Jump to content

[P] Malowanie Holenderskich okrętów

gdas
 Share

Recommended Posts

Witam

Szukam wszelkich informacji na temat kolorów jakie były używane we flocie holenderskiej w II WŚ od niszczyciela w dół , głównie chodzi mi o okręty podwodne oraz trałowce , kanonierki i i temu podobne drobnoustroje . Mam album z malowaniami ale czy te kolory są prawidłowe , może ktoś ma wiedzę aby przypisać dane kolory do palety Humbrola . Czy pokłady deskowane były malowane czy naturalny kolor drewna a jaki kolor miały pokłady stalowe , w OP pokłady jakiego koloru . Z góry dzięki za każdą wskazówkę , internet przekopałem .

Tak na szybko - wiem że w czasie działań na akwenach azjatyckich na początku wojny (zima 1941-42) holenderskie okręty podwodne miały malowanie dwubarwne: cały kadłub bardzo ciemny a cały kiosk o wiele jaśniejszy (biały numer taktyczny). Chyba nawet to było coś w stylu: czarny mat + jasnoszary. Ale to tak z głowy podaje, za szczegółami to bym musiał poszperać. Wiem tylko że będzie ciężko bo z tego co pamiętam fotek z tego okresu o.p. można policzyć na palcach obu rąk.

EDIT:

gdas - zdobyłeś jakiś model tych holendrów?

Pytam, bo znajomy kiedyś szukał typu O i nic nie znalazł żeby kiedykolwiek ktokolwiek to wypuścił. Ani 16tki ani 19tki... żadna firma, żadna skala, nawet w żywicy nic nie było

Cześć

Dzięki za odzew, niestety nie mam modelu , ale chciał bym zaprojektować taki , mam dokumentację , ale brak mi do szczęścia schematu malowania , w albumie który posiadam jest kolor na burtach jasny zielony , ale Nikomodel w swoim krążowniku podaje humbrola 150 , jest to bardzo ciemna zgniła zieleń , a na pokazowym modelu jest soczysta zieleń , i bądź tu mądry....

cześć

O 16 w skali 1/350 już jest ,ma go w ofercie PacificCrossRoads (mają wofercie także krążowniki i niszczyciel holenderskie , samoloty oraz francuza Lamotte-Picquet .Niestety sprawdzałem , w instrukcji nie ma odpowiedników do Humbrola .

http://www.pacificcrossroads.net/index.php/models/gotovye-modeli

Gdas , a którego holendra chcesz zrobić .

P.S. dostępne są już plany wszystkich holenderskich OP z I i II WŚ i kilka powojennych

...w albumie który posiadam jest kolor na burtach jasny zielony , ale Nikomodel w swoim krążowniku podaje humbrola 150 , jest to bardzo ciemna zgniła zieleń....

Ta ciemna zieleń bardzo prawdopodobna... po fotkach B&W widać że to był jakiś bardzo ciemny kolor (ja wcześniej obstawiałem czerń lub jakiś granat). Przejrzałem swoje archiwum ale o malowaniu czy jakiejkolwiek informacji o camo niestety nie znalazłem.

Cypis - dzięki za linka, dobrze wiedzieć że coś się ruszyło w temacie

Cześć

Nie wiem którego będę robił , jeśli jest tylko O 16 to wybór jest duży , co do koloru to chyba zrobię troszkę jaśniejszy humbrol 150 , w granacie też mam malowanie ale O 21