Damiano82 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Cześć Zamierzam zabrać się za model tej maszyny ale mam pytanie jak w maszynach szkolnych ma się sprawa luku bombowego. W serii pod lupą oraz w militariach aj-presu pisze że maszyny szkolne są pozbawione cech bojowych . Ale w ostatnich minireplikach poświęconych ilość widać zdjęcie wersji szkolnej z otwartymi drzwiami bombowymi. Proszę ekspertów o pomoc. Dziękuję Damian Biwo Cytuj
Mikele Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 No pewnie nie miały zamków bombowych (ot i całe pozbywanie się cech bojowych w tym rejonie), ale technologicznie łatwiej i taniej wykonać kadłub bez zmian w tej sekcji, więc luk jako taki pozostał. Nie wiem, zgaduję, ale może była możliwość montowania dodatkowego zbiornika paliwa w luku - musiałbyś to sprawdzić. Cytuj
Damiano82 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 No dzięki. Generalnie nie wiem jak to jest pomiędzy konkretnymi egzemplarzami. Wydawało mi się że maszyna z MLP w Krakowie ma tam pokryw a tylko jeden duży kawał blachy. Najprościej będzie napisać w tej sprawie do muzeum i tak chyba uczynię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi