FAZZY_bez_humoru Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych W zimie nie wyszło, to może letni zdołam ukończyć w terminie. Co kojarzy się z sezonem letnio-urlopowym szczególnie podczas wyjazdów i powrotów z wywczasu? Zgadliście.. roboty drogowe. A jak roboty drogowe to koparki. A jak koparki to np. taka jak na obrazku poniżej: Ponieważ będzie to bardziej scratch niż model z pudła, inbox nie wygląda zbyt imponująco. Bazą będzie wypatroszony model Kibri czyli ta nieszczęsna kupka plastikowych części podobna do niczego. Kulki łożyskowe, których Kibri nigdy nie szczędzi do dociążania modeli zastąpię ołowianymi plombami z tramwaju linii 15. Te dwa czarne patyczki to podobno włókno węglowe o przekroju kwadratowym, z którego będę starał się sklecić jakieś podwozie dla mojego pokraka. Mosiężna rurka posłuży do wykonania siłowników, a ich mocowania powstaną z laserowo wycinanych w tekturze profili, które wykonał dla mnie jeden z modelworkowych forumowiczów (ze względu na wrodzoną przyzwoitość nie ujawnię jego skromnej osoby, gdyż może się wstydzić tego co tu powstanie). A więc koparkę apokalipsy czas zacząć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Kozacki model, zawsze chciałem mieć na półce koparkę. Gdzie takie coś można kupić? Znasz jeszcze jakieś inne podobne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 5 Maja 2016 Autor Share Napisano 5 Maja 2016 Kibri natłukło tego od groma, w różnych konfiguracjach i na różnych podwoziach. Większość z tych modeli jest do montażu na wcisk, ale jak się przyłożysz to można coś fajnego wyczarować. Na forum znajdziesz 2 warsztaty moich wcześniejszych koparek, również składanych z zestawów Kibri. Szukaj na aledrogo i w sklepach kolejkowych online - bardzo duży wybór sprzętu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 ooo industrialne klimaty to lubię... szczególnie jak będzie dużo dłubania od podstaw Na pewno będę tu często zaglądał - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Ciekawy projekt będę zaglądał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 18 Maja 2016 Autor Share Napisano 18 Maja 2016 Zmontowana główna bryła i parę dodatków: Dorobiony został podest techniczny z fototrawionej blachy ryflowanej oraz podtrzymujące go kątowniki z wyżarzonej blachy aluminiowej. Z drucika powstał uchwyt do klapy nadsilnikowej, a z igły lekarskiej rura wydechowa. Odpowiedniej grubości igły zastąpiły też plastikowe tłoki w siłownikach. Wszelkie niedoskonałości łączenia fragmentów konstrukcji poszpachlowałem TAMIYA PUTTY white * *i napisałem to caps lockiem bo dobrze mi się pracuje z tą szpachlą, a nie dlatego, że jestem łasy na nagrody od sponsora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 18 Maja 2016 Share Napisano 18 Maja 2016 Taki podest raczej nie pasuje do koparki na podwoziu kołowym. Wykorzystuje się go raczej w dużych koparkach kopalnianych,gdyby miał robić przy robotach drogowych byłby stanowczo za szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Taki podest raczej nie pasuje do koparki na podwoziu kołowym. Dlatego podczas inboxa pokazałem czarne patyki z włókna węglowego, z którego będę tworzył podwozie od podstaw.. i kółek tam nie przewiduję Wykorzystuje się go raczej w dużych koparkach kopalnianych,gdyby miał robić przy robotach drogowych byłby stanowczo za szeroki. Ale nie tylko w kopalniach.. poza tym.. widziałeś kiedyś gniazdo w kopalni?? (nie licząc gniazd pająków gigantów, trolli jaskiniowych, krasnoludzkich i innych paskudztw mieszkających w kopalniach i okolicach) Moje gniazdo będzie wysoko, hen nad ziemią Na kominie.. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 3 Lipca 2016 Autor Share Napisano 3 Lipca 2016 Coś tam się ruszyło i pomimo przeciwności losu jakoś udaje się znaleźć czas na dłubanie. Styrodur dałem do wycięcia, wyszły z tego 3 pierścienie, sklejone piętrowo, a to co zostało przyda się do innych konstrukcji. Ponieważ przy dioramach już testowałem malowanie styroduru i możliwości łączenia i szpachlowania, ponownie z pomocą przyszła żółta taśma malarska i kilka warstw lakieru. A plastikowa siatka po gipsowo-szpachlowych waloryzacjach będzie udawała zbrojenie komina. Chwilowo wygląda to tak: Zenon dla porównania - skala nieznana (coś około 1/30), wzrost nikczemny - jakies 67 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Lipca 2016 Share Napisano 3 Lipca 2016 Świetny pomysł na zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi