Marak Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Na tapetę wziąłem motocykl czarne Kawasaki wypuszczone przez Aoshimę. Model będzie PzP, robiony dorywczo. Jak dla mnie motocykle (które bardzo lubię) mają tę wadę, że na sesję malarską, która trwa 2 minuty traci się 10 min. na umycie aero. Dlatego malowanie motocykla będzie przy okazji innego, większego projektu. Ponieważ zestaw ten nie był jeszcze chyba prezentowany, na początek mały In-box: Większość elementów wykonana z czarnego, bardzo twardego plastiku. Jakość według mnie bardzo dobra. Szczegółowość przyzwoita. Zamieszczam kilka powiększeń dla zobrazowania: Warto zaznaczyć, że w całym zestawie są tylko cztery elementy zbędne (z innej wersji). Czyli płacę za model, a nie za model i kupę śmieci, jak to niektóre firmy praktykują. Startuję. Na początek tradycyjnie rama... ... i blok silnika. I to na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 . .. traci się 10 min. na umycie aero.... Ja na "mycie" mojego pod drugi kolor poświęcam maks 15-30 sekund... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 . .. traci się 10 min. na umycie aero.... Ja na "mycie" mojego pod drugi kolor poświęcam maks 15-30 sekund... Tak, ale tu najczęściej nie ma drugiego koloru. Trzeba ramę i silnik trysnąć na czarno i na razie fajrant z malowaniem. A następnego dnia drugą warstwę i znów nie ma co malować. Można by to trochę inaczej zaplanować, ale z założenia ten model ma być dla mnie odskocznią od głównej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 ... A następnego dnia drugą warstwę i znów nie ma co malować. No ja też kiedyś, kiedyś myłem... Teraz olewam... Jak wiem że następnego dnia będę malował, nalewam rozpuszczalnika, zamykam dekiel, żeby nie odparował i po robocie... W aero H&S to się sprawdza, nie wiem jak w innych... Myję z rozkręcaniem tylko po metalizerach i przed bezbarwnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Witam, Również od lat zajmuje się modelarstwem motocyklowym (skala 1:6, 1:12) Od kiedy po raz pierwszy w Holandii kupiłem farby w spreyu TS.. (w Polsce ich jeszcze nie było). Praktycznie nie używam innych farb. Sporadycznie chrom (MrColor) , Humbrol 90 i jeszcze kilka innych do bardzo drobnych detali. Duże detale i osłony, to tylko TS... Źadnym aerografem nie osiągnie się takiego efektu a i odpada ciągłe mycie aerogragu!!! Nie mówiąc o konieczności posiadania "zasilania powietrzem>> Mam wykonanych 21 modeli ( w tym dwa w skali 1:6 - Kawasaki Z1300 _ Mistrzostwo Polski (1997 i 2005) oraz Honda CX500. Mam zdjęcia wszystkich, tyle tylko,że w dużej rozdzielczości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 .... Mam zdjęcia wszystkich, tyle tylko,że w dużej rozdzielczości... Wrzucaj, daj wzrok nacieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 ... Źadnym aerografem nie osiągnie się takiego efektu a i odpada ciągłe mycie aerogragu!!! ... Że odpada mycie to fakt. Więc dla tak leniwego człowieka jak ja puszka byłaby wygodniejsza, tylko że żadna puszka nie daje takiej kontroli nad malowaniem jak aero. Nawet na bardzo dużych powierzchniach jak motocykl 1:6, czy pożarniczy mercedes w 1:24. Choć np. przy malowaniu nadwozia przeciętnego samochodu osobowego, bez zakamarków, to specjalnej różnicy pewnie nie ma. Poza tym na malowanie puszkami, zwyczajnie mnie nie stać. ...Mam zdjęcia wszystkich, tyle tylko,że w dużej rozdzielczości... A jaki to problem zmniejszyć je do regulaminowych 1200 pikseli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 To napisz jak? W tym nie jestem aż tak kumaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Już wiem jak zmniejszyć...ale jak załączyć zdjęcia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Musisz skorzystać z któregoś serwera do przechowywania zdjęć. Ja korzystam z Photobucket.com. Gdzieś w rozdziale "Jak to zrobić i jak pokazać" jest przewodnik jak korzystać z tego serwera. Kiedyś było to bardzo łatwe, ale oczywiście musieli "udoskonalić" witrynę i teraz na początku trzeba się trochę nagimnastykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Teraz tylko jak wkleić zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Października 2015 Autor Share Napisano 26 Października 2015 Teraz tylko jak wkleić zdjęcia? Uruchamiasz dwie strony Photobucked i w drugim oknie Modelwork. W Modelworku przechodzisz np. do galerii i zakładasz swój temat. W photobucket "otwierasz" zdjęcie. Gdy masz ekran jak poniżej klikasz na zaznaczony prostokąt. Powinien na chwilę zmienić kolor na żółty i pokazać napis "Copied". Teraz przenosisz się do Modelworka. Stajesz kursorem w miejscu gdzie piszesz tekst i naciskasz "control-V". Powinien Ci się wkleić link jak poniżej. Przyciskiem "Podgląd" sprawdzasz czy zdjęcie się dobrze wkleiło. Powinno być widoczne w Modelworku. Przechodzisz do Photobucket, przewijasz na następne zdjęcie i powtarzasz operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Zbyt skomplikowane, jak chcesz to podaj mi swó e-mail to Ci przyślę parę zdjęć z mojej kolekcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Zbyt skomplikowane, jak chcesz to podaj mi swó e-mail to Ci przyślę parę zdjęć z mojej kolekcji... Zaraz, zaraz . Wieszczu drogi, nie tylko Marak chce obejrzeć te foty Może mógłbyś je wrzucić na jakiegoś DropBox'a lub Google'owy dysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Jeśli chodzi o te DropBox-y czy dyski googlowe, to pod tym względem nie jestem taki "Sprytny", więc zdjęcia mogę wysłać jednej osobie, a Wy roześlijcie do siebie i komu chcecie i tyle na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 I co??? Koniec zainteresowania???? Jak chcecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 I co??? Koniec zainteresowania???? Jak chcecie.... Dawaj te fotki do mnie na priv jak Ci tak trudno... Trzeba sobie pomagać, no nie? P.S. Adres poszedł do Ciebie przez priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Zdjęcia wyślę przy pomocy programu wetransfer.com (pojemność do 2GB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Zdjęcia wyślę przy pomocy programu wetransfer.com (pojemność do 2GB) Nie wiem, nie znam... Ale ślij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Wysłane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Ok doszło. Może otwórz jakiś wątek w Galerii to tam wrzucę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 OK, wrzucam tutaj i resztą niech się może zajmie Moderator.... Modele Kolegi Mickiewicza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 I jak??? Dodatkowa informacja - zielony Kawasaki Ninja ZX-RR (1:12) został wykonany z dodatkowym zestawem części żywicznych, fototrawionych i innych (np. łańcuch) (przeznaczonych do tego modelu) z firmy TOPSTUDIO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Taka zielona Kawa była na Modelikarzu w Częstochowie. To nie Twój przypadkiem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 I jak??? Dodatkowa informacja - zielony Kawasaki Ninja ZX-RR (1:12) został wykonany z dodatkowym zestawem częściżywicznych, fototrawionych i innych (np. łańcuch) (przeznaczonych do tego modelu) z firmy TOPSTUDIO... Bardzo sympatyczna kolekcja i fajne wykonania... Dodatki z Top Studio to chyba już nie robią na nikim wrażenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi