Skocz do zawartości

Liebherr 934 na gnieździe - 1/87 Kibri

FAZZY_bez_humoru

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 3 - Pojazdy cywilne

Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

W zimie nie wyszło, to może letni zdołam ukończyć w terminie.

Co kojarzy się z sezonem letnio-urlopowym szczególnie podczas wyjazdów i powrotów z wywczasu? Zgadliście.. roboty drogowe. A jak roboty drogowe to koparki. A jak koparki to np. taka jak na obrazku poniżej:

Knrd99ul.jpg

Ponieważ będzie to bardziej scratch niż model z pudła, inbox nie wygląda zbyt imponująco. Bazą będzie wypatroszony model Kibri czyli ta nieszczęsna kupka plastikowych części podobna do niczego. Kulki łożyskowe, których Kibri nigdy nie szczędzi do dociążania modeli zastąpię ołowianymi plombami z tramwaju linii 15. Te dwa czarne patyczki to podobno włókno węglowe o przekroju kwadratowym, z którego będę starał się sklecić jakieś podwozie dla mojego pokraka. Mosiężna rurka posłuży do wykonania siłowników, a ich mocowania powstaną z laserowo wycinanych w tekturze profili, które wykonał dla mnie jeden z modelworkowych forumowiczów (ze względu na wrodzoną przyzwoitość nie ujawnię jego skromnej osoby, gdyż może się wstydzić tego co tu powstanie).

A więc koparkę apokalipsy czas zacząć..

Kibri natłukło tego od groma, w różnych konfiguracjach i na różnych podwoziach. Większość z tych modeli jest do montażu na wcisk, ale jak się przyłożysz to można coś fajnego wyczarować. Na forum znajdziesz 2 warsztaty moich wcześniejszych koparek, również składanych z zestawów Kibri.

Szukaj na aledrogo i w sklepach kolejkowych online - bardzo duży wybór sprzętu budowlanego.

• 2 weeks later...

Zmontowana główna bryła i parę dodatków:

4jJh24nl.jpg HQj2TZGl.jpg

JvjcMOcl.jpg k5g3EhVl.jpg

Dorobiony został podest techniczny z fototrawionej blachy ryflowanej oraz podtrzymujące go kątowniki z wyżarzonej blachy aluminiowej. Z drucika powstał uchwyt do klapy nadsilnikowej, a z igły lekarskiej rura wydechowa. Odpowiedniej grubości igły zastąpiły też plastikowe tłoki w siłownikach. Wszelkie niedoskonałości łączenia fragmentów konstrukcji poszpachlowałem TAMIYA PUTTY white *

*i napisałem to caps lockiem bo dobrze mi się pracuje z tą szpachlą, a nie dlatego, że jestem łasy na nagrody od sponsora

Taki podest raczej nie pasuje do koparki na podwoziu kołowym.

Dlatego podczas inboxa pokazałem czarne patyki z włókna węglowego, z którego będę tworzył podwozie od podstaw.. i kółek tam nie przewiduję

Wykorzystuje się go raczej w dużych koparkach kopalnianych,gdyby miał robić przy robotach drogowych byłby stanowczo za szeroki.

Ale nie tylko w kopalniach.. poza tym.. widziałeś kiedyś gniazdo w kopalni?? (nie licząc gniazd pająków gigantów, trolli jaskiniowych, krasnoludzkich i innych paskudztw mieszkających w kopalniach i okolicach)

Moje gniazdo będzie wysoko, hen nad ziemią

Na kominie.. :P

• 1 month later...

Coś tam się ruszyło i pomimo przeciwności losu jakoś udaje się znaleźć czas na dłubanie. Styrodur dałem do wycięcia, wyszły z tego 3 pierścienie, sklejone piętrowo, a to co zostało przyda się do innych konstrukcji. Ponieważ przy dioramach już testowałem malowanie styroduru i możliwości łączenia i szpachlowania, ponownie z pomocą przyszła żółta taśma malarska i kilka warstw lakieru. A plastikowa siatka po gipsowo-szpachlowych waloryzacjach będzie udawała zbrojenie komina.

Chwilowo wygląda to tak:

qTs99MGl.jpg OG1Jee2l.jpg Ggg0K8Al.jpg RzXs7Kql.jpg

Zenon dla porównania - skala nieznana (coś około 1/30), wzrost nikczemny - jakies 67 mm