hiwis Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Pora na kolejne ofiary mojej modelarskiej działalności. Jakiś czas temu udało mi się zdobyć dwa lekko napoczęte tytułowe Shermany. Później nabyłem dwa zestawy BlackDoga do Firefly-i i wyszło na to że mam prawie dwa i pół czołga :-) Z dodatków dochodzą jeszcze blaszki Abera, lufa Armorscale, amunicja do "17" z RB i tacy oto załoganci w zimowych wdziankach : Plan na razie jest taki: - Pierwszy pojazd z wykorzystaniem części tego zestawu BlackDoga : ma luźno nawiązywać do czołgów z tego zdjęcia: Czyli obłożony gąsienicami i różnymi klamotami. - Drugi, to taki zakamuflowany: - A połówka trzeciego - czyli sama wieża oderwana od kadłuba - trafi na podstawkę wraz z tym samochodzikiem: Plan jest z realizacją pewnie łatwo i szybko nie pójdzie ale trudno. Na początek wziąłem sobie do zabawy wieże. Podoklejałem parę blaszek, poprzymierzałem żywice i poszpachlowałem miejscami, zabrałem się za dorabianie włazów do zniszczonego egzemplarza: I na razie tyle - szału nie będzie ale może wyjdzie coś do postawienia na półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Ty się tak nie kryguj tylko rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Zapowiada się bardzo obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Nad modelami niewiele popracowałem ale zacząłem zastanawiać się nad wyborem odpowiedniego koloru do malowania brytyjskich pojazdów. Pierwotnie planowałem zakup farby z palety AMMO nr 112 ale ponieważ ostatnio najlepiej maluje mi się Tamiyami to zabrałem się za mieszanie. Znalazłem różne "przepisy" z których najczęściej polecany to mieszanka XF 3, XF 62 i XF 61. I tu pojawia się moja wątpliwość - otóż nie znam się za bardzo na malowaniu brytyjskim ale zawsze wydawało mi się że ten ich SCC No. 15 bardziej wpada w ciemną zieleń, jak na poniższych zdjęciach: Tymczasem polecane mieszanki zdecydowanie bardziej nawiązują do Olive Drab, jak tu: Zdjęcia modeli z portalu www.onefortyeight.com Wiele modeli "Świetlików" w wykonaniu wielu wybitnych modelarzy oglądałem ale różnice kolorystyczne są mówiąc oględnie kolosalne. Może ktoś mnie "oświeci" jak powinno to naprawdę wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi