Demonion Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Za lufę przedstawię jeszcze żądania. Z uwag co do modelu: instrukcja tragiczna pod kątem czytelności, spasowanie elementów w niektórych przypadkach wręcz tragiczne. Obiecałem sobie pełną abstynencję ale w pewnym momencie tak mi ciśnienie wzrosło, że wskazane było pokrzepienie duszy. Co do przebiegu samych prac opierały się one na dobrze znanym planowaniu produkcji i oczywiście wyszły opóźnienia ( Marcin 5h bawił się ze stopniem przy wagonie przez co otrzymał miano "Kwaśnego Pazia" ) Gdyby nie opóźnienie wywołane okolicznością losową z moim przyjazdem to k5 mogło by zostać skończone. Prace przy modelu trwały po 18h na dobę, maraton straszny ale za to jak przyjemny. I kończąc tą wypowiedz chyba się wyleczyłem z modelowania na kilka dni. PS. Po powrocie do domu pierwsze co zrobiłem to się ogoliłem bo broda mi się zacna pojawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Kolubryna na 110 centymetrów długa. Całe szczęście mam gdzie to postawić. Naprawdę robi wrażenie. Szpachla się lekko zapadła i burty wymagają poprawek. Poza tym cud miód marzenie. Piękny kawałek plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Kurcze panowie szacun Dostałem kopa, że aż muszę wrócić do modelu. Niestety tak mocno mnie zmęczył, że patrząc na kadłub mam ochotę go wy...... za okno Jednakże za dużo włożyłem w niego sił i środków, ale jesień już się zbliża więc i czas dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Dziękujemy Tu_es Leopold dostał kamuflaż. Wspólny roboczy weekend z Demonionem. Zdjęcia są i będą wrzucone na dniach, jednak z uwagi na gabaryty modelu, zrobione zostały na tle mebli, z braku czasu w roboczym środowisku K5 czeka teraz na suche kalki - Archer z Hong Kongu, ponieważ zestawowe zjadł w furii kolega Daniel Ps. Podczas kładzenia kalek, pierwsza poszła w drobny mak. Trzeba ściągnąć zamienniki z Hobby Easy. Już zamówione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 K5 czeka teraz na suche kalki - Archer z Hong Kongu, ponieważ zestawowe zjadł w furii kolega Daniel /quote] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 No a kto wczoraj kroił i wcinał aż się uszy trzęsły Kolega ugotował zupę, pływało tego od groma. 10 części prosto z banku III Rzeszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 K5 po położeniu podkładu: created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Na zdjęciu nr 6 wygląda jakby była lufa krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 (edytowane) K5 po położeniu bazy: created by picasa2html.com Edytowane 18 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 K5 - kamuflaż: created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Piecu. Lufa jest ok. Po podkładzie była ledwo włożona. Teraz siedzi na maksa. Teraz czekamy na kalki archer ar35088 z Hong kongu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Nie wiem, ale malowanie jakos mi nie leży ( szczególnie modulacja ), brak w niej naturalności. Może to wina zdjęć, ale zobaczymy jak dalej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Przy tych gabarytach inaczej się nie da. Ale dalsze zabiegi to wytłumią (tak myślę). Filtr pójdzie jeszcze raz bo raczej Marcin dał go tyle co na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 To ma 110 cm długości. Nie widać tego na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Października 2015 hmm ale ten kosmaty sznurek na dźwigu słabo wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 hmm ale ten kosmaty sznurek na dźwigu słabo wygląda... Bardziej, niż słabo. Zapomniałem zabrać do Marcina drut do tego dziadostwa. Ale to następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Kamuflaż z pupy wzięty. Masz zdjęcia takie malowania Leopolda lub innego K-5. Chyba że robisz model w malowaniu z muzeum w stanach bo oni wymyślili to szkaradztwo. Pozdrawiam. Baza powinna być szara kolejowa na to żółty kolor z pozostawionym napisami z szarym tłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Kamuflaż z pupy wzięty. Masz zdjęcia takie malowania Leopolda lub innego K-5. Chyba że robisz model w malowaniu z muzeum w stanach bo oni wymyślili to szkaradztwo.Pozdrawiam. Baza powinna być szara kolejowa na to żółty kolor z pozostawionym napisami z szarym tłem. Skoro z pupy to poproszę o źródło. Przypominam, że k5 wyklepano w ilości 25szt. Każda była przemalowana i na dobrą sprawę ten model można by pomalować na szaro z piaskowymi plamami. A wersji i opini nie ma 100%. Mogą być nawet zielone pasy czy forma trójkolorowego kamuflażu. I na tych zdjęciach jest kamo na dwa kolory. Nie widzę napisów na szarym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Proszę o to link do strony gdzie masz opisane malowanie Leopolda po zdobyciu przez amerykanów.http://www.one35th.com/model/k5/k5_frme.htm- Strona ta jest kopalnią wiedzy na temat dział kolejowych w tym K-5. Tu przykład malowania o jakim pisałem. Zdjęcie z daleka ta czarna plama to osmolenie po bliskiej eksplozji: Podobnie był malowany "Robert" zdobyta razem z "Leopoldem", choć tam wężyki były wyraźniejsze i widać, że malowane w pośpiechu. Malowanie które zrobiłeś jest tylko i wyłącznie wymysłem amerykanów. Wszystkie działa kolejowe nie podlegały wermachtowi, a Deutche Reichbahn czyli kolei niemieckim i podlegały ich rozporządzeniom. Wyraźnie napisałem ze ma być to kolor kolejowy a nie RAL pancerny. Tu jest rekonstrukcja malowania: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 http://www.one35th.com/model/k5/k5_hist02.htm W 1943 adoptowano dunkel gelb, red brown, green przy malowaniu dział kolejowych. Nie wyklucza się użycia tych kolorów. Źródło twoja strona. Rozumiem że w poprzednim życiu byłeś Goebellsem i widziałeś na żywo to nie z pupy wzięte. Inne źródła piszą podobnie. Kamuflaż zmieniany sezonowo. Niestety niektórym nie chce się uczyć angielskiego, bądź przyswaja wiedzę bez zrozumienia lub wybiórczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 "Camouflage : The Afrikacorps used a dark desert yellow from 1942 onwards. Since Leopold was destined from north Africa it may have had this color. In early 1943, a three tone camouflage scheme was adopted, using a base of Dunkelgelb (dark Yellow). Dark brown and green could be added according to season and terrain. K5 guns seem to be found only in overall dark yellow, although the painting could be very motley. Lettering and badges were often left in patches of the original dark gray, as in the case on Leopold." żródło - http://www.one35th.com/model/k5/k5_frme.htm Tak jak pewnie przeczytałeś ale nie do końca. Kamuflaż mógł być stosowany w zależności od terenu ale nie był. W stosunku do Leopolda i Roberta nie miało prawa być innego kamuflażu, dlatego że były oba detaszowane do Afryki do której nie zdążyły byś przetransportowane. Jeżeli malujesz Leopolda z pod anzio to innego malowania nie wymyślisz. Jeżeli z innego teatru działań to jak widać, jak był przemalowany to szary. 'Leopold' was overall Dunkelgelb (dark Yellow), with white lettering, when it was captured. It has been repainted since but the lettering is accurate, if complete. There should be alot more, both on the gondola and on the railway trucks. The latest coat of paint is camouflage, which is not historically accurate. Period photographs show camouflage made up of board band of color, probably the paint scheme used between 1935 and 1939, which was made up of 2/3 Dark Gray and 1/3 Dark Brown Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Hmm. Ach te instrukcje pudełkowe. Marcin wsadź to coś do wanny jak ci chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Witam. Mam pytanie z innej beczki. Będzie taka szczelina na stałe widoczna na poniższym zdjęciu (tam gdzie wózek z pociskami jest przesuwany) ? Pytam, bo w pozycji bojowej (nie do transportu) te tory po których porusza się wspomniany wózek - nie powinny być połączone (jak na zdjęciu nr 2)? Czy te elementy są do siebie tylko przyłożone, a potem będzie to inaczej wyglądało? Zdjęcie nr 1. Zdjęcie nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 W naszym egzemplarzu pokład/podest miał spore przesunięcie formy. Zbliżyć się da trochę. Szczątków szczeliny a być może zostanie. Nie sprawdzaliśmy. Póki co działo l eży w kartonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 O kurcze, ale babol. No u mnie np to końcówka lufy była przesunięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi