Hafes Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Decyzja zapadła... Czas zabrać sie za model Varyaga. Tylko pytanie na dobry początek ciśnie mi się na usta: w malowaniu z żółtymi kominami burty i nadbudówki były białe czy raczej bardzo jasno kremowe?? Mam zagwozdkę bo biały kolor bardzo wali po oczach, a ze zdjęć z epoki ciężko coś wywnioskować jednoznacznie. Ma ktoś jakiś pomysł?? Łapy mnie świerzbią do roboty, a chcę mieć pewność. Cytuj
Jędrek Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 tak naprawdę to chyba jest to temat rzeka, ale póki co to w rosyjskiej monografii tego okrętu (z serii Morska kolekcja) jest malowanie biały kadłub, białe nadbudówki i żółto-czarne kominy, tak też wyglądają w większości modele tego okrętu ale... zawsze możesz go zrobić trochę sfatygowanego i biel zgasić filtrami Jędrek ps. krótka dyskusja nt. temat była na PWM Cytuj
Hafes Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 Model prezentowany w muzeum morskim w Sankt Petersburgu nie wygląda jakby był malowany na biało Wydaje mi się, że ten co robił wiedział co i jak z malowaniem. Dla mnie kolor burt wygląda na jakiś kremowy raczej. Choć z drugiej strony sugerowanie się czyimś modelem... Wiesz, zgaszenie bieli filtrami nie jest złym pomysłem tylko bałbym się żeby wyszło równomiernie. Cytuj
Jędrek Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 oglądałem ten model na zdjęciach zanim napisałem odpowiedź, podobnie rzuciłem okiem na zdjęcia modelu w monografii (być może to ten sam) i to samo rzuciło mi się w oczy, faktycznie nie jest to czysta biel ale zastanawia mnie to czy nie jest to efekt jakości farby i upływu czasu, biała farba ma to do siebie, że w zależności od jej jakości potrafi z czasem żółknąć lub nabrać takiego właśnie kremowego odcienia; w wątku do którego dałem linka mowa jest (co prawda przy innym typie okrętów) o kolorze jasnosłomkowym ale jak do tej pory widziałem tylko biel na modelach i ku temu bym się skłaniał, bynajmniej raczej tak mam zamiar swojego zrobić w przyszłości zgaszenie bieli filtrami nie jest złym pomysłem tylko bałbym się żeby wyszło równomiernie. a to chyba nie jest problemem a wydaje się zaletą, kadłub tego okrętu ma mnóstwo detali na sobie co dodatkowo sugeruje wszelkiego rodzaju cienie planujesz jakieś blaszki do niego? (WEM czy GMM?) Jędrek Cytuj
Hafes Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 Właśnie o taki kremowy odcień mi chodzi. Nie chce modelu robić z wyglądem jak po zwodowaniu. Raczej już w regularnej służbie, lekko pożółkły lub zszarzały. Wash i filtry swoją drogą zamierzam zrobić. Tylko jaką farbę dobrać? Z blaszek nie planuję nic poza relingami i drabinkami z Parta i Abera. Na WEM czy GMM kasy brakuje niestety. Szkoda że Toms Modelworks nie produkuje do Varyaga dodatków bo byłyby tańsze. Cytuj
Jędrek Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 Tylko jaką farbę dobrać? ja bym nie kombinował zbytnio, jak chcesz robić filtry i wash to zacząłbym od bieli, którą ewentualnie możesz wg własnego uznania złamać jakimś odcieniem Raczej już w regularnej służbie, lekko pożółkły lub zszarzały na tej epoce się nie znam, ale okręty z tego okresu kojarzą mi się raczej z dobrym stanem utrzymania, więc sam bym raczej nie stosował mocnej poniewierki Jędrek Cytuj
Hafes Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 To będzie biel złamana jakimś odcieniem. Nie wyraziłem sie jasno - chodziło mi o odcień farby jakiego użyć do złamania bieli Oczywiście nie będzie poniewierki. W tamtym okresie jednostki były bardzo reprezentacyjne. Nie chcę mieć tylko modelu w perfekcyjnej bieli Tak sobie myślę, że żółta będzie najlepsza jako dodatek do białej. Chyba że znajdę jakiś fajny gotowy odcień bieli w gotowych farbkach. Pactra robi całkiem ciekawy odcień bieli - Pearl White. Albo Gunze - Off White. To może być to... Cytuj
Jędrek Napisano 9 Grudnia 2007 Napisano 9 Grudnia 2007 teraz pozostaje nam czekać na pierwsze zdjęcia z budowy Jędrek Cytuj
SULPICIUSZ Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Panowie modelarze ,okręty tamtej epoki były BIELUSIEńKIE a bosman pokładowy dbał o to aby BIEL była BIELUTKA . Polecam lekture ZNACZY KAPITANA ,Burcharda. SULPICIUSZ Cytuj
Hafes Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Napisano 13 Grudnia 2007 To fakt. Ale nie wszystko co w "naturze" wygląda dobrze musi dobrze wyglądać w miniaturze. Widziałem już modele z tamtej epoki i jak na mój gust były zbyt białe. Aż nienaturalnie białe. Kupiłem farbkę Gunze - Off White czyli lekko ciemniejszy odcień bieli (o ile można to tak określić) i tak zamierzam pomazać mój ulepek Lepsze to chyba niż eksperymenty z filtrami na perfekcyjnej bieli (przynajmniej dla mnie). Choć i tego w razie konieczności nie wykluczam. Cytuj
Gość Napisano 14 Grudnia 2007 Napisano 14 Grudnia 2007 BIEL byla BIELUTKA polecam lekture Lektura ta wypaczyla na lata cale szeregi mlodziezy w temacie prawdy o pracy i morzu... A co do bieli to nie wydaje mnie sie aby tak bylo. Dlaczego ? Jakosc owczesnych farb byla taka sobie i miala niewatpliwa tendencje do szybkiego blakniecia pod wplywem czynnikow atmosferycznych. Sklanialbym sie do bialo-kremowego jako blizszemu prawdy Cytuj
SULPICIUSZ Napisano 14 Grudnia 2007 Napisano 14 Grudnia 2007 RAFAł,masz racje,nie eksperymentuj.Biel o której piszesz będzie dobra. Bardzo trafna jest twoja uwaga że kolory w miniaturze powinny być nieco inne niż w naturze,generalnie nieco jaśniejsze.Pozdrawiam,SULPICIUSZ-modelarz z 50letnim doświadczeniem Cytuj
Zinowij Piotrowicz Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 Czy przy białym kolorze nadbudówek i całej "góry" malowanie pod linią wodną nie powinno być przypadkiem w tym modelu zielone? Cytuj
Gość Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 Dostępne materiały wskazują, że teoretycznie spód powinien być zielony w takim przypadku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi