mackowiak1991 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Witam wszystkich, jest to tamyia flak 88mm w skali 1:35 wraz z figurkami oraz motocyklem, jest to mój pierwszy warsztat na tym forum oraz mój drugi model. Póki co udało mi się skleić prawie całe działo, jestem w trakcie sklejania wózków. Cały czas zastanawiam się nad malowaniem, pierwotnie myślałem o afrika korps, ale figurki są europejskie, więc nie będą pasować. Maluję tylko pędzlem, nie posiadam aerografu, a z tego co widzę, flaki malowane były albo jednobarwnie, albo wymagają użycia aerografu. Póki co, chciałbym zrobić małą dioramę Berlin 45, pomalować flaka w kolorze dunkelgelb, a figurki cześć w kamuflażu waffen ss, część na szaro. Jak sądzicie, jakie malowanie będzie odpowiednie ? Jako, że jestem początkujący w temacie, wszelkie rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Widac, ze czesci cos za bardzo obrobione to nie sa, spieszylo sie zeby miec wszystko sklejone? Co do malowania to skoro brak aero to moze puszke od tamki kupic, pewnie ze nie bedzie efekto jak aerografem, ale i tak o niebo lepiej niz na pedzlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak1991 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Skleiłem flaka, pomalowałem kolorem bazowym, teraz na zdjęciu widzę, że mimo kilku warstw fabry nie wszystkie miejsca są pokryte, więc to poprawię. Zacząłem malować figurki i tu mam pytanie - o ile jednolite kolory będę teraz malował suchym pędzlem coraz jaśniejszymi odcieniami, by wyciągnąć z nich głębię, to w jaki sposób podobny efekt mogę uzyskać na powierzchniach pokrytych kamuflażem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Ladne kamo. Jest tylko jeden problem, ci panowie sa z Wehrmachtu... Nigdy nie bylo oficerskich bryczesow w kamuflazu. Ani w SS ani w Heer, ani w Luftwaffe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Co do flaka to rzucają się w oczy ślady łączenia form na początek, zwłaszcza na tych ruchomych elementach podstawy armaty. Ja bym zmył farbę, przeczyścił, poszpachlował gdzie trzeba i dopiero potem malował. Co do kamuflażu to uważam że figurki powinny mieć mundury w kolorze feldgrau z uwagi na to że chłopki mają mundury wermachtu, jeśli chcesz ss to musiałbyś zdrapać odznaczenia i ponaklejać fototrawione w odpowiednich miejcach a dopiero potem malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak1991 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 sugerowałem się tym schematem: http://orig04.deviantart.net/bcad/f/2015/363/6/b/some_waffen_ss_camouflage_uniforms_by_tounushifan-d9lovvi.png, https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/2b/dd/b1/2bddb1435dc94b16d49b9cc7b0fde0f7.jpg gdzie mają wysokie buty. Chciałem zrobić dioramę Berlin 45, dlatego każdy będzie miał inny mundur, postaram się zrobić inne odcienie, da radę coś z tymi butami zrobić, inaczej pomalować ? Jeśli chodzi o odznaczenia, głównie chodzi o to, żeby "gapy" nie było na klatce piersiowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Orly w SS na ramieniu lewego rekawa, inny wzor klamry pasa, bluzy z kieszeniami miechowymi nigdy nie mialy odpowiednika w wersji kamo, patki na kolnierzu typu litzen czyli nie SS. Reasumujac, zadna z bluz nie nadaje sie na malowanie w zadnym kamuflazu, spodnie oficera to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Na tym schemacie są mundury SS. Problem jest z górą munduru bo wg mnie jest to krój z początku wojny i występował tylko w kolorze feldgrau. Jeśli chodzi o odznaczenia zawsze możesz użyć zestawu fotorawionego np tego http://www.mojehobby.pl/products/Insygnia-dla-Niemieckich-zolnierzy-2-Wojna-Swiatowa.html tam chyba są też dla ss znaczki na mundury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak1991 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 myślę, że z odznaczeniami nie będzie problemu, kieszenie, odznaczenia można zeszlifować, tylko co z butami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Ale ze co z butami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak1991 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 czy na pewno żołnierze ss takich nie nosili ? Jest w internecie wiele grafik, zdjęć, które przedstawiają żołnierzy w wysokich, skórzanych butach http://www.trestom.nazwa.pl/tmp/wiking/www.wiking.org.pl/files/1a.jpg - czy na pewno takich nie używali ? Jeśli nie, czy można jakoś przerobić te z zestawu, pomalowac na brązowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 No ale kto napisal ze nie noszono w SS? Napewno nie ja. Oczywiscie ze noszono. W koncowym okresie wojny w duzej ilosci uzywano trzewikow z opinaczami (a nawet bez opinaczy), dosc popularne byly buty Gebirgsjager w formacjach z nie zwiazanych z oddzialami gorskimi (zwlaszcza ze juz na samym poczatku wojny dopuszczano wersje cywilna tych butow wiec ich nie brakowalo), a mimo to buty marszowe (o ktore sie pytasz) wciaz byly w uzytku w duzych ilosciach. Problem z tematyka (na ktora sie uparles) jest taka ze statystycznie w tym czsie i tym miejscu moze by sie trafily ze dwie pary butow marszowych na caly dzialon. Na zbyt ujednolicone umundurowanie w dzialonie tez bym nie stawial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak1991 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 dziękuję bardzo za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi