stroju Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Witam kolegów okrętowców. Z okazji że sklejam teraz model jachtu Opty z miraga chciałbym się zapytać czy macie jakiś patent na olinowanie przy większych modelach. Bo tej skali powinno już być widać zaplatanie na linach więc żyłki odpadają a nitki z reguły są włochate, czy po prostu zwykłą nitkę spróbować nasączyć lakierem to włoski się przykleją czy może są jakieś plecionki z syntetycznego włosia które się nie mechacą? Może ktoś jest obeznany w temacie. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Sorry, miałem ten temat zamieścić w warsztacie a nie w galerii, proszę moderatora o przeniesienie. Cytuj
Kapitan1 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Ja robię z takiej nitki, świetna jest, w ogóle bez włosków: Cytuj
stroju Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Super, o to chodziło, dzięki, pewnie można kupić to w każdej większej pasmanterii? Cytuj
lesio-69 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Włochate nitki przeciągnij na świeczce z wosku pszczelego.Włoski się przykleją.Ja tak robiłem w swoim La Reale de France. Cytuj
Kapitan1 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Stroju- ja kupiłem tą chyba w Bocianie, ale pewnie w innych też jest. Lesio-69- wtedy nitka nie jest tłusta? Cytuj
lesio-69 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Lesio-69- wtedy nitka nie jest tłusta? A wiesz, że nie przyszło mi to do głowy. Może i jest trochę tłusta, ale to w niczym nie przeszkadza. Nie zobaczysz tego gołym wzrokiem. Łatwiej ją było zamocować w bloczku (przyklejała się jakby do niego) oraz łatwiej było wiązać węzły. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi