Skocz do zawartości

Sd. Kfz. 251/1 - Tamiya - 1:35

premier1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witaj!

Zaciekawił mnie wątek i pojazd z 4 dp.

Co do malowania to poszukaj zdjęć ze złomowca z Oliwy. Przekonasz się, że nie każdy wóz miał zimowe kamo mimo pory roku. Jest też kilka książek opisujących walki 4dp na Pomorzu. Zacznij od " Pantery nad Wisłą".

Coś tam znowu podłubałem i wnętrze gotowe na podkład. Tablica ze wskaźnikami zamocowana na sucho. Będzie ławtwiej malować i wetheringować oraz washować itp:-D

Zaraz biorę się za elementy zewnętrzne.

aa228023cd64291cec6b983d8575650f.jpg

695e8d08ce445fb4ffb4cc0301ff8148.jpg

Aha. Drzwi też na sucho narazie.

Nie to żebym sie sprzeczał lub negował czyjąś wiedzę ale takie zdjecie ze składowiska pojazdów zebranych z pobojowiska Gdańskiego w Oliwie

R5ImGSl9xRDrTdNwxLpSjl0VZt305rzv293rLyIfACA2DUra5tyODxA99WTJTVkY6m-6D6df77PCV-rEtr0cW4BKvILNf3lEkV0Efq0loxMNzCLDhoZIFftd2LhKEquuDHcSHFh2teU9zpZWfRBHgdhRby6mUcEs1PX5tTCe8IAxk0KoIdAt4a491aXKjf7auTIt3-MMHtqPX06M4ena0_Ax9cPtnX7nrwvsRqR0gPgy95anEMqnlo5VfkSfE83bM3N0xyw7sZ9nzcGL_79CNoMcOYOQJ2gNDva7uuw1p-PS6HCzjwJEpa5u4X28WqD8gvhht059IEutTXYYuXpznddK90tmPHVqN3xqxMddbcM6pUuMuv9sZu7c082CFZhXOESFUuDK8F_15T2gOt8d2Vu6hnwsXcMSdUejz4zb5JJQFNez4gPTtQ3azvwcncahKQG3_s99KVp7XyIuvZEqMIXOA6LNU7jX_I0FSSMIKv5VhuecIzLTdIO61JN-ZuQxDLs0pwMCmD_Wkhj-3vp7R0TvjvHq-cFT-SD5DcHa7GAzPA4edY47wj-s0Fde_lX1TKWU=w1025-h775-no

Jak widać w zaszdzie żaden nie miał zimowego kamuflażu. Tak na marginesie, zdjęcie zaczerpnięte z książki polecanej przez kolegę Piterpanzera.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Farba po malowaniu wnętrza schnie więc zabrałem się za narzędzia i broń. Koledzy na jaki kolor pomalować panzerfast i hełmy niemieckie?

No czasami nie probuj malowac ta sama farba co mundury... Helm, puszka na maske i menazka bardziej w kolor zielony bija.

• 7 months later...

Prace jak widać stanęły w lutym i tak stoją do tej pory.

Jednakże jako iż (bo ponieważ że:D ) czasu robi mi się trochę więcej temat postanowiłem ruszyć z miejsca.

Plan jest taki. Model jest pomalowany i jego malowanie się nie zmieni. W zakamarkach dodam troszkę białego jako nie zmyty kamo zimowy. No i wiadomo brudzenia itp. Model stanie się częścią dioramki.

Proszę też o pomoc znawców tematu. Jakie figurki można by wykorzystać? Nie mówię żebyście podawali konkretne nr zestawów ale jakiego umundurowania szukać. Czasookres to początek wiosny a miejsce okolice Gdańska bo tak jakoś by posowało malowanie.

• 3 years later...

No i jak Nashorn został pomalowany?

Nie sądzę, by jakikolwiek Nashorn zdołał przetrwać i dotrzeć aż w okolice Gdańska. Ale wiadomo natomiast, że mógł operować w ostatnich dniach lutego 1945 w rejonie ok. 15 km na pd-zach. od Starogradu Gdańskiego.

Podana wcześniej wzmianka o 4.PzDiv jest prawdziwa, choć została mylnie zinterpretowana. To było czasowe podporządkowanie s.H.Pz.Jg.Abt. 664 tej dywizji, a nie wcielenie do niej. Źródłem do opracowania wyd. Militaria niewątpliwie była kronika 4. Pz.Div. autorstwa Neumanna. Ta wspomina o podporządkowaniu wieczorem 03.02.1945 sztabu dywizjonu* wraz z jedną kompanią* dział holowanych 8.8 cm, a następnie kolejnej kompanii - tym razem samobieżnych 8.8 cm (Nashorn).

Brak dalszych wskazówek co do przebiegu działań bojowych 664. w okresie jego podporządkowania 4. Pz.Div.

(*) No właśnie. Niby Abteilung, niby artyleria, więc powinien być dywizjon, a jednak Kp. czyli kompanie, a nie baterie. To lepiej "ubatalionowić" ten dywizjon?

Za to 664. wypływa przy okazji współdziałania z dywizjami 542. VGD i 35. ID w ramach XXIII. AK, na pn-wsch. krańcach Borów Tucholskich, czyli wspomniane 15 km na pd-zach od Starogardu Gd. Nadal posiada dwie kompanie:
- 3./664, wyposażoną w holowane 8.8 cm (a może 1./664 - nie mam czasu by teraz to zweryfikować)
- 2./664, wyposażoną w Nashorny.

Np. 24.02.1945 było 1 działo sprawne, 4 w remoncie krótkim, 3 w długim. Ale 28.02. już 4 sprawne.

Wcześniejsze wzmianki mówią o podporządkowaniu 2./664 już 19.02.1945 do 337. VGD, walczącej wówczas w okolicach Nowego n/Wisłą. Następnie sąsiedniej 83. ID. To może być raczej tylko na papierze, bo wozy były wcześniej przy 4. Pz.Div. na przeciwległym (zachodnim) krańcu Borów Tucholskich. Rozkazem z 24.02. jedyny sprawny Nashorn miał być natychmiast skierowany na odcinek 542. VGD w rejon nadleśnictwa Wirty. Tam są ich ostatnie ślady. Co dalej po 28.02.1945 - nie wiem.

M. (beaviso)

Edytowane przez beaviso

Cytat

(*) No właśnie. Niby Abteilung, niby artyleria, więc powinien być dywizjon, a jednak Kp. czyli kompanie, a nie baterie. To lepiej "ubatalionowić" ten dywizjon?

W kwestii formalnej: no właśnie nie artyleria, tylko Panzertruppen. Więc jak najbardziej prawidłowe jest tłumaczenie na "batalion" i "kompanie". Holowane armaty przeciwpancerne (poza krótkim epizodem kiedy latem 1944 roku wzięło udział w walkach kilkanaście dywizjonów zorganizowanych przez inspektorat artylerii) też zaliczane były do wojsk pancernych.

A tych Nashornów w Gdańsku jeszcze poszukam...