot1601 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Wielkie dzięki Solo. Pomogleś mi bardzo, a z tym twoim Rafale to przede wszystkim gratulacje, bo wyszło świetnie, a no i warsztat super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi