Skocz do zawartości

Farby są modelarskie, czy raczej samochodowe?

hemi303

Rekomendowane odpowiedzi

.... z racji tego ze jestem lakiernikiem ...

Tym lepiej rozumiesz problem "grubości" pigmentu w farbie samochodowej i modelarskiej zastosowanej do bazy

hmm uważasz że farby modelarskie które kupujesz są specjalnie wyprodukowane do modeli?? jeśli tak to jesteś w błędzie jestem nie tylko lakiernikiem a technikiem wiec na temat produkcji lakierów itp coś tam wiem i rozmiar pigmentu niczym się nie różni gorzej jak ktoś przy malowaniu modelu przesadzi z wyborem zbyt dużego ziarna aluminium bo to wtedy faktycznie wygląda sztucznie natomiast jeśli chodzi lakiery solidowe(czysty np czarny,czerwony itp) to rozmiar jest ten sam ponieważ wątpię aby firmy typu hombrol revel itp produkowali kolory ponieważ sprzedaż farb modelarskich w litrach to ułamek tego co sprzedaje się do samochodów a sprzęt do produkcji kosztuje sporo. Zgodzę się natomiast odnośnie podkładu ponieważ normalny podkład samochodowy praktycznie zalał by linie podziału modelu dlatego tez ja używam podkładu epoksydowego jest on podwójnie mielony (tak jak lakier bazowy) dzięki czemu otrzymuje się gładką powierzchnie a jego grubość w suchej warstwie wynosi ok 20 μm. Na rozmiar plamki rozpylanej farby ma duże znaczenie jej lepkość dysza materiałowa pistoletu ciśnienie oraz oczywiście jakość pistoletu. uff sorry za offtop

.... z racji tego ze jestem lakiernikiem ...

Tym lepiej rozumiesz problem "grubości" pigmentu w farbie samochodowej i modelarskiej zastosowanej do bazy

hmm uważasz że farby modelarskie które kupujesz są specjalnie wyprodukowane do modeli?? jeśli tak to jesteś w błędzie jestem nie tylko lakiernikiem a technikiem wiec na temat produkcji lakierów itp coś tam wiem i rozmiar pigmentu niczym się nie różni gorzej jak ktoś przy malowaniu modelu przesadzi z wyborem zbyt dużego ziarna aluminium bo to wtedy faktycznie wygląda sztucznie natomiast jeśli chodzi lakiery solidowe(czysty np czarny,czerwony itp) to rozmiar jest ten sam ponieważ wątpię aby firmy typu hombrol revel itp produkowali kolory ponieważ sprzedaż farb modelarskich w litrach to ułamek tego co sprzedaje się do samochodów a sprzęt do produkcji kosztuje sporo. Zgodzę się natomiast odnośnie podkładu ponieważ normalny podkład samochodowy praktycznie zalał by linie podziału modelu dlatego tez ja używam podkładu epoksydowego jest on podwójnie mielony (tak jak lakier bazowy) dzięki czemu otrzymuje się gładką powierzchnie a jego grubość w suchej warstwie wynosi ok 20 μm. Na rozmiar plamki rozpylanej farby ma duże znaczenie jej lepkość dysza materiałowa pistoletu ciśnienie oraz oczywiście jakość pistoletu. uff sorry za offtop

Dziękuję za wyjaśnienia i powodzenia w budowie!

Pozdrawiam

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Wszystkie farby modelarskie typu Gunze, Vallejo, Humbrol to farby samochodowe?

na pewno sami ich nie produkują tylko kupuje je od koncernów produkujących farby mogą być ewentualnie modyfikowane pod ich potrzeby poprzez lepkość i inne parametry. Jako ciekawostka od jakiegoś czasu stosowane są oprócz płytek pereł (dwa kolory w zależności od kata patrzenia) tak zwane xyraliki dają jeszcze lepszy efekt i z tego co pamiętam produkuje je jedna na cały świat firma w Japonii.

na pewno sami ich nie produkują tylko kupuje je od koncernów produkujących farby mogą być ewentualnie modyfikowane pod ich potrzeby poprzez lepkość i inne parametry. Jako ciekawostka od jakiegoś czasu stosowane są oprócz płytek pereł (dwa kolory w zależności od kata patrzenia) tak zwane xyraliki dają jeszcze lepszy efekt i z tego co pamiętam produkuje je jedna na cały świat firma w Japonii.

Piękne są to wywody, niemniej prościej będzie jak zamówisz sobie od Zero-Paint farbę ZP-1065-B17, coś nią pomalujesz i pstrykniesz zdjęcie razem z czymś, co pomalowałeś farbą samochodową. Nie trzeba będzie toczyć dyskusji o zdyspergowaniu pigmentów czy obciążników, bo różnice będzie widać gołym okiem... I tyle, każdy może to sobie zrobić we własnym zakresie i wyciągnąć odpowiednie wnioski...

Piękne są to wywody, niemniej prościej będzie jak zamówisz sobie od Zero-Paint farbę ZP-1065-B17, coś nią pomalujesz i pstrykniesz zdjęcie razem z czymś, co pomalowałeś farbą samochodową. Nie trzeba będzie toczyć dyskusji o zdyspergowaniu pigmentów czy obciążników, bo różnice będzie widać gołym okiem... I tyle, każdy może to sobie zrobić we własnym zakresie i wyciągnąć odpowiednie wnioski...

wiesz co zgodzić si emoge z jednym nudzi mnie toczenie tego off topa z facetem Dorotką:P dla świętego spokoju powiem tak dorotka ma racje ma 1500 postów na forum i z prezesami gunze pije co jakis czas sake wiec musi miec racje:D tym o to akcentem

chciałbym zakończyć te dyskusje w moim warsztacie

Gibon…

Zacząłeś ostro od stwierdzenia, cytuję:

…hmm uważasz że farby modelarskie które kupujesz są specjalnie wyprodukowane do modeli?? jeśli tak to jesteś w błędzie…

Później napisałeś, cytuję:

… na pewno sami ich nie produkują tylko kupuje je od koncernów produkujących farby mogą być ewentualnie modyfikowane pod ich potrzeby poprzez lepkość i inne parametry…

To w końcu, co chciałeś powiedzieć? Bo mnie się wydaje (tak na logikę), że jeżeli modyfikuje się parametry jakiegoś produktu, to po ich zmianie jest to jednak już inny produkt. Nie muszę chyba dodawać, że wśród tych zmienianych parametrów jest coś co możesz sobie zmierzyć na grindometrze i to takim najprostszym… Zwyczajnie więc nie wprowadzaj użytkowników Forum w błąd…

Zwróciłem na to o czym tu „rozprawiamy” uwagę jedynie z tego powodu, że uważam, iż świetnie Ci idzie i widać w malowaniu rękę profesjonalisty. Efekt były jeszcze lepszy, gdybyś użył do bazy farby o mniejszej grubości ziarna (w skali Hegmana), czyli farby produkowanej (czy jak wolisz modyfikowanej) specjalnie pod „modele samochodowe”, takich producentów jak Zero-Paint, Gravity, Ricebox, czy innych. No ale dowiedziałem się, że jesteś nie tylko lakiernikiem, ale nawet technikiem… Teraz dodajesz, to co widać. Cóż kolejna nauczka, żeby się nie wtrącać…

Pozdrawiam

wiesz co fajna nam rozprawka wyszla:D

swoja droga na starcie naszego tematu wspomniałem tylko o tym ze gunze czy inna tego typu firma sama farb nie produkuje i tu z tego co widzę już się obaj zgadzamy cieszy mnie to. Chętnie wykonał bym eksperyment i przebadał farbę modelarska z farba samochodowa jestem bardzo ciekaw wyników może być tak że masz racje. w przypadku lakierów chrom tani lakier chrom ma zbyt duze ziarno i daje kiepski efekt ze względu na zbyt duże ziarno.

ma ktoś może grindometr??

dziekuje za stworzenie oddzielnego tematu

pozdrawiam

....Chętnie wykonał bym eksperyment i przebadał farbę modelarska z farba samochodowa jestem bardzo ciekaw wyników może być tak że masz racje....

Takie "badania" już zostały zrobione (Gravity - po ich zobaczeniu miałem mały udział w ich zaistnieniu na polskim rynku, także wśród osób na tym Forum), aczkolwiek nie udostępnione szerokiej publiczności. Z bardzo prostej przyczyny, różnice widać gołym okiem (także między produktami poszczególnych firm "modelarskich"), a kto byś się chciał "babrać" w przyczynach tego stanu rzeczy. Ze mną jest tak, że z reguły jeżeli o czymś piszę, to mam w tej sprawie pewność.

Co do chromu to ja z moi problemów nie mam:

P1010033_zpsxnulzzew.jpg

Co prawda z prezesem firmy go produkującej nie piłem, ale miałem okazję długo i kilkakrotnie rozmawiać. Nie powiedział oczywiście wszystkiego, ale jakości tego produktu upatrywał w specyfice czarnej bazy. Faktycznie różni się ona od produktów innych firm, co z pewnością mogą potwierdzić także osoby z Forum, które go używały. Zresztą farby imitujące chrom to zupełnie inna "para kaloszy"...

Reasumując, w mojej ocenie nie można twierdzić, że farby samochodowe to takie same farby, jak farby modelarskie. Ich charakterystyki są tak dalece różne, że mamy w tym przypadku do czynienia z zupełnie różnymi produktami. I to widać zwyczajnie po malowaniu, bez jakiejś tam większej wiedzy w temacie. To jest oczywiście moja opinia, którą każdy może samodzielnie zweryfikować idąc do lakierni i biorąc próbkę.

Pozdrawiam

P.S. Pisałeś też o podkładach... W praktyce też przestałem używać modelarskich i dzięki pomocy nomen omen uzyskanej na tym Forum zacząłem stosować PPG:

0020_zpsmazlf2ir.jpg

Szybciej, prościej i bardziej gładko..:

039a_zpszonehq9y.jpg

Żeby jeszcze nie ten zapach byłby idealny...

Pozdrawiam

Chyba najpierw trzeba rozdzielić farby modelarskie na te najzwyklejsze wodorozcieńczalne akryle które bardziej przypominają gumę w płynie oraz na te które można rozcieńczać rozpuszczalnikami. Farbom Vallejo podobnym moim zdaniem bliżej do zwykłych farb akrylowych którymi malujemy ściany w domu niż do lakierów samochodowych.

Z ciekawostek to powiem, ze firmy takie jak Gunze, Gaia i parę innych azjatyckich firm posiada w ofercie lakiery typowo samochodowe. Nawet ziarno nie do końca moim zdaniem pasuje do małych skali.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/12194689_1670797459808835_3967885822459075598_o.jpg

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12003427_1662841930604388_3986812313815978115_n.jpg?oh=3fef3e02fb3a70cfbdc69e5fe57f83b0&oe=5808D7D6