premier1986 Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Są i schowki nad ławeczkami, teraz tylko trzeba tam powklejać uchwyty na broń. Bez zaginarki łatwo nie było ale dałem radę:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Witaj! Zaciekawił mnie wątek i pojazd z 4 dp. Co do malowania to poszukaj zdjęć ze złomowca z Oliwy. Przekonasz się, że nie każdy wóz miał zimowe kamo mimo pory roku. Jest też kilka książek opisujących walki 4dp na Pomorzu. Zacznij od " Pantery nad Wisłą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Coś tam znowu podłubałem i wnętrze gotowe na podkład. Tablica ze wskaźnikami zamocowana na sucho. Będzie ławtwiej malować i wetheringować oraz washować itp:-D Zaraz biorę się za elementy zewnętrzne. Aha. Drzwi też na sucho narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Nie to żebym sie sprzeczał lub negował czyjąś wiedzę ale takie zdjecie ze składowiska pojazdów zebranych z pobojowiska Gdańskiego w Oliwie Jak widać w zaszdzie żaden nie miał zimowego kamuflażu. Tak na marginesie, zdjęcie zaczerpnięte z książki polecanej przez kolegę Piterpanzera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Farba po malowaniu wnętrza schnie więc zabrałem się za narzędzia i broń. Koledzy na jaki kolor pomalować panzerfast i hełmy niemieckie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 . Koledzy na jaki kolor pomalować panzerfast i hełmy niemieckie? Hełm panzergrau/zielon-szary, panzerfaust werhmacht olive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Dzieki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 To z reguły, ale zapomnialem napisać, że jak wszędzie znajdziesz wyjątki od reguły. Wśród żołnierzy GD masz hełmy malowane w 3kolorowe pasym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 Dzisiaj jako że się nudziłem w pracy to model dostal kamo. Wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Farba po malowaniu wnętrza schnie więc zabrałem się za narzędzia i broń. Koledzy na jaki kolor pomalować panzerfast i hełmy niemieckie? No czasami nie probuj malowac ta sama farba co mundury... Helm, puszka na maske i menazka bardziej w kolor zielony bija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Prace jak widać stanęły w lutym i tak stoją do tej pory. Jednakże jako iż (bo ponieważ że:D ) czasu robi mi się trochę więcej temat postanowiłem ruszyć z miejsca. Plan jest taki. Model jest pomalowany i jego malowanie się nie zmieni. W zakamarkach dodam troszkę białego jako nie zmyty kamo zimowy. No i wiadomo brudzenia itp. Model stanie się częścią dioramki. Proszę też o pomoc znawców tematu. Jakie figurki można by wykorzystać? Nie mówię żebyście podawali konkretne nr zestawów ale jakiego umundurowania szukać. Czasookres to początek wiosny a miejsce okolice Gdańska bo tak jakoś by posowało malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 (edytowane) No i jak Nashorn został pomalowany? Nie sądzę, by jakikolwiek Nashorn zdołał przetrwać i dotrzeć aż w okolice Gdańska. Ale wiadomo natomiast, że mógł operować w ostatnich dniach lutego 1945 w rejonie ok. 15 km na pd-zach. od Starogradu Gdańskiego. Podana wcześniej wzmianka o 4.PzDiv jest prawdziwa, choć została mylnie zinterpretowana. To było czasowe podporządkowanie s.H.Pz.Jg.Abt. 664 tej dywizji, a nie wcielenie do niej. Źródłem do opracowania wyd. Militaria niewątpliwie była kronika 4. Pz.Div. autorstwa Neumanna. Ta wspomina o podporządkowaniu wieczorem 03.02.1945 sztabu dywizjonu* wraz z jedną kompanią* dział holowanych 8.8 cm, a następnie kolejnej kompanii - tym razem samobieżnych 8.8 cm (Nashorn). Brak dalszych wskazówek co do przebiegu działań bojowych 664. w okresie jego podporządkowania 4. Pz.Div. (*) No właśnie. Niby Abteilung, niby artyleria, więc powinien być dywizjon, a jednak Kp. czyli kompanie, a nie baterie. To lepiej "ubatalionowić" ten dywizjon? Za to 664. wypływa przy okazji współdziałania z dywizjami 542. VGD i 35. ID w ramach XXIII. AK, na pn-wsch. krańcach Borów Tucholskich, czyli wspomniane 15 km na pd-zach od Starogardu Gd. Nadal posiada dwie kompanie: - 3./664, wyposażoną w holowane 8.8 cm (a może 1./664 - nie mam czasu by teraz to zweryfikować) - 2./664, wyposażoną w Nashorny. Np. 24.02.1945 było 1 działo sprawne, 4 w remoncie krótkim, 3 w długim. Ale 28.02. już 4 sprawne. Wcześniejsze wzmianki mówią o podporządkowaniu 2./664 już 19.02.1945 do 337. VGD, walczącej wówczas w okolicach Nowego n/Wisłą. Następnie sąsiedniej 83. ID. To może być raczej tylko na papierze, bo wozy były wcześniej przy 4. Pz.Div. na przeciwległym (zachodnim) krańcu Borów Tucholskich. Rozkazem z 24.02. jedyny sprawny Nashorn miał być natychmiast skierowany na odcinek 542. VGD w rejon nadleśnictwa Wirty. Tam są ich ostatnie ślady. Co dalej po 28.02.1945 - nie wiem. M. (beaviso) Edytowane 2 Października 2019 przez beaviso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Cytat (*) No właśnie. Niby Abteilung, niby artyleria, więc powinien być dywizjon, a jednak Kp. czyli kompanie, a nie baterie. To lepiej "ubatalionowić" ten dywizjon? W kwestii formalnej: no właśnie nie artyleria, tylko Panzertruppen. Więc jak najbardziej prawidłowe jest tłumaczenie na "batalion" i "kompanie". Holowane armaty przeciwpancerne (poza krótkim epizodem kiedy latem 1944 roku wzięło udział w walkach kilkanaście dywizjonów zorganizowanych przez inspektorat artylerii) też zaliczane były do wojsk pancernych. A tych Nashornów w Gdańsku jeszcze poszukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi