Skocz do zawartości

Cromwell MkIV AIRFIX 1:76

lechos

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jestem w trakcie sklejania swojego drugiego modelu. Pierwszego co prawda nie dokończyłem bo trochę nie było możliwości, czasu i nie bardzo chciałem go sknocić bo zauważyłem że zabrakło mi umiejętności i sprzętu. W sprzęt się doposażyłem ale umiejętności zostawiają jeszcze sporo do życzenia. Przejdę od razu do rzeczy.

Dostałem od kumpla model jak w temacie czyli Cromwell MkIV firmy Airfix w skali 1:76.

Jako tako poskładałem go od kupy. Położyłem podkład Surfacer 1000 w spraju a na to farbę Tamiya (akryl - tylko takimi maluję) również w spraju. Czemu spraj? Duże powierzchnie pędzlem jest bardzo trudno pomalować ładnie. Czemu nie aerografem zapytacie? Otóż dlatego że go nie miałem.

Uzupełniłem brakujący sprzęt jakim jest aerograf i stwierdziłem, że za grubo poszło farby więc postanowiłem zrobić kąpiel w cleanluxie. Nie wyszło idealnie, sporo zeskrobałem szczoteczką do zębów i innymi elementami.

Jako, że to moja pierwsza styczność z urządzeniem jakim jest aerograf, naoglądałem się filmików, naczytałem poradników i wziąłem się do pracy. Położyłem raz jeszcze podkład surfacer 1000 (tym razem użyłem aerografu) i wyszło nieźle (tak przypuszczam). Zupełnie inaczej maluje się aero na papierze a inaczej na plastiku. Po kilku dniach wziąłem się za malowanie właściwe (również aero).

Jak szaleć to szaleć (stwierdziłem) więc przy użyciu czarnej farby zrobiłem preshading. Zdjęć nie ma bo byłem za bardzo zestresowany tym co robię i nie myślałem o zdjęciach. Położyłem dosyć cienką warstwę na wszelkich liniach podziału, wydechu, podwoziu i elementach wypukłych co by powstał od razu cień. Po jakiś 20 minutach (szybko wyschło) aerograf napełniłem zieloną farbą i położyłem na modelu.

Zdjęcia poniżej.

Pytanie teraz do Was - co zrobiłem źle? Ledwo widać cieniowanie (a wydawało mi się że cienką warstwę położyłem... w sumie to miejscami jest podwójna warstwa), na kantach jak by nie złapało farby (możliwe że na zdjęciach nie widać), gdzieniegdzie pojawiają się świecące plamki (tak, być może napluło mi farby). Tak wiem - na podwoziu widać błędy po szpachlowaniu i szlifowaniu - niestety ciężko mi to wyrównać i odpuściłem....

Liczę na wszelkie uwagi. Kolega długo już czeka na model więc obawiam się że nie zmyje farby z podwozia i nie będę poprawiał szlifu chociaż z drugiej strony irytuje mnie to...

No i obiecane zdjęcia:

1:

PC100350.JPG

2:

PC100351.JPG

3:

PC100352.JPG

4:

PC100353.JPG

5:

PC100354.JPG

6:

PC100355.JPG

7:

PC100357.JPG

8:

PC100358.JPG

9:

PC100359.JPG

Hej.

Po pierwsze to miło mi powitać kolejnego modelarza.

Po drugie - nie martw się spodem, nikt nie zaglądać będzie pod brzuch. Ja tam sprawdzam zawsze czy farba jest al dente, wiec spod zawsze mam uwalony.

Trzy - nie spiesz się. Kolega chce upackany plastyk, czy pomalowany model?

Cztery - preshading zawsze blednie, możesz nakładać delikatnie warstwę, a on tak będzie znikać. W końcu kładzie z na niego inny kolor farby.

Co możesz zrobić, to niedomalowywac, nie dojeżdżać farba do końca.

Farby w sprayu w tej skali?

Nie wiem, czy są okej, ale aero to świetny wybór. Tak samo jak marka farb.

Pod tamiye nawet nie trzeba kłaść Surfacera.

Regards - Knjaz

Wolę jednak położyć surfacer bo mimo wszystko lepiej się farba trzyma, mam jednakowy kolor podkładu przez co będę miał (teoretycznie) jednakowy odcień danego koloru.

Kolega chce model :-) po prostu :-) Ja chcę go dobrze zrobić i czegoś się nauczyć.

Farba w spraju i owszem - zupełnie inny efekt niż z pędzla (równa i gładka powierzchnia) ale dużo się marnuje i za grubo idzie przy tej skali (w sumie to też nie bardzo umiem malować sprajem - nigdy nie mazałem po murach :-))

Skąd mogły się wziąć te "białe" plamki (kropki)? W końcu pomalowałem cały model i nie powinno coś takiego się pojawić...

Za grubo farby poszło? Jest sens kłaść 5 razy mgiełkę? Czy przy tak delikatnym malowaniu model nie będzie chropowaty?

Co mogę tu jeszcze poprawić?

Niestety będę poprawiał malowanie bo wieżyczka podczas obracania zaczęła mi drapać model więc trzeba było wykonać małą przeróbkę.

• 3 months later...

Witam ponownie,

Poprawiłem malowanie. Przymierzam się do montażu kół błotników i gąsienic. Żeby zamontować błotniki muszę sklecić wszystko na raz. Jak zamontuje błotniki to nie wsadzę gąsek. Kwestia jeszcze jak oceniacie model w obecnej postaci i co jeszcze wypadałoby poprawić? Jest to dosyć istotna kwestia żeby ruszyć dalej. Spróbować "pobrudzić"?

Zl0SSU1HItZC7LDWxCKDCkF8vHnfFKp6cE8-tsF9WKC5T35wBXnhSzFU30Kz24Lz8qQAr-KQ3MRzY6vzUdMKzODF6sMwB0xDOhBbeIo6quHRHMX6TkVXwyVbowBOKwH6AIxftWdW5sdJbGlvvKxWRtZ6z-JjWWA5Q6L5Cncod01z62R-cfGvPCP9Os7sa0-l4EZnFU4fPhvns1yBRqIsjXzRG2E35WxNgNMP0N85bUgUiCZkGdKsTKJNRSuAAWAtBo0JiT42zpV__KASa8Q8j7ia3y1cRos6cxLwdxz2U6ekyLDd2Qd1HbwA-0E6swQi4THlQWajRRFxPJ6s_iC-WOEj-gPt2NnsOQfEcPsIYZnNnS7ZgfVLtY_Onp1a1nvzeT-OCrIm_00LDnKFWIQvpf_feCgfzZfloozBkMDGMK1iFoRXDVkpJnhc2YUWd-kX8T_xkwY7eaTAn2UrU46Qy1huN3p5WllG9ctHtWwXbHKwQ9XhawERWEOoedjVAlQHmDIgFaurMEY2oV3zHRHAnzbZ9CxRMyDrAImbnBWr8IR2bHEUb-iTtyRsayCWHOR-YhNg=w1058-h793-no

yq7HpiYlg-N15iYCKcRJPWJe7FiwahNUmaJkFkJl4M_7YnaLn2_xHRsv7J2J3ucN4ORNVi40o3evOgIUWj8CgzVjfSWJ8gX9tIDWeHlKALWYuFWNW8lEZBGYXXo0YAd321idIQ79Ny6YlyNWHplLPzwXnVTWO_gLgfCyK99ZAr_W2rrTh6z1FVv69_pPwSbNgGgrYncxwYBqslRZlun96tFN7GY0-Yp2Lfn12N65ZsT81DR9Bt089xKIPEHgTPGZfFYvgYd0WDZtb-eH8VY1cuYpg-VF58C3MbUSzVdFyi7obIAWwxOKZGrmhqJ87HWxjuMyFrOLolTJC97pInafIiaxgkV1qZhOgruanFQHCJPAQ_64RPTrWclkJOnivV0C7mOgC6xl7BR0HgtNuOSF6-whSsKzbOIx02kVxZea7l1OlnLPLNwClfY0opPshRyRkwbFZEzbf5uW_QfWlBMewU2sVxNH8hdGaKt8gALi3qBDkTSnzN8j6XAqBXoWIQg2ImIslRkGfYOHHgMoF93wUMFAplN5IO8pBnkP-x1nikH4u4ys5VkPNTuDjs8kPWjncAr0=w1058-h793-no

ZfqOAsxYRSUQCgb2kebc6e5RE5OB8WfmY7nZG8eUIZDxTMzyDJidC6xP55B6Pqo-jNyNHb6eP-mvI23RHSiH3Vzde91GN4JYsIqDkMlgs0A3a-pYRRA8IqN_OyJDCrOxbruYVQHb0eZBQQpyDiFvX9aBpLn6wpjofLk4tmheFxDv39G5M4qR_w-6Ws3M7khjz9oOTVea9LzsTnY2-6FpFkzqq3rhAe_U1rWQxhy0f2hXEWRxkwzCqdU1Jw_t0dHbXgPZ7UPRNuNo1f9as7k0bBX7B32XFwQ4MmslOrG-ZTYMu2gvS3DnA3zzCWNewsY8iXBjIufxiqIMbcjzw5Id4OATN2nbWZUT2B_Avhyz66HDSdIE4Brgo1eixYSAYjSAJSiLTQetDS3oF5YiSRfnRwXe4iznOr-uWtHGITFs3y-u7RjkAK4WoCaOKn2ZnyHWryYpKKiTNmdowPoi5KDCFXJApob-7U1MAk-z4Y1oZTNMV2pO-rNxDCUnwdjQGfyy-R72ITHRt75MBvoA5MSzs4uoqqR71aZtVGJ74tWZz72qXPm0lJstwDz88HQFE10KT-J8=w1058-h793-no

NzydKTYS9GWdqQjibmcTkAzRTkCdFmzBNG-jm7YmLPiPPAK6Z1W_Y0-XRELcLyRQXaaQTaEXy_jHv7trsNkrZ9zqg1jJkXoI3Q-AYc3FxSRtX5h7wuXqoQW0H8GNyNLuGjeJzSY9kAD0JEr2HTs9oCE5oHxmh48_9EPMMbpV2p4JxDML0aqQUiDhlijNFHPBhM1WuqXSQMPTEQFXr1QNns48XCDV_RE1ydPqG9e7XJ4t-1PQ2EFMOG7VC2C0v5pM3HcLyLtHDKmOQLVIBZcGk79tzepuGFp0yk8VE7QP2LhN5doXZUK6K1td96HgNsSpwUA_LGU3UNYnq8J74zNiImQo1Xx8WgyiIZMH09lHue-54aMk93C9Hib4k6gXEcxxuHSsrlnxwpeO4FRCsSu9PJSjFhvedT3rJfzavKg_j5eiRJs3bVVSo15pkllwdfh3SNUMoRLAUcrRrl0GdlU5GaZPBx0R6trKMxoha0kxx6ewS_1sFCJ-IHLfKRjszvZQ7j5A4B0UUZeaJCwo3b0shOSyUtRsQmCISTvo-GkhhnUiP31RYkvfAeoq3hPtLkX8jBxq=w1058-h793-no

Podjąłem decyzję i zmontuje wszystko do kupy i żeby przygotować do brudzenia. Jak wspominałem wadą tego modelu jest jego konstrukcja. Montaż błotników wymaga zamontowania kół i gąsienic. Z tego co do tej pory wyczytałem w sieci potraktuję całość sidoluxem celem zabezpieczenia powierzchni. Później muszę zakupić jakąś chemię do brudzenia - co polecacie? Jakieś zestawy do washa?

Co chcę osiągnąć: przede wszystkim lekkie obicia, trochę rdzy, przetarć. Okolice wydechu chciałbym okopcić jak dobre tak jak kopci Golf w TDI :-)

Ostatnia kwestia która nie daje mi spać. Jak zabezpieczyć lakier na czołgu aby nie był wycierany przez wieżę? Przy obracaniu wieży ścierało mi farbę, podszlifowałem trochę mam wrażenie że jest za luźno teraz. Nie chciałbym niszczyć lakieru jak ktoś przekręci wieżę.

• 1 month later...

Zdaje sobie sprawę z praktycznie zerowym zainteresowaniem moim warsztatem ale każda rada jak się pojawia jest dla mnie bardzo cenna. Postęp prac jest ... jak by w miejscu stał... Dobra nie ma co pitolić.

Zmiany od ostatniego razu. Poprawione cieniowanie, trochę rozjaśniłem model, domalowałem detale pędzlem, jako zabezpieczenie przed kalkami położyłem 3 warstwy sido+woda (50/50). Dodatkowo dzięki sido nie ściera się już lakier podczas nakładania wieży. Kalki poszły przy pomocy płynu Tamiya MarkFit. Na początku średnio byłem zadowolony z tego preparatu ponieważ kalka na górze wieży nie chciała dobrze się wkomponować. Pomagałem jej delikatnie wykałaczką i kolejnymi porcjami preparatu. Ostatecznie uważam że jest nieźle.

Przygotowuje się do brudzenia. Poczytałem trochę, pooglądałem poradniki na YT. Plan mam, natomiast boję się zepsuć to co do tej pory udało mi się osiągnąć. Wzorując się na filmikach i poradnikach chcę zrobić obicia przy użyciu lakieru do włosów (samego lakieru nałożonego aero). Do tego pójdzie jasna farba XF4 Yellow Green (odcień jest jaśniejszy niż dorobiona przeze mnie farba na moelu). Dokupiłem farby olejne i rozcieńczalnik white spirit. Kolory olejek to IvoryBlack, Mars Violet, Yellow Ochre oraz Naples Yellow Deep. Wszystko z palety Van Gogh od Talensa. Przy użyciu czarnej farby mocno rozcieńczonej white spiritem chcę zrobić przyciemniający filtr oraz uwydatnienie wszelkich zakamarków (dorobienie cienia) oraz usyfić okolice wydechu. Odcienie żółtego chcę wykorzystać do zacieków. Planuję dorobić rdzę na pojeździe oraz ubłocić gąsienice. Liczę że rdzę uda mi się stworzyć z tych kolorów co już mam. Niestety konstrukcja modelu zmusiła mnie do przyklejenia kół oraz założenia gąsek. Chciałem jeszcze dodać ziemi przy kołach, ale na to już chyba za późno.

Sporo tego w planach, doświadczenia w tego typu robocie zero, czas wykonywania prac masakrycznie długi no ale trudno. Nie umiem i nie chce szybciej.

Powiedzcie czy moje podejście jest dobre i czy przedstawione "metody" są właściwe tudzież odpowiednie do tego.

No i w końcu zdjęcia. Proszę o komentarze jak oceniacie obecny stan prac.

IMG_20160511_172401.jpg

IMG_20160511_172413.jpg

IMG_20160511_172422.jpg

IMG_20160511_172435.jpg

IMG_20160511_172458.jpg

IMG_20160511_172526.jpg

IMG_20160511_172556.jpg

IMG_20160511_172621.jpg

IMG_20160511_172708.jpg

Poglądowe zdjęcie zakupionych przeze mnie farb (w tubkach bo jeszcze nie używałem)

IMG_20160511_180907.jpg

Obicia na lakier do włosów teraz? Taka techniką to najpierw maluję się kolor obić, potem daje lakier, na to kolor jaki ty masz i przy pomocy wody zmywa się lakier razem z farbą. Jednak w tej skali raczej bym tego nie robił. Obicia możesz spróbować zrobić drobnym pędzelkiem. Najpierw kolor jaśniejszy a potem możesz użyć Vallejo German black Brown camo.

Na model daj wash, coś podobnego jak z tą czarną pisałeś, ale użyłbym ciemnego brązu.

Do robienia zacieków weź kilka kolorów. Jeden wyjdzie nieciekawie. To się nazywa potocznie biedronka.

Z. Rdzą bym uważał i raczej użył do tego pigmentów.

W kwestii obić myślałem coś bardziej o takim piaskowym kamo i z niego zrobić obicia dochodząc do koloru jaki obecnie mam. Dzięki za rady. Wash zeobie brązem tak jak mówisz a co do zacieków to chciałem użyć tych kolorów olejnej (oprócz czerni) vo przedstawiłem