Michal_G Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 W najbliższym czasie zacznę sklejać T-80 BW od Revella w 1:72. Wiem czego się spodziewać, jakiś czas temu zrobiłem T-80 B. Wykonanie będzie prawie pudełkowe - dodam metalową lufe i liny holownicze. Malowanie za to nie zestawowe - czołg z 81 Gwardyjskiego pułku zmotoryzowanego, Czeczenia 1995 - na podstawie instrukcji od modelu Trumpetera w 1:35, czołg po prawej (instrukcja ze strony sklepu Exito) Planowane zasadnicze kolory: zielony - akrylowy Model Master Interior Green 4736 piaskowy - Pactra A-25 Armor Sand to dobry dobór? Nie musi być idealnie chyba, o ile się orientuję Rosjanie mało przejmują się idealnie jednakowym malowaniem. Fotki będę wrzucał na bieżąco w ramach postępów w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Fajny model, będę obserwował, ale jak dla mnie kolory niezbyt odpowiednie. Na zielony dałbym XF-62, a na piaskowy XF-55, oba rozjaśnione XF-2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Niestety Tamiya nie wchodzi w grę, maluję pędzlem. XF-62 czyli NATO green to z grubsza będzie Medium Green z MM lub Pactry? Jeżeli tak to po rozjaśnieniu wyjdzie właśnie blisko Interior Green (no, IG ciut bardziej soczysty). XF-55 jak dla mnie nieco w jasny brąz wpada i nie podejdzie. Ale to tylko moja wizja, nie upieram się, może jeszcze ktoś coś poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Niestety Tamiya nie wchodzi w grę, maluję pędzlem Ee, no nie przesadzaj przy odpowiednim rozcieńczeniu da się jak najbardziej! Stare zdjęcie, ale koła malowane XF-67 http://lh4.ggpht.com/_6UGKTtR_BLM/SdhfkY7m0sI/AAAAAAAABOA/i0Aa_F0CHlI/s720/P4050010.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Aj źle popatrzyłem - XF-62 to Olive Drab, XF-67 to NATO Green. Tomku XF-67 na moje oko bardzo podobny do Medium Green od Model Mastera. A że farby Tamiyi pod pędzel nie podchodzą gdzieś na forum wyczytałem i utkwiło mi w głowie. Tak przy okazji na stronie Martoli znalazłem fotkę pudełka od T-80 BW pridukcji formy Modelcollect z takim schematem malowania jaki chcę zrobić - może lepiej kolory widać? A może ktoś poratuje informacją jakie farby Modelcollect zaleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Prace ruszyły. Zmontowany kadłub, koła i gąsienice. Gąsienice ogniwkowe jak to u Revella miejscami warto podgiąć, ale pasują dobrze. Trzeba było tylko podciąć zęby na ogniwkach przyklejanych do koła napędowego - w kole jest środkowa tarcza która przychodzi dokładnie na zęby i ma ciut za dużą średnicę - nie wchodzą ogniwa w zęby koła bo je środkowa tarcza "wypycha". Na fotkach widać drobne szczeliny między górą a dołem kadłuba - popracuję nad tym w kolejnym etapie. Górną część kadłuba będę malował po przyklejeniu co większych połaci pancerza reaktywnego. Pomaluję całość Pactrą A-25 Armor Sand żeby potem nanosić zielone plamy na jaśniejszym tle a nie odwrotnie, czarne linie "oddzielające" będą ostatnim etapem malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Gąsienice dziwnie na łączeniach poklejone, ale przerabiałem całe gąsienice Revella i znam ten ból. Działaj dalej! PS. Nie kusiło Cię wymienić tej kratownicy pseudo na wydechu na jakąś drobną siatkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Michale wymień koniecznie tę kratownice na jakiś wyrób Abera lub inna blaszkę Dodatkowo proponowałbym pocienić boczne osłony - wyglądają na nienaturalnie grube na ostatnim zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Z pocienieniem bocznych osłon będzie problem - niestety przedni błotnik jest odlany razem z kadłubem. Jak pocienię osłony to do błotnika pasować nie będą, a błotnika nie ma jak pocienić (niestety już się do niego nie dostanę). Kratownica na wydechu - poradzicie jakiś konkretny wyrób na wymianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Nawierć dziury na usuwanym elemencie, wytnij i osadź nową kratkę. Co do fartuchów, z tył€ na BV'ce to zupełnie inaczej wygląda, jest połączone z tylnymi błotnikami, może też tutaj tak to przerób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Wycięcie starej kratki nie stanowi problemu. Tylko potrzebuję namiaru na dobrą nową siatkę - jest tego trochę na rynku. Za dobrym zdjęciem BW od tyłu poszperam i popatrzę co się da zrobić w zakresie połączenia tylnego błotnika z fartuchami. Jak się uda to i grubości fartuchów nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Wydaje mi się ze te błotniki tylne są pod zbyt dużym kątem: http://s18.postimg.org/tsqqyivsp/z_f1cf3c29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Tomku wielkie dzięki za fotkę! Błotniki są pod dobrym kątem (patrząc prostopadle do burty błotnik idealnie pokrywa się z tylną krawędzią fartucha) tylko że są niepotrzebnie "podcięte" od zewnętrznej. Gdybym zauważył problem przed sklejeniem kadłuba wymienił bym całe błotniki. Teraz chyba pozostanie "wspawanie" uzupełnienia pomiędzy błotnikiem a fartuchem z płytki polistyrenu. Nie musi być idealnie, najwyżej wyjdzie pogięty błotnik a i brudek potem zamaskuje połączenia. Krata - z tego co wyszperałem najlepsza będzie siatka od Abera 1.2 x 0.8, taka http://exito.sklep.pl/pl/p/ABER-S13-Net-1%2C2-x-0%2C7-mm-75-x-42mm/17214 - dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Wydech wymieniony na siatkę od Abera (S13). Okolice wydechu wymagają jeszcze drobnych robót malarskich (w tym pomalowani samej siatki na czarno). Na oryginalnych błotnikach nakleiłem płytkę polistyrenu 0.25 mm o właściwym kształcie. Połączenia błotników z ekranami i kadłubem nie są idealne, ale to powinno zniknąć pod brudkiem. Lufa metalowa wymagała mocowania na szpachli, inaczej miała tendencję do opadania. Całość pomalowana A25 Armor Sand. Planuję nieco nietypową kolejność robót przy pancerzu reaktywnym na wieży - poradźcie czy dobrze kombinuję. Pędzlem nie wejdę pod i między kolejny elementy pancerza przy jarzmie armaty (jeden taki element jest już przyklejony - 2 kostki i element mocujący je). Więc lepiej będzie chyba najpierw pomalować wieżę do końca (plamy zielonego) i pancerz reaktywny pomalować przed przyklejeniem. Z wyrzutniami granatów dymnych tak samo. Na 3 zdjęciu widać szczelinę między pancerzem reaktywnym a osłoną jarzma armaty. Szpachlować czy zostawić, wychodząc z założenia że osłona "chodzi" przy zmianie kąta podniesienia lufy i szczelina musi być? Duże obszary pancerza reaktywnego na wieży i z przodu kadłuba będą najprawdopodobniej wymagały mocnego washa - szczeliny między kostkami są bardzo płytkie. W razie konieczności - pogłębię je jakimś ostrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Doszedł kamuflaż. W następnym etapie biorę się za resztę pancerza reaktywnego. Na rurze do forsowania po dnie wyszły przy malowaniu jamy skurczowe - na zdjęciach są zaszpachlowane ale jeszcze nie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 Witam po długiej przerwie. Elementy zestawowe mam już zamontowane w komplecie. Do dorobienia zostały: - tylne haki holownicze (nie ma ich w modelu!) - wezmę coś z pozostałości modelarskich, gdzieś ma nadliczbowe od T-34 (idealne kształtem nie będą ale lepsze niż żadne) - belka do wyciągania z błota (dorobię z jakiegoś patyka) - liny holownicze (kupiłem zestaw do T-72) Powyższe zrobię na podstawie fotki i fotki którą wrzucał w tym wątku Tomek Mroczkowski Zostanie do dorobienia jeszcze antena - jakiej powinna być długości? W najgorszym wypadku zrobię na wyczucie proporcji bazując na zdjęciach. Fotki stanu aktualnego poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2016 Doszła belka do wyciągania z błota, antena, wash (olejna farba dla artystów, brąz van Dycka), brudek (suche pastele) i wytarcia (szara kredka). Efekt finalny w galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=52479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi