Ravał Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Witam kolegów. Proszę o pomoc w doborze kolorów do znaków stosowanych na samolotach US Navy z okresy WW II. Nie jestem pewny czy przy trójbarwnych kamo stosowanie farby Insygnia blue jest właściwe dla obwódek gwiazdy z ramionami. Zdjęcia do których dotarłem raczej skłaniają mnie do przekonania, że obwódki są ciemniejsze, nie odcinające się od koloru górnych powierzchni skrzydeł. Wiem, że istniały dokumenty normujące malowanie oznaczeń i jeżeli ktoś ma do nich dostęp i byłby skłonny się nimi podzielić - będę zobowiązany. Pozdrawiam Rafał K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Rozkazy to nie problem. Gorzej, że przez dość krótki czas stosowano wersję znaku z czerwoną obwódką. Na Pacyfiku Navy i Army zgodnie uznały używanie takiego znaku za nie do przyjęcia. Jednak zanim zmieniono formę znaku na taki z obwódką IB wyprodukowano i dostarczono mnóstwo samolotów. W rezultacie na Dalekim Wschodzie powstała pośrednia wersja znaku bez obwódek, a przede wszystkim powszechnie zamalowywano obwódki kolorem kamuflażu lub zbliżonym. W przypadku Navy był to kolor niebieski, ale jaki - to nie podlega żadnej regule i jest kwestią interpretacji konkretnego egzemplarza. Do tego należy jeszcze dodać poszukiwanego przez modelarz 'świętego graala' - samolotu z regionu, który operacyjnie latał z niezamalowanymi czerwonymi obwódkami. Jest kilka kandydatów ale dowodów na takie cóś póki co brakuje. Fabrycznie malowano na 'trójkolorowym' kamuflażu znaki z czerwoną obwódką, a po zmianie rozkazów z obwódką IB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravał Posted August 7, 2015 Author Share Posted August 7, 2015 Popełniam obecnie Dauntles-a i Accurate zaproponował do tego egzemplarza kalki ze znakami bez obwódek czyli granat+biel . W sieci znalazłem za to takie cudo: http://www.hyperscale.com/features/2001/dauntlessrl_1.htm, gdzie autor zastosował jednak znaki z czerwonymi elementami, co dla okresu bitwy o Tarawę wydaję mi się bardzo wątpliwe i do zdjęcia o którym wspomina zastosował bym tak jak greatgonzo napisał czerwień zamalowaną IB. Muszę w takim razie zmienić projekt pod maski bo jednak czerwień trzeba będzie prysnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Pod koniec 1943 wariant z zamalowaną czerwoną obwódką jest całkiem prawdopodobny. Za to użycie IB już mniej. Raczej stosowano wariant bezobwódkowy, czyli zamalowywano obwódki którymś z kolorów kamuflażu. W niektórych przypadkach zachodzi podejrzenie, że używano dwóch kolorów. To było zgodne z działaniami podjętymi przez dowództwa rejonu działań. Bez zdjęć konkretnego egzemplarza nie sposób powiedzieć, a i ze zdjęciem często niełatwo o wnioski. Kolor IB na obwódkach pojawił się masowo po oficjalnym wprowadzeniu takiej wersji. Czerwony kolor zamalowywano kompletnie. Samolot w 'trójbarwnym' kamuflażu i wersją znaków bez obwódek i belek mógł zdarzyć się nawet w końcu 1943, ale to już jako wyjątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts