Skocz do zawartości

Kawasaki GPZ900R Aoshima 1:12

Marak

Rekomendowane odpowiedzi

Na tapetę wziąłem motocykl czarne Kawasaki wypuszczone przez Aoshimę. Model będzie PzP, robiony dorywczo.

Jak dla mnie motocykle (które bardzo lubię) mają tę wadę, że na sesję malarską, która trwa 2 minuty traci się 10 min. na umycie aero.

Dlatego malowanie motocykla będzie przy okazji innego, większego projektu.

Kawasaki%20GPZ%20900%20R_zpst5vddic6.jpg

Ponieważ zestaw ten nie był jeszcze chyba prezentowany, na początek mały In-box:

Kawasaki_03_zpsq0bggwca.jpg

Kawasaki_01_zpsytlkjcel.jpg

Kawasaki_02_zpsfcgxoomt.jpg

Kawasaki_04_zpsmsdtkhuw.jpg

Większość elementów wykonana z czarnego, bardzo twardego plastiku. Jakość według mnie bardzo dobra. Szczegółowość przyzwoita.

Zamieszczam kilka powiększeń dla zobrazowania:

Kawasaki_05_zpsgyhodb1e.jpg

Kawasaki_06_zpshfvc1xm7.jpg

Warto zaznaczyć, że w całym zestawie są tylko cztery elementy zbędne (z innej wersji). Czyli płacę za model, a nie za model i kupę śmieci, jak to niektóre firmy praktykują.

Kawasaki_07_zpsmnoahfgb.jpg

Startuję. Na początek tradycyjnie rama...

Kawasaki_08_zpsgokb0rju.jpg

... i blok silnika.

Kawasaki_09_zpswcgah0su.jpg

I to na razie tyle.

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

. .. traci się 10 min. na umycie aero....

Ja na "mycie" mojego pod drugi kolor poświęcam maks 15-30 sekund...

Tak, ale tu najczęściej nie ma drugiego koloru. Trzeba ramę i silnik trysnąć na czarno i na razie fajrant z malowaniem. A następnego dnia drugą warstwę i znów nie ma co malować.

Można by to trochę inaczej zaplanować, ale z założenia ten model ma być dla mnie odskocznią od głównej roboty.

... A następnego dnia drugą warstwę i znów nie ma co malować.

No ja też kiedyś, kiedyś myłem... Teraz olewam... Jak wiem że następnego dnia będę malował, nalewam rozpuszczalnika, zamykam dekiel, żeby nie odparował i po robocie... W aero H&S to się sprawdza, nie wiem jak w innych... Myję z rozkręcaniem tylko po metalizerach i przed bezbarwnym...

• 3 weeks later...

Witam,

Również od lat zajmuje się modelarstwem motocyklowym (skala 1:6, 1:12) Od kiedy po raz pierwszy w Holandii kupiłem farby

w spreyu TS.. (w Polsce ich jeszcze nie było). Praktycznie nie używam innych farb. Sporadycznie chrom (MrColor) , Humbrol 90

i jeszcze kilka innych do bardzo drobnych detali. Duże detale i osłony, to tylko TS... Źadnym aerografem nie osiągnie się takiego

efektu a i odpada ciągłe mycie aerogragu!!! Nie mówiąc o konieczności posiadania "zasilania powietrzem>>

Mam wykonanych 21 modeli ( w tym dwa w skali 1:6 - Kawasaki Z1300 _ Mistrzostwo Polski (1997 i 2005) oraz Honda CX500.

Mam zdjęcia wszystkich, tyle tylko,że w dużej rozdzielczości

... Źadnym aerografem nie osiągnie się takiego efektu a i odpada ciągłe mycie aerogragu!!! ...
Że odpada mycie to fakt. Więc dla tak leniwego człowieka jak ja puszka byłaby wygodniejsza, tylko że żadna puszka nie daje takiej kontroli nad malowaniem jak aero. Nawet na bardzo dużych powierzchniach jak motocykl 1:6, czy pożarniczy mercedes w 1:24. Choć np. przy malowaniu nadwozia przeciętnego samochodu osobowego, bez zakamarków, to specjalnej różnicy pewnie nie ma.

Poza tym na malowanie puszkami, zwyczajnie mnie nie stać.

...Mam zdjęcia wszystkich, tyle tylko,że w dużej rozdzielczości...
A jaki to problem zmniejszyć je do regulaminowych 1200 pikseli?

Musisz skorzystać z któregoś serwera do przechowywania zdjęć. Ja korzystam z Photobucket.com.

Gdzieś w rozdziale "Jak to zrobić i jak pokazać" jest przewodnik jak korzystać z tego serwera.

Kiedyś było to bardzo łatwe, ale oczywiście musieli "udoskonalić" witrynę i teraz na początku trzeba się trochę nagimnastykować.

Teraz tylko jak wkleić zdjęcia?

Uruchamiasz dwie strony Photobucked i w drugim oknie Modelwork. W Modelworku przechodzisz np. do galerii i zakładasz swój temat.

W photobucket "otwierasz" zdjęcie. Gdy masz ekran jak poniżej klikasz na zaznaczony prostokąt. Powinien na chwilę zmienić kolor na żółty i pokazać napis "Copied".

przechwyt01_zpsosvwpg8m.jpg

Teraz przenosisz się do Modelworka. Stajesz kursorem w miejscu gdzie piszesz tekst i naciskasz "control-V". Powinien Ci się wkleić link jak poniżej.

przechwyt02_zpswrg6bxsq.jpg

Przyciskiem "Podgląd" sprawdzasz czy zdjęcie się dobrze wkleiło. Powinno być widoczne w Modelworku.

Przechodzisz do Photobucket, przewijasz na następne zdjęcie i powtarzasz operację.

I jak??? Dodatkowa informacja - zielony Kawasaki Ninja ZX-RR (1:12) został wykonany z dodatkowym zestawem części

żywicznych, fototrawionych i innych (np. łańcuch) (przeznaczonych do tego modelu) z firmy TOPSTUDIO...

Bardzo sympatyczna kolekcja i fajne wykonania... Dodatki z Top Studio to chyba już nie robią na nikim wrażenia ;)