Skocz do zawartości

ZiS-6 BM-13 Katyusha, Zvezda 1:100

Szymon J

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj padło na dziwny twór Zvezdy w skali 1:100, pierwotnie wypuszczony do gier bitewnych potwór mający mało wspólnego z rzeczywistością. W małym niepozornym pudełku wielkości pudełka na figurki w 1:35 znajdziemy dwie wypraski:

DSCN5113_zpsczarffhc.png

DSCN5117_zpsb5w7t765.png

Już na pudełku widnieje ostrzeżenie mające odstraszyć nabywce "SNAP FIT NO GLUE REQUIRED" i jak nastało na model kinder-niespodziankowy naprawde istnieje możliwość złożenia go w mniej niż 10 minut. Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy jest brak okien w budzie, wiąże się to również z brakiem wnętrza, o dziwo producent dodał silnik ;)

Następna w kolejce jest konstrukcja samych prowadnic nijak ma się nawet do obrazka z pudełka.

DSCN5120_zpsb7jypdxu.png

Ciekawym elementem jest także instrukcja składania.

DSCN5116_zpsqz1fo7ph.png

Wstępnie wyciąłem okna oraz zrobiłem coś na wzór ciepłej pierzynki aby Kasi w zimę silnik nie odmarzł.

DSCN5124_zpshjptavik.png

DSCN5126_zpsljjd6vwc.png

DSCN5122_zps01a21pll.png

Bardzo chętnie przyjmę każdą radę aby coś z tego modelu wyszło i wyglądem przypominał chociaż trochę Kasię. Pozdrawiam Szymon

Pytanie techniczne- czy kocyk na masce wytrzymalby chocby jedna salwe? Nie na darmo sa oslony na przedniej szybie kabiny.

Z prowadnicami jest tak, że zastanawiam się jak to ugryźć żeby to później jakoś wyglądało. Szukam jakiegoś odpowiedniego materiału do zrobienia ich na nowo (jakby ktoś miał jakiś pomysł to z chęcią przyjmę ;) ).

Co do pytania o spalenie kocyku na masce, wydaje mi się, że płomień wydostający się z rakiety był na tyle skoncentrowany i obejmował swoim zasięgiem tylko same prowadnice ale na ten temat można gdybać.

9.jpg

Co do zmniejszenia grubości drzwi, plastik jest takiej jakości, że ingerencja w grubość drzwi może się źle skończyć. Spróbuję to zrobić ale samego wnętrza nie będzie prawie widać ze względu na koncepcje jaką mam dla tej poczwarki.

Pozdrawiam Szymon

A gdyby zeszlifować pilnikiem tylko górną czéść drzwi i kabiny?

Rozumiem ,że powstanie poniżej uskok ale będzie on raczej niewidoczny bo bedzie we wnętrzu.

Ewentualnie odcięcie góry drzwi i słupka oraz wklejenie na nowo z dorobionego kawalka hipsu np.0,25mm

@ Szymon 3 Zdjecie ewidentnie pokazuje ze masz racje. Nie bylo pytania...

Dzisiaj napisany ostatni egzamin można powoli wrócić do sklejania.

Na początek poszedłem za radą i pocieniłem drzwi, bardziej troszkę jeszcze się uszczuplą po wszystkich zabiegach na razie więcej nie można uciąć bo za bardzo wszystko się wygina.

DSCN5134-2_zpswadu1v9q.png

Dorobiłem trochę kabiny wewnątrz szału nie ma ale przez odłamki szyb i zasłoniętą przednią szybę nic nie będzie widać.

Troszeczkę wygładziłem fakturę kołderki i wstępnie nawierciłem klosze lamp. Jeszcze trochę i zabiorę się za te szyny ;/

A teraz pytanie do publiczności:

Obszar zaznaczony na czerwono. Powinien być wycięty czy była w tym miejscu blacha. Jakby ktoś dysponował zdjęciem to byłbym wdzięczny.

DSCN5135_zpsqtjfrgqc.png

Pozdrawiam Szymon