Skocz do zawartości

Ansaldo A.1 Balilla pomocy

blitzaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jeżeli nie ten dział, proszę admina o przeniesienie do właściwego. A brać modelarską o pomoc - Robię tytułowego malucha w 1/72 i mam dylemat jak pomalować wnętrze kabiny? We włoskim, zachowanym egzemplarzu wnętrze jest białe, a na zdjęciu historycznym z monografii Windstocka - ciemne, prawdopodobnie w kolorze drewna. Najwięcej wątpliwości mam co do tablicy przyrządów, która na niektórych zdjęciach jest tak cienka, że zastanawiam się czy nie jest z blachy. Jaki wiec powinna mieć kolor?

Co radzicie?

W obu przypadkach stawiałbym chyba na drewno. Choć nie widziałem zdjęć z Windsocka. Myślę, że z tym malowaniem na biało to pewnie nie było we wszystkich egzemplarzach. Ekspertem nie jestem ale zostawiłbym w naturalnym kolorze materiałów. Możesz jakoś wrzucić zdjęcie tej tablicy?

Jak się doedukuję z wrzucania zdjęć, to wrzucę je indywidualnie. Na razie tylko linki

Tu wspomniany oryginał włoski

http://www.cmpr.it/Balilla%20-%20E.Molteni/balilla.htm

i

http://www.wwi-models.org/Photos/Ita/Ansaldo/index.html

a tu wspomniane zdjęcie spiracone na jakiejś rosyjskiej stronie. W monografii Windsocka jest ono opisane, jako zdjecie z prospektu reklamowego (?) prezentowanego w Pradze

http://www.aviaarhiv.ru/items/show/614

Windsockowe wygląda mi raczej na drewno - burty i tablica. Jeżeli robisz ten egzemplarz, który został odrestaurowany to masz zdecydowaną odpowiedź. Z białym kolorem w kabinie spotkałem się również w przypadku Hansy Brandenburg D.I. Cóż nie potrafię dać Ci jednoznacznej odpowiedzi, nawet na Aeordrome na pytanie podobne do twojego nikt nie odpowiedział. W przypadku szmatopłatów z tego okresu to bardzo często kwestia interpretacji modelarza. Zawsze możesz iść na kompromis - burty białe reszta drewno.

Robię polskiego nr. 5 - kapitan Merian Cooper - 7 eskadra z 1920 roku, czyli Włoch z demobilu. Większość, praktycznie wszystkie plastikowe modele zrobione są w drewnie. Bardziej się zastanawiam czy tablica mogła być metalowa. Na zdjęciach odnowionego egzemplarza wydaje się bardzo cienka i to mi nie daje spokoju. Tylko czy to w ogóle możliwe - metalowa tablica. W książce "Pierwsze samoloty mysliwskie lotnictwa polskiego" Goworka nie ma o tym słowa. - jest mowa o drewnianych wręgach i drewnianym kadłubie. Pewnie skończy się na drewnie, chociaż pewności nie mam. Może ktoś jeszcze się odezwie...

Po pogrzebaniu w internecie natrafiłem na bardzo fajną relację jakiegoś Rosjanina http://forum.rcdesign.ru/f82/thread312886.html), który robi Balillę w skali 1/4.5 miał ten sam dylemat i jeżeli dobrze zrozumiałem rosyjski, doszedł do wniosku, że zrobi ta jak Włosi, czyli na biało i niebiesko, chociaż jego zdaniem taki "glamur' kolor raczej się nie sprawdził. Co ważne, wkleił tez jedno zdjęcie Balilli podczas renowacji, gdzie widać kokpit z boku. I tak - widać, że sama tablica była zrobiona z drewna, a miejsce gdzie zamontowano wskaźniki, jest pomalowane na niebiesko ( o tym kolorze wiedziałem z innych zdjęć). Poniżej są zasobniki na amunicję z charakterystycznymi, podłużnymi otworami (co na zdjęciach razem z tablicą tworzy monolit). Zakładam, ze raczej zasobniki nie są z drewna ( jeżeli ktoś zna takie przypadki, bardzo proszę o info). Na zdjęciu odnawianego egzemplarza, są pomalowane od strony pilota na biało. Jeżeli to jakaś późniejsza podmalówka, ci jest bardzo prawdopodobne oglądając jej jakość (niedomalowane pod podłużnicami gdzie się trudniej dostać i biały raczej ukurzony niż zużyty) można założyć, że wspomniane zasobniki na amunicję oraz burty kadłuba (?) pierwotnie miały inny kolor niż ostatecznie egzemplarz muzealny. To by się zgadzało ze zdjęciem historycznym z Windsocka. Pytanie tylko jaki to był kolor - nie biały, nie czarny, nie kolor drewna skoro metalowe, może szary jak na zdjęciach wnętrza osłon silnika.

Może ktoś ma jakiś pomysł? I polecam przejrzenie tego rosyjskiego wątku. Nieprawdopodobne