Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w jaki sposób "pobrudzić" model i nadać mu trochę więcej realizmu? Wiem że wykonuję się wash i zamierzam z niego skorzystać aczkolwiek chciałbym poznać także inne metody.

Napisano

Aerograf to wyższa kultura pracy wystarczy mieć tylko kompresor ja kupiłem go na targu a aerograf kupiłem najtańszy ale jest i tak super.

A co do brudzenia to powinieneś zaopatrzyć się np w suche pastele.

Napisano
To jest takie brudzenie przed malowaniem

Że co takiego?

Aerograf to wyższa kultura pracy wystarczy mieć tylko kompresor ja kupiłem go na targu a aerograf kupiłem najtańszy ale jest i tak super.

A co do brudzenia to powinieneś zaopatrzyć się np w suche pastele.

Kolega pytał o brudzenie, a nie o to co Ty masz.

Kubaslot, zobacz te filmy:

- film o pigmentach (czyli takich "proszkach" do robienia imitacji błota, czy zakurzenia)

- film na temat robienia rdzawych zacieków tym specyfikiem: http://www.mojehobby.pl/products/RUST-STREAKS.html

- długi, ale moim zdaniem warto obejrzeć

- trochę o obiciach, lakierach itp.

Możesz tez używać różnych specyfików z firmy AK: http://www.mojehobby.pl/catalog/Farby-2406862.html?start=1

Fajne efekty można z nimi uzyskać.

Napisano
Witam,

w jaki sposób "pobrudzić" model i nadać mu trochę więcej realizmu? Wiem że wykonuję się wash i zamierzam z niego skorzystać aczkolwiek chciałbym poznać także inne metody.

jakiego typu model będziesz robił ? To wbrew pozorom ma znaczenie. Inaczej należałoby potraktować nowy samolot sportowy, a inaczej czołg po bitwie ,-))

Oczywiście znajdziesz takich modelarzy, którzy w każdym przypadku zalecą preszejding ,-))