Skocz do zawartości

US Navy

Ravał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Proszę o pomoc w doborze kolorów do znaków stosowanych na samolotach US Navy z okresy WW II. Nie jestem pewny czy przy trójbarwnych kamo stosowanie farby Insygnia blue jest właściwe dla obwódek gwiazdy z ramionami. Zdjęcia do których dotarłem raczej skłaniają mnie do przekonania, że obwódki są ciemniejsze, nie odcinające się od koloru górnych powierzchni skrzydeł. Wiem, że istniały dokumenty normujące malowanie oznaczeń i jeżeli ktoś ma do nich dostęp i byłby skłonny się nimi podzielić - będę zobowiązany.

Pozdrawiam Rafał K.

Rozkazy to nie problem. Gorzej, że przez dość krótki czas stosowano wersję znaku z czerwoną obwódką. Na Pacyfiku Navy i Army zgodnie uznały używanie takiego znaku za nie do przyjęcia. Jednak zanim zmieniono formę znaku na taki z obwódką IB wyprodukowano i dostarczono mnóstwo samolotów. W rezultacie na Dalekim Wschodzie powstała pośrednia wersja znaku bez obwódek, a przede wszystkim powszechnie zamalowywano obwódki kolorem kamuflażu lub zbliżonym. W przypadku Navy był to kolor niebieski, ale jaki - to nie podlega żadnej regule i jest kwestią interpretacji konkretnego egzemplarza. Do tego należy jeszcze dodać poszukiwanego przez modelarz 'świętego graala' - samolotu z regionu, który operacyjnie latał z niezamalowanymi czerwonymi obwódkami. Jest kilka kandydatów ale dowodów na takie cóś póki co brakuje.

Fabrycznie malowano na 'trójkolorowym' kamuflażu znaki z czerwoną obwódką, a po zmianie rozkazów z obwódką IB.

Popełniam obecnie Dauntles-a i Accurate zaproponował do tego egzemplarza kalki ze znakami bez obwódek czyli granat+biel . W sieci znalazłem za to takie cudo: http://www.hyperscale.com/features/2001/dauntlessrl_1.htm, gdzie autor zastosował jednak znaki z czerwonymi elementami, co dla okresu bitwy o Tarawę wydaję mi się bardzo wątpliwe i do zdjęcia o którym wspomina zastosował bym tak jak greatgonzo napisał czerwień zamalowaną IB. Muszę w takim razie zmienić projekt pod maski bo jednak czerwień trzeba będzie prysnąć.

Pod koniec 1943 wariant z zamalowaną czerwoną obwódką jest całkiem prawdopodobny. Za to użycie IB już mniej. Raczej stosowano wariant bezobwódkowy, czyli zamalowywano obwódki którymś z kolorów kamuflażu. W niektórych przypadkach zachodzi podejrzenie, że używano dwóch kolorów. To było zgodne z działaniami podjętymi przez dowództwa rejonu działań.

Bez zdjęć konkretnego egzemplarza nie sposób powiedzieć, a i ze zdjęciem często niełatwo o wnioski.

Kolor IB na obwódkach pojawił się masowo po oficjalnym wprowadzeniu takiej wersji. Czerwony kolor zamalowywano kompletnie.

Samolot w 'trójbarwnym' kamuflażu i wersją znaków bez obwódek i belek mógł zdarzyć się nawet w końcu 1943, ale to już jako wyjątek.