Skocz do zawartości

yukikaze 1945 vs yukikaze 1940

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zafascynowały mnie okręty IJN, głównie za sprawą WOW i to do tego stopnia że bym jakiegoś skleił Ostatnio odwykłem od skali 1:700 więc mój wybór padł na 1:350.

Jako że japończyki bardzo drogie w tej skali to zastanawiam sie nad yukikaze od hasegawy. Eduard zrobił dość bogaty zestaw blaszek ale do wersji z 1940 roku a model hasegawy z 1945. I moje pytanie - to w miarę ze sobą pasować? Chciałbym uniknąć sytuacji jak przy yamato w 1:700 gdzie nowy zestaw tamki łączyłem ze starym edkiem i połowa nie pasowała

Napisano (edytowane)

Kleiłem go w identycznej konfiguracji z identycznym zestawem, troszkę mu wprawdzie jeszcze brakuje do końca ale mogę coś niecoś powiedzieć. Wersje bardzo się różnią wbrew pozorom. Wykorzystasz na pewno:

-część relingów ale nie wszystkie bo w 1945 miał sporo osłon pancernych zamiast relingów, jeżeli nie przepadasz za klejeniem relingów to spodoba Ci się to,

-waloryzacje wież artyleryjskich i stanowisk torpedowych,

-kilka detali pokładowych w tym magazyn bomb głębinowych, niestety zrzutnie pozostają plastikowe ( bo w 1940 zamiast zrzutni miał pojedyncze stojaki na burtach, więc to takie trochę połowiczne,

-kilka detali nadbudówek śródokręcia

Za to nadbudówka dziobowa z masztem ( zupełnie inne w obu wersjach ) i uzbrojenie przeciwlotnicze zostają gołe ( w 1940 dwa podwójne 25mm, a w 1945 kilkadziesiąt stanowisk pojedynczych i potrójnych 25mm ) rufowa nadbudówka z uzbrojeniem przeciwlotniczym zamiast wieży 127mm tak samo. Zresztą poszukaj jakichś grafik niszczycieli tego typu to będziesz wiedział o co chodzi. Sam model jest bardzo ładny, choć nowy Tamiyowski Yukikaze i Kagero wydają się być jeszcze lepsze. A tak w ogóle to nie lepiej nowy Tamkowy Kagero i nowy zestaw blach edka do niego? Ewentualnie poczekać na Shimakaze z Hasegawy lub Fujimi jakie miały wyjść/wyszły.

Pasować blacha to pasuje i nie ma z tym problemu, ale wszystkiego nie zwaloryzujesz.

Edit. W nadbudówce rufowej wykorzystasz kilka detali, tak samo w nadbudówce dziobowej, jednak będzie to tylko kilka detali ( przy dachu i dalmierzu ). Musisz sam zadecydować.

Edytowane przez Gość
Napisano

ehh :( a już myślałem że coś fajnego może wyjdzie

zastanawiałem nad kagero od tamki ale bardzo drogo z blaszkami - model 210, blachy 150.

No trudno trzeba będzie zapolować na dragonowego smartkita.

Napisano

Ale wyjdzie z tego całkiem przyjemny model, nie najtańszy bo japończyki są zawsze drogie ale imho warty, w ogóle chyba wiesz o tym zapewne, że za jakość trzeba czasami zapłacić całkiem sporo. 360 PLN za takie combo i tak to dużo mniej niż Hasegawowski Isokaze w zestawie z blachami za 430PLN. Jeśli chodzi o japońskie niszczyciele zbyt dużego wyboru nie masz. A Dragon nie robił nigdy żadnych Japończyków, tylko Narviki i Bensony.

W przypadku zakupów za granicą wybór jest znacznie większy bo tam dostaniesz na pewno jeszcze typ Fubuki i Shimakaze.

Napisano
pierw trzeba hippera dokończyć majstrować

No właśnie coś się dzieje w stoczni, czy zamknięta :

sie robi sie, tylko nie chce mi sie upubliczniać każdej kropelki thin cementa, każdego czubka zapałki upaćkanej w putty basic type czy w uhu żelowatym

wracając to śnieżnego wiatru to chyba łyknę ten temat ale coś koło jesieni Sie namyśliłem po galeriach na modelwarshipie, niektóre całkiem fajniusie

Napisano

Co do konwersji z 40 na 45... Tak na moje oko, to podstawowa struktura się nie zmieniła, jeno się "obudowała"... Dasz radę