Skocz do zawartości

Suzuki Wagon/Carry - scratchbuilding/Fujimi 1:24

fliper_nx

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 3 - Pojazdy cywilne

Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Tytuł: "Letnia odskocznia dnia codziennego"

1372548798_dfoztx_600_zps6rhthntm.jpg

Opowieść:

" Niedziela, piętnasty maja, za oknem pochmurno, wręcz deszczowo. W życiu prywatnym spełniony mąż, na co dzień pracujący w biurze, spokojny człowiek.

Ostatnie dni urlopu przeznacza na wykończenie swojego gniazdka, miejsca ostoi dla rodziny... Zmęczenie pracami budowlanymi daje w kość, myśli "a może by tak

zbudować coś innego, coś czego w Polsce nie ma, coś co będzie odskocznią tegorocznego lata!". Trochę poszperał w internecie i natknął się na japońskie kei-car'y.

Suzuki Carry spec. drift - "To jest to!" - krzyknął - "czegoś takiego nie widziałem u nas!".

[...] Tak narodził się pomysł zbudowania zabawki na tor ale też na miejskie przejażdżki wieczorną porą bo w ciągu dnia Wrocław wypala żar z nieba"

Inspiracje:

1_0uxD_356_zpscltfq5ky.jpg

2016-Suzuki-Wagon-R-pick-up-607-6111880_1_zpsgxdphulf.jpg

0290_13_honda_acty_zpsvjuurhyy.jpg

HelloSpecial-Carry-178_zpsfkoctppw.jpg

Opis projektu:

Bazą nadwozia będzie złom Suzuki Wagon R z Fujimi w skali 1:24, jak sam tytuł wątku wskazuje dużą część modelu wykonam własnoręcznie bądź użyję części z innych modeli które gdzieś sobie zalegają i czekają na drugie "życie". Czemu w tytule są dwie nazwy dwóch pojazdów - Suzuki Carry trochę różni się od wersji Wagon, ja natomiast buduję pick-up'a na podzespołach Suzuki Wagon - taki mix. Japoński pick-up, driftowóz po japońsku - taka idea, mały zwrotny, typowo do zabawy pojazd na letnie dni i wieczory.

Podczas budowy będę wykonywał zdjęcia wszystkich elementów które będę używał do jego zbudowania modelu, w chwili obecnej nie jestem w stanie dokładnie przewidzieć czego użyję.

In-Box:

suzi5_zps6ceflxwg.jpg

suzi6_zpss1jfhie9.jpg

suzi3_zpsuy9n9hvz.jpg

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim uczestnikom, aby każdy z nas ukończył model na czas oraz wg. zamierzonej koncepcji

Chcę zbudować pick-up z napędem na tył z przodem bazującym z wersji Wagon (długa maska, koła przednie przed drzwiami).

Fajna hybryda z tego powstanie - takie " japan style "
- dzięki!

Jak pisałem, czas wykańczania mieszkania trwa, co prawda teraz z lekkim przestojem co mi pozwala na minimalne prace przy modelu.

Nie pozwalam budowie modelu zbytnio przykurzyć się.

W między czasie rozkleiłem kilka elementów Suzi przy pomocy debondera, niestety model został sklejony przy pomocy kleju CA.

Zacząłem również liczyć, planować oraz szkicować co pozwoliło mi obrać konkretną wizję oraz co najważniejsze określić miejsce przecięcia karoserii.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale ten kluczowy moment chciałem uwiecznić na zdjęciu, a z przyczyn technicznym nie miałem możliwości wykonać zdjęć aparatem. W między czasie pracuje nad miejscem do uwieczniania etapów budowy za pomocą aparatu fotograficznego. Więc kolejne zdjęcia będą w nowej odsłonie.

Dosyć gadania, wrzucam zdjęcia.

suzi9_zpsw4ejkr01.jpg

suzi7_zpsrygjzc4o.jpg

Miłego poniedziałku!

• 2 months later...

Za wiele się nie działo z powodu małej ilości czasu, wszystkie prace wraz ze zdjęciami wkrótce opiszę.

Na dowód, że projekt nie umarł załączam zdjęcie z mega świetnymi kołami od Sławo Marczak! Mimo specyficznych próśb wszystko wyszło tak jak sobie zażyczyłem. Ten człowiek to profesjonalista w produkcji felg, obręczy i innych dodatków.

Yoshimitsu_1_zpswgvjjeq6.jpg

• 2 weeks later...