kubaslot123 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam, w jaki sposób "pobrudzić" model i nadać mu trochę więcej realizmu? Wiem że wykonuję się wash i zamierzam z niego skorzystać aczkolwiek chciałbym poznać także inne metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Można wykorzystać preshading Link http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=575625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Preshading do brudzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 To jest takie brudzenie przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaslot123 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Wszystkie modele mam już pomalowane, a poza tym z tego co się doczytałem to pędzlem jest to ciężko wykonać a aerografu nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Aerograf to wyższa kultura pracy wystarczy mieć tylko kompresor ja kupiłem go na targu a aerograf kupiłem najtańszy ale jest i tak super. A co do brudzenia to powinieneś zaopatrzyć się np w suche pastele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 To jest takie brudzenie przed malowaniem Że co takiego? Aerograf to wyższa kultura pracy wystarczy mieć tylko kompresor ja kupiłem go na targu a aerograf kupiłem najtańszy ale jest i tak super.A co do brudzenia to powinieneś zaopatrzyć się np w suche pastele. Kolega pytał o brudzenie, a nie o to co Ty masz. Kubaslot, zobacz te filmy: - film o pigmentach (czyli takich "proszkach" do robienia imitacji błota, czy zakurzenia) - film na temat robienia rdzawych zacieków tym specyfikiem: http://www.mojehobby.pl/products/RUST-STREAKS.html - długi, ale moim zdaniem warto obejrzeć - trochę o obiciach, lakierach itp. Możesz tez używać różnych specyfików z firmy AK: http://www.mojehobby.pl/catalog/Farby-2406862.html?start=1 Fajne efekty można z nimi uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam,w jaki sposób "pobrudzić" model i nadać mu trochę więcej realizmu? Wiem że wykonuję się wash i zamierzam z niego skorzystać aczkolwiek chciałbym poznać także inne metody. jakiego typu model będziesz robił ? To wbrew pozorom ma znaczenie. Inaczej należałoby potraktować nowy samolot sportowy, a inaczej czołg po bitwie ,-)) Oczywiście znajdziesz takich modelarzy, którzy w każdym przypadku zalecą preszejding ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaslot123 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Solaris, dzięki ;) obejrzę wszystkie Spiton, skupiam się głównie na pojazdach wojskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Preshading do brudzenia? O ile przez 'brudzenie' rozumiemy wykonywanie śladów eksploatacji to podmalówka, jak najbardziej ma zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi