Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 W karcie specyfikacji znajduje się Mr Color Thinner, czyli to, co podał Qz9 na obrazku numer 1. i odpowiednikiem od Tamki jest Lacquer Thinner (żółta nakrętka). Ponieważ nie mamy dokładną analizę, nie mozna w 100% określić proporcje pojedynczych składników. Można tylko zakładać, że Mr Color Thinner, Mr Color Leveling Thinner i Mr Color Rapid Thinner różnią się ilością glykolu, czyli środka używanego jako retardera do farb akrylowych. I tak czysto teoretycznie Rapid może w ogóle nie zawierać glykol, zwykły Mr Color Thinner według karty zawiera go od 5-10 procent i Leveling Thinner analogicznie więcej niż Mr Color Thinner. Ja przyjąłem (dla ułatwienia), że mój, jak go nazywa Solo, ALT będzie zawierać 8% glykolu. Czy mu tym bliżej do Leveling Thinnera czy zwykłego Thinnera nie jestem w stanie stwierdzić. Jako opcję można do składu a) dolać więcej glykolu lub b) dodać 2% Mr Color Retardera Mild - osobiście tego nie robię, ponieważ nie widzę potrzeby, ALT w proporcjach 8:28:28:28:8 zachowuje się tak samo jak oryginalny MLT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 No, dzięki wam koledzy, za recepturę. A póki nie zaopatrzę się we wszystkie przepisane składniki, bawię się moim zajzajerem, a oto efekty: Mistrzostwo to to nie jest, ale tragedii też chyba nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi