jonathan Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Czekam na kilka rzeczy by dokończyć poprzednie modele... w końcu chwila wolnego czasu... I łapy aż swędzą by coś polepić. W losowaniu wygrał Focke-Wulf 190-A5 produkcji Tamiya. Myślę że nieźle wypadło zwłaszcza że w szafie czeka inny FW190 - ale tego będę chciał wykonać naprawdę dobrze. Ten traktuję jako jako model do nauki. Wszelkie sugestie, porady oraz krytyka mile widziane. W końcu trzeba się uczyć ;] Model będzie pudełkowy... Na razie pod pędzel poleciał kokpit... Dzięki Mikele za małą podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2015 Mam pytanie do znawców. Jako że pasy udało się jakoś samemu dorobić pomyślałem że można z tego modelu wyciągnąć coś więcej. Posiada ktoś może zdjęcia do otwartych komór gdzie chowały się koła? Chodzi mi o to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2015 Oczywiście wdarł się błąd w opisie. Chodzi o wersję A8/A8 R2. Nie wiem skąd mi się ta A5 wzięła. Może dlatego że w szafie czeka kolejny FW190 A5/U12. Mam nadzieję że w czasie świątecznej przerwy znajdzie się trochę czasu na prace. Ogólnie spasowanie modelu jest naprawdę dobre. Może pomijając KMy, bo te wyglądają tragicznie. Nie wiem jak z odwzorowaniem, bo nie zagłębiałem się jeszcze jakoś mocno w fotografie, ale i na to przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Ogólnie jak patrze na model, to na razie spasowanie jest wręcz wzorowe... Male poprawki i niewiele szlifowania. Zobaczymy jak będzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 http://www.ipmsstockholm.se/home/focke-wulf-fw-190-a-8-in-detail-revisited/ http://www.cybermodeler.com/aircraft/fw190/fw190_all.shtml Pewnie znasz, ale może się przyda... twój F-Wulf to 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 1:48 Taki odskok od pancerki. Każdy link się przyda. Tak jak pisałem to mały trening. Już widzę np że niepotrzebnie zaszpachlowałem wnęki w skrzydłach na działka ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 I tu przydałaby mi się pomoc fachowców... Jakich kolorów Tamki użyć do pomalowania spodu. A bardziej mi chodzi jakie są odpowiedniki kolorów AS4 i AS5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 Wiesz, to wygląda na standartowe malowanie RLM 74/75 {góra} i RLM 76 {dół}. Po prostu poszukaj odpowiedników tych farb w palecie producenta, którego farbek używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 Już kolory wymieszane... Na razie schnie żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Podkład poszedł... Muszę go w sumie zmienić, bo to vallejo jakoś średnio mi podszedł. Poszedł też kolor spodu... Ale nie wiem czy trochę nie za niebieski względem szarości. Wiem że fotki nie oddadzą w pełni barwy. Może po washu nabierze innego odcienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Może i racja Zamówie RLM74, RLM75, RLM76 i do tego lufy metalowe... Miało być pudełkowo ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Może i racjaZamówie RLM74, RLM75, RLM76 Miało być pudełkowo ;] A mówiłem .... jak chcesz jeszcze żółć, to chyba jest to RLM 04. "NIGDY PRZENIGDY nie bierzemy na model relaksacyjny Fok i Messerów, chyba, że takich z Luftwaffe'46"- zaprawdę , powiadam wam/Amen, dico tibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Zamówione i żółty i czerwony do drugiej foki. I lufy ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Aaaa i nie "relaksacyjny" tylko "treningowy" Na czymś trzeba się nauczyć. Model niedrogi a miły w składaniu... Jak ładnie wyjdzie malowanie to dostanie jeszcze metalowe lufy do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Mam nadzieję że teraz lepiej... Muszę sobie zorganizować stanowisko do fotek. No i przede wszystkim opanować aparat (pierwsza lustrzanka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2016 Położona dryga warstwa farby... Troszkę poprawek... Czekam na zjebki od znawców tematu ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Jako że nie mogę się połapać w ilości komentarzy... :P (rozumiem że nie ma co komentować). To zapytam speców o dwie rzeczy... Jaka teraz kolejność? Model jest już popryskany sidoluxem... Na to zapewne kalki a potem wash? No właśnie. Jaki wash? Co najlepiej będzie pasowało? Kiedyś widziałem jakiś filmik jak Rosjanin umazał cały model jakąś ciemną mieszanka a później wszystko pięknie starł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Jaka teraz kolejność?Model jest już popryskany sidoluxem... Na to zapewne kalki a potem wash? Kalki na błysk (sido, lakier bezbarwny, co kto lubi), na nie znów błysk - przynajmniej po samych kalkomaniach, na to wash, i jeśli to już z olejnym paćkaniem koniec to można dać bezbarwny mat. Na matowym możesz jeszcze porobić obicia kredkami (po błyszczącym nie malują) czy inne suche pigmenty. I będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 No to zbliżam się ku końcowi z moim pierwszym samolotem z okresu II WŚ. Niestety model zaliczył swój pierwszy lot pomogła mu w tym kotka. Pierwszy raz bawiłem się z sidoluxem, taka ilością kalkomanii, lakierem matowym. Po upadku odpuściłem montowanie metalowych luf. Nawierciłem plastikowe. W kolejce czeka kolejna taka foczka tylko że produkcji Italeri. No to kilka fotek z moich wypocin. Pierwszy raz też bawiłem się farbami olejnymi. Niestety w niektórych miejscach white spiryt się przeżarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 No i w końcu nie wiem czy to co robię robię dobrze czy nie. Mi osobiście efekt się podoba. Wiem już co na przyszłość będę musiał poprawić. Lecz to tylko moje wyobrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Myślę, że brak komentarzy oznacza to iż wszystko co robisz idzie w dobrym kierunku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 25 Stycznia 2016 Share Napisano 25 Stycznia 2016 Fajnie wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 Chyba jak na pierwszy model z tego okresu to źle nie wyszło. Następne w kolejce są dwa samoloty Zvezdy, więc czeka mnie trochę więcej grzebaniny. Więcej grzebaniny = więcej nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Piękna foczka,mam do tego samolotu ogromny sentyment.Pozdrawiam po modelarsku Jacek1971 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Zastanawiam się tylko nad jednym Czy model powinien zostać matowy czy jednak nanieść trochę innego lakieru. Lekki połysk? Satyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi