Skocz do zawartości

Trumpeter 00207 280mm K5(E) Leopold German Railroad Gun 1:35

Martinez

Rekomendowane odpowiedzi

Za lufę przedstawię jeszcze żądania. Z uwag co do modelu: instrukcja tragiczna pod kątem czytelności, spasowanie elementów w niektórych przypadkach wręcz tragiczne. Obiecałem sobie pełną abstynencję ale w pewnym momencie tak mi ciśnienie wzrosło, że wskazane było pokrzepienie duszy. Co do przebiegu samych prac opierały się one na dobrze znanym planowaniu produkcji i oczywiście wyszły opóźnienia ( Marcin 5h bawił się ze stopniem przy wagonie przez co otrzymał miano "Kwaśnego Pazia" ) Gdyby nie opóźnienie wywołane okolicznością losową z moim przyjazdem to k5 mogło by zostać skończone. Prace przy modelu trwały po 18h na dobę, maraton straszny ale za to jak przyjemny. I kończąc tą wypowiedz chyba się wyleczyłem z modelowania na kilka dni.

PS. Po powrocie do domu pierwsze co zrobiłem to się ogoliłem bo broda mi się zacna pojawiła

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Kurcze panowie szacun

Dostałem kopa, że aż muszę wrócić do modelu. Niestety tak mocno mnie zmęczył, że patrząc na kadłub mam ochotę go wy...... za okno

Jednakże za dużo włożyłem w niego sił i środków, ale jesień już się zbliża więc i czas dobry.

• 1 month later...

Dziękujemy Tu_es

Leopold dostał kamuflaż. Wspólny roboczy weekend z Demonionem. Zdjęcia są i będą wrzucone na dniach, jednak z uwagi na gabaryty modelu, zrobione zostały na tle mebli, z braku czasu w roboczym środowisku

K5 czeka teraz na suche kalki - Archer z Hong Kongu, ponieważ zestawowe zjadł w furii kolega Daniel

Ps. Podczas kładzenia kalek, pierwsza poszła w drobny mak. Trzeba ściągnąć zamienniki z Hobby Easy. Już zamówione

Kamuflaż z pupy wzięty. Masz zdjęcia takie malowania Leopolda lub innego K-5. Chyba że robisz model w malowaniu z muzeum w stanach bo oni wymyślili to szkaradztwo.

Pozdrawiam.

Baza powinna być szara kolejowa na to żółty kolor z pozostawionym napisami z szarym tłem.

Kamuflaż z pupy wzięty. Masz zdjęcia takie malowania Leopolda lub innego K-5. Chyba że robisz model w malowaniu z muzeum w stanach bo oni wymyślili to szkaradztwo.

Pozdrawiam.

Baza powinna być szara kolejowa na to żółty kolor z pozostawionym napisami z szarym tłem.

Skoro z pupy to poproszę o źródło. Przypominam, że k5 wyklepano w ilości 25szt. Każda była przemalowana i na dobrą sprawę ten model można by pomalować na szaro z piaskowymi plamami. A wersji i opini nie ma 100%. Mogą być nawet zielone pasy czy forma trójkolorowego kamuflażu.

page41-01.jpg

page43-01ss.jpg

I na tych zdjęciach jest kamo na dwa kolory. Nie widzę napisów na szarym tle.

Proszę o to link do strony gdzie masz opisane malowanie Leopolda po zdobyciu przez amerykanów.http://www.one35th.com/model/k5/k5_frme.htm- Strona ta jest kopalnią wiedzy na temat dział kolejowych w tym K-5.

Tu przykład malowania o jakim pisałem.

Anzio%20Leopold%202.jpg

Zdjęcie z daleka ta czarna plama to osmolenie po bliskiej eksplozji:

Anzio%20Leopold%201.jpg

Podobnie był malowany "Robert" zdobyta razem z "Leopoldem", choć tam wężyki były wyraźniejsze i widać, że malowane w pośpiechu.

4.jpg

Malowanie które zrobiłeś jest tylko i wyłącznie wymysłem amerykanów. Wszystkie działa kolejowe nie podlegały wermachtowi, a Deutche Reichbahn czyli kolei niemieckim i podlegały ich rozporządzeniom. Wyraźnie napisałem ze ma być to kolor kolejowy a nie RAL pancerny.

Tu jest rekonstrukcja malowania:

Leo-1.jpg

Pozdrawiam

http://www.one35th.com/model/k5/k5_hist02.htm

W 1943 adoptowano dunkel gelb, red brown, green przy malowaniu dział kolejowych. Nie wyklucza się użycia tych kolorów. Źródło twoja strona. Rozumiem że w poprzednim życiu byłeś Goebellsem i widziałeś na żywo to nie z pupy wzięte. Inne źródła piszą podobnie. Kamuflaż zmieniany sezonowo.

Niestety niektórym nie chce się uczyć angielskiego, bądź przyswaja wiedzę bez zrozumienia lub wybiórczo.

"Camouflage :

The Afrikacorps used a dark desert yellow from 1942 onwards. Since Leopold was destined from north Africa it may have had this color. In early 1943, a three tone camouflage scheme was adopted, using a base of Dunkelgelb (dark Yellow). Dark brown and green could be added according to season and terrain. K5 guns seem to be found only in overall dark yellow, although the painting could be very motley. Lettering and badges were often left in patches of the original dark gray, as in the case on Leopold."

żródło - http://www.one35th.com/model/k5/k5_frme.htm

Tak jak pewnie przeczytałeś ale nie do końca. Kamuflaż mógł być stosowany w zależności od terenu ale nie był. W stosunku do Leopolda i Roberta nie miało prawa być innego kamuflażu, dlatego że były oba detaszowane do Afryki do której nie zdążyły byś przetransportowane.

Jeżeli malujesz Leopolda z pod anzio to innego malowania nie wymyślisz. Jeżeli z innego teatru działań to jak widać, jak był przemalowany to szary.

'Leopold' was overall Dunkelgelb (dark Yellow), with white lettering, when it was captured. It has been repainted since but the lettering is accurate, if complete. There should be alot more, both on the gondola and on the railway trucks. The latest coat of paint is camouflage, which is not historically accurate. Period photographs show camouflage made up of board band of color, probably the paint scheme used between 1935 and 1939, which was made up of 2/3 Dark Gray and 1/3 Dark Brown

Witam. Mam pytanie z innej beczki. Będzie taka szczelina na stałe widoczna na poniższym zdjęciu (tam gdzie wózek z pociskami jest przesuwany) ?

Pytam, bo w pozycji bojowej (nie do transportu) te tory po których porusza się wspomniany wózek - nie powinny być połączone (jak na zdjęciu nr 2)?

Czy te elementy są do siebie tylko przyłożone, a potem będzie to inaczej wyglądało?

Zdjęcie nr 1.

K5_kamo13.JPG

Zdjęcie nr 2.

PIC_2-2195.jpg