ministersan Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Witam Ponieważ syn chciałby, abym z nim zrobił Enterprise z INTO THE DARKNESS (model Revella 1:500) potrzebuję pomocy osób znających się na elektronice. Jak syn powiedział - Musi być "świecący" Pytanka: 1. Jakie diody użyć do oświetlenia nr 1 - dosyć jasne, intensywne światło? 2. Jakie do nr2 - dosyć jasny, przyćmiony niebieski 3. Jakie do przodu gondol (nr 4) - trochę ciemniejszy niebieski (nie mam foto- liczę, że wielu widziało film :-) ). Odnośnie przodu widziałem gdzieś na necie zrobione chyba z 4 diód, które na zmianę się zapalały kolejno i wyglądało to podobnie jak efekt w filmie - czy trudno zrobić taki układ. 4. Jakie przewody zakupić do zasilania diód i jaki zasilacz? Wiem, że temat rozległy, ale nie mam pojęcia o elektronice i nie kojarzę żadnego ze znajmych, który by się w tym orientował. Jest jeszcze kilka innych pytań, ale to jak znajdzie się chętny do pomocy to podam więcej szczegółów. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Napisz w przybliżeniu jaki rozmiar (mm) mają miejsca, gdzie chcesz wstawić diody. Wtedy pomogę coś dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Napisz w przybliżeniu jaki rozmiar (mm) mają miejsca, gdzie chcesz wstawić diody. Wtedy pomogę coś dobrać. OK, super. Myślałem o założeniu warsztatu, wtedy łatwiej by było o pomoc, ale pomimo, że z50-60% zaczętych modeli jest ukończonych, to nie ukończyłem żadnego warsztatu :-). Myślę, że dziś-jutro zacznę przeglądać wypraski i wstępne przymiarki, to zrobię fotki i dam znać. Dzieki za dodzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 OK - to czekam na 'konkrety' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2015 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2015 Do oświetlenia myślę że Arduino będzie odpowiednie, sam się przymierzam do nabycia, możliwość programowania, i regulacji, do oświetlenia myślę że jak najbardziej ok. Z diodami od lat używam SMD (diody do montażu powierzchniowego) troszkę kłopotliwe z lutowaniem (małe gabaryty 1,0 x 0,6 mm np ) ale możliwość ukrycia praktycznie w każdym zakamarku. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi