KRL Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Myślę, że odrobinę was zdziwię ale postanowiłem spróbować nie co mniejszej skali i przeskoczyć z 1:32 na 1:72 ale tylko na chwilę. ;o) Chciałbym wykonać jeden z moich ulubionych samolotów MiG'a-31 i zastanawiam się co wybrać by nie popełnić błędu i by nie okazało się że kupię coś przepakowanego za 70zł co w innym opakowaniu kosztuje 30zł. Moją uwagę zwrócił ten model: http://www.mojehobby.pl/products/MiG-31-TOGA.html Wydaje się mieć w miarę przyzwoite linie podziału a co dla mnie istotne kadłub w zasadzie jest cały i nie trzeba będzie szpachlować w miejscach bardzo widocznych. A może jednak lepszym wyborem będzie ICM lub Zvezda jest chyba też MiG-25 z Revella (nie jestem pewny) a 25'ka także wchodzi w grę. Może ktoś popełnił ten model i może coś bliżej powiedzieć. Cytuj
mig Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Kilka lat temu robiłem MiGa-31 ze Zvezdy z tego co pamiętam sklejało się dobrze, trochę szpachli było potrzeba ale składalność jest dobra. Model wzbogaciłem o blachy Parta pasują dobrze jedna część tylko nie chciała za bardzo pasować. MiG-25 mam z Condora ale nie wiem jaka jest sklejalność tego zestawu bo go jeszcze ni zacząłem. W ramkach wygląda przyzwoicie. Oba zestawy mają ubogie kokpity. Z MiGiem-25 z ICM nie miałem do czynienia. W ramkach wygląda dobrze jaka jest składalność nie wiem, bo w przypadku tej firmy to różnie z tym bywa. Z modelem Togi nigdy się nie spotkałem. Cytuj
spiton Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 zdecydowanie miga 25. Condora , Zwezde śmiało. Robiłem. Wiem co mówię ,-)) Cytuj
Piotr_P Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Condor jest chyba najlepszy jesli idzie o MiG-25 aczkolwiek MiG-31 tez jest super. odradzam Hasegawe bo to lipa do potęgi ... w razie czego spoczywa u mnie szkolny MiG-25PU a jako że siedzę juz w pancerce to pewnie go wystawie na aledrogo...w razie czego mam Condora... w moim portfolio mam obydwa gotowe modele wklejone jakbyś chciał zerknac na to co można zrobic z tych zestawów Cytuj
flanker37 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 MiG-25 Condor -marnej jakości oszklenie i kalki poza tym super MiG-31 tylko Zvezda lub Revell 04378 [przepak Zvezdy z super kalkami] http://www.mojehobby.pl/products/Interceptor-Fighter-MIG-31-Foxhound.html Cytuj
KRL Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 Dzięki za informację i wskazania, wybór padł na Zvezdę - głównie za sprawą dodatkowego stojaka który dostrzegłem w zestawie a zamierzałem wykonać Migacza w locie. Jedyne co pozostało to zastanowić się nad kamo - może zrobię wersję z Le Bourget. Cytuj
BigJ Napisano 15 Lipca 2015 Napisano 15 Lipca 2015 Jeżeli szukasz inspiracji w kwestii malowania tego Miga, to polecam Ci obejrzenie kalek Begemotha, szczególnie jeżeli model Ci się spodoba i postanowisz zrobić ich kilka. Są dosyć drogie (niestety), ale przyzwoite jakościowo (dobra jakość druku, a nasycenie kolorów w niektórych przypadkach aż za mocne) i zawierają dużo opcji razem z całym zestawem napisów eksploatacyjnych. Korzystałem z nich min. przy robieniu różnych wersji Migów-25 z Condora (jak na razie 2 gotowe i 2 kolejne w malowaniu ). Cytuj
KRL Napisano 15 Lipca 2015 Autor Napisano 15 Lipca 2015 Dzięki, właśnie dziś skończyłem swojego MiG'a-31 mój pierwszy w życiu model w skali 1:72 ale chętnie obejrzę te kalki ponieważ podjąłem już decyzję, że wykonam sobie całą flotę modeli w locie Zvezdy w skali 1:72 jak na razie naliczyłem że będzie ich 11. Cytuj
BigJ Napisano 19 Lipca 2015 Napisano 19 Lipca 2015 Ciekawy plan, szczególnie że nowe modele Zvezdy z ostatnich kilku lat wyglądają bardzo przyzwoicie. Tylko z tym przedstawieniem w locie możesz mieć problem, bo podstawka w zestawie to raczej wyjątek, niż reguła. Mimo wszystko zastanów się jeszcze nad tym Migiem-25 z Condora - byłby fajny duet z 31 A tak przy okazji - jakie malowanie ostatecznie wybrałeś? Cytuj
KRL Napisano 19 Lipca 2015 Autor Napisano 19 Lipca 2015 W zasadzie wszystkie samoloty które wybrałem posiadają podstawki w zestawie poza Su-24 na ta chwilę mam już w szafie Su-27, Su-T50, MiG-21, Su-24 i MiG-1.44 ale chcę rozpocząć od Su-47 i liczę, że dam radę namówić syna młodszego by złożył ten model przy moim minimalnym udziale. Co do MiG'a-31 to wygląda tak To mój pierwszy w życiu model w tej skali i naprawdę trudniej mi kleić te maleństwa. 1 Cytuj
BigJ Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Ja z kolei jeszcze nigdy nie kleiłem nic powyżej 1/72, nie licząc jakiegoś czołgu w 1/35 w dzieciństwie. A Mig bardzo ładny, tylko trochę za bardzo "zmęczony", ale to kwestia gustu Ta podstawa jest z zestawu, czy osobno (na zdjęciach tzw. inboxa wygląda inaczej)? Z wymienionych przez Ciebie modeli Zvezdy jeszcze Su-27 nie ma w zestawie podstawy - też mam taki w szafie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi