Skocz do zawartości

REVELL Ford Custom coupe 1/25 (limited edition)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przyszedł czas, kiedy muszę odpocząć od mojego Humvee, i w związku z tym, wymyśliłem ze skleję sobie cywila

Na tapetę trafił Ford Custom Coupe z 1948r.

20160328_222743.jpg20160328_222801.jpg

Zasadniczo model ma być jako odskocznia, więc będzie z "pudła" i nie planuję żadnych dodatków.

Planuję zrobić "to to" w czarnym macie, a wszystkie elementy które normalnie są chromowane, maja być w czarnym połysku. Środek wymyśliłem, że będzie bordowa skóra z beżowymi wstawkami, czyli po "hamerykańsku"

Co z tego wyniknie, zobaczymy (po prawdzie sam jestem ciekaw)

Na początek zacząłem od ramy. Zasadniczo nie powinna być mocno przerdzewiała. Do tego co widać mam w planach dodać trochę jasnego kurzu z pistoletu

20160328_215924.jpg20160328_215948.jpg

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to zapraszam do komentowania

Napisano

ja się tylko zastanawiam skąd się wzięły w historii modelarstwa dwie skale 1:24 i 1:25 wiem że to bez sensu ale dlaczego????

choćby kwestia dostępności dodatków może jakiś znawca to wyjaśni:)

Napisano

Może konkterni nie znam odpowiedzi ale gdzieś kiedyś słyszałem, że Amerykanie tworzyli swoje modele w skali 1:25, a cała reszta świata w 1:24. Następnie Revell często przejmował modele od "umierających" firm amerykański dlatego na naszym rynku zaczęły się pojawiać 1:25. Zwróć uwagę na to że Amerykanie często lubią być i są inni niż cała reszta świata i widocznie również pod tym względem

Napisano

Ciekawy model na projekt, chociaż wymagać będzie trochę pracy, ale efekt końcowy może być bardzo interesujący. Wynika to z Opisanych przez Ciebie planów. Powiem szczerze, że bardzo podoba mi się koncepcja czarny mat plus czarny połysk zamiast chromu. Powodzenia!

Napisano

Fajnie że ktoś ogląda i kibicuje Bo do tej pory to sobie koledzy pogadankę nt. skali urządzili

Plany trochę się rozrosły, ale to jeszcze nic pewnego. Marzy mi się diorama w postaci wnętrza warsztatu z pełnym wyposażeniem Oczywiście wszystko własnej roboty. Zobaczymy...

Na tą chwilę udało mi się ciut podłubać przy podwoziu. W sumie niewiele, ale...

20160331_231719.jpg

20160331_231757.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że szlify nadlewek wyszły na plus. Fajny zestaw dodatków ma Fujimi - Garage Tools. Również w tej serii jest dio garażu. Mimo to mając trochę czasu i pomysłów można wykonać swój warsztat .

Napisano

Zestawienie kolorów bardzo ciekawe i dobre pod względem kontrastu Działaj, działaj - model bardzo ciekawy sobie wybrałeś

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Model dostałem od szwagra, więc szkoda żeby się kurzył

Jeden wydech skończony, mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku. nie rdzewiłem go przesadnie, żeby dziur nie było

Fotki trochę przekłamują, ale nie mam dobrego światełka, i tak musi zostać na tą chwilę

_DSC0020.JPG

_DSC0024.JPG

Napisano

Prace nad silnikiem rozpoczęte. Plan jest prosty, blok z głowicami czerwony, kolektory i skrzynia biegów czarny mat. Gaźniki chyba zrobię mosiężne, bo takie tez widziałem w tym typie silników, ale sprawa gaźników jeszcze otwarta.

Na razie pomalowałem blok z głowicami na czerwono i powiem szczerzę że zaczyna mi się podobać ten silnik.

Jakby ktoś jednak miał jakieś sugestie dla początkującego, to zapraszam.

20160407_220514.jpg

20160407_220625.jpg

• 1 month later...
Napisano

W wolnych chwilach (a nie ma tego zbyt wiele) staram się coś dłubać. Pierwsze próby odtworzenia skórzanej tapicerki. Całe szczęście że z zewnątrz nie będzie widać zbyt wiele

20160531_203220.jpg20160531_203312.jpg