gregory_11 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Przymierzam się do modeli w/w w 1/72 Revella. Mam kłopot z doborem kolorów malowania w odcieniach szarości. Ponieważ wracam do modelarstwa, dopiero buduję warsztat i ilość farb jest znikoma, a więc muszę zakupić odpowiednie kolory. Z odwzorowaniem barw w sklepach internetowych bywa różnie. Dlatego proszę o radę w sprawie tych kolorów. Mają to być Gunze, raczej serii C. To co dotychczas znalazłem to: 1. MiG-31 główny kolor to: tu są 4 kolory z których nie potrafię wybrać właściwego: C101, C338, C097 C031? Kolor dziobu to C317 lub C018? 2. Su-24 kolor główny to C308? 3. Koła to C136 Russian Green (2) ? 4 Jakim kolorem pomalować wnęki podwozia MiG'a i Su? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Z kolorami to ciężko trafić jeden jedynie słuszny odcień. Na dobrą sprawę wszystkie te, które wymieniłeś do malowania MiG-31 wyglądają ok Wszystko zależy, czy chcesz pomalować samolot na jeden kolor, cy chcesz bajerować powierzchnię - przebarwienia, wypłowienia, etc. Ja bym Ci sugerował kupić, ze dwa, trzy różne odcienie i nimi, malując aerografem (jeśli malujesz aero), zróżnicować zużycie powierzchni. Jaa pędzlem chcesz malować, to którym nie pomalujesz będzie dobrze ;) Co do piast kół i różnych innych "zielonych detali" to z Gunze farba C66 "Bright Green" - idealny kolor na rosyjskie agregaty, i ewentualnie C135 "Russian Green" jak mają być w stanie zużytym. Wnęki podwozia, z tego, co widzę na fotach, też raczej szare, więc im więcej szarzyzny kupisz tym lepiej. Kup też srebrny C8, bo on się zawsze do detali przyda - a naturalnego duralu tu i tam ruskie mają sporo. I do kokpitu obowiązkowo z Gunze H niebieski H25 i szmaragdowy H46. Mieszane pół na pół dają odpowiedni kolor do sporej częsci kokpitów ruskiego lotnictwa. Spokojnie można je rozcieńczać tym samym rozcieńczalnikiem, co Gunze C i też mieszają się między sobą, więc można używać razem bez stresu. Różne Walkaroundy zawsze warto poszukać przed budową modelu, i logiczne jest, że na serwerach z kraju pochodzenia jest nawięcej rzeczowych informacji, bo gdzie indziej ot się lubią spece typu "wydaje mje sie" trafić ;) Su-24 #1 Su-24 #2 Su-24 #3 MiG-31 #1 MiG-31 #2 MiG-31 #3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory_11 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Dzięki. Różne Walkaroundy zawsze warto poszukać przed budową modelu, i logiczne jest, że na serwerach z kraju pochodzenia jest nawięcej rzeczowych informacji Właśnie po przeglądnięciu takich stron starałem się dobierać kolory Ja bym Ci sugerował kupić, ze dwa, trzy różne odcienie i nimi, malując aerografem (jeśli malujesz aero) Dzięki cenna dla mnie uwaga. Tak maluję aero. C8 Gunze posiadam. Co do malowania wnętrza kabiny mieszaniną tych dwóch kolorów - znalazłem to gdzieś na forum ale i tak dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi