cezar2002 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam w moim konkursowym warsztacie. Mam na imię Julek, i mam 14 lat. Moim pierwszym modelem na konkurs będzie popularnie zwany model ,,Tante Ju'', czyli niemieckiej produkcji maszyna - Ju-52. Zapraszam. Dla formalności zdjęcie fabrycznie zafoliowanych ramek znanego modelu Italeri, w skali 1/72: Na pierwszy ogień idzie wyposażenie kabiny. Jak można zobaczyć na załączonym obrazku, producent nie zaszalał z detalami we wnętrzu kabiny: Postanowiłem więc, w miarę swoich możliwości jak najbardziej oddać wygląd środka prawdziwego samolotu. Na pierwszy rzut oka najbardziej brakuje tutaj imitacji blachy falistej, obecnej na zewnątrz modelu. Postanowiłem się tym zająć. Przeprowadziłem pierwszą próbę, odbijając w modelinie fakturę samolotu. Po utwardzeniu otrzymałem taki efekt: Jestem zadowolony z efektu. Po pocienieniu imitacji blachy jak i ścianek modelu całość powinna się dosyć zgrabnie prezentować. Jak na razie to tyle, relację będę starał się regularnie aktualizować, i do następnego postu Pozdrawiam, Julek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Postanowiłem więc, w miarę swoich możliwości jak najbardziej oddać wygląd środka prawdziwego samolotu. Na pierwszy rzut oka najbardziej brakuje tutaj imitacji blachy falistej, obecnej na zewnątrz modelu. Postanowiłem się tym zająć. Przeprowadziłem pierwszą próbę, odbijając w modelinie fakturę samolotu. Po utwardzeniu otrzymałem taki efekt: Jestem zadowolony z efektu. Po pocienieniu imitacji blachy jak i ścianek modelu całość powinna się dosyć zgrabnie prezentować. Jak na razie to tyle, relację będę starał się regularnie aktualizować, i do następnego postu Pozdrawiam, Julek Tą modeliną warto rozpłaszczyć jakimś wałkiem zamiast ''pocieniać'' (ogólnie ciekawy pomysł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar2002 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Ogólnie, to był tylko testowy kawałek. W tym do modelu znacznie lepiej rozprowadziłem modelinę po papierze, ale i tak zeszlifowałem ,,blachę'' jak i burtę kadłuba. Na fotce nie wygląda to dobrze, ale to wina zdjęcia. W gruncie rzeczy po malowaniu będzie ok. Pozdrawiam, Julek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Jeśli chodzi o "Toucan-a" to pod tym linkiem masz kilka zdjęć stojącego w krakowskim MLP: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=65&t=50291 Z racji swojego zboczenia na punkcie DWS, będę Cię obserwował . Powodzenia z "Żelazną Anną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Byłem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu z modeliną, ale jednak wyszło fajnie Co zrobisz z śladami po wypychaczach między oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar2002 Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Witam, przepraszam że wczoraj jak i przedwczoraj nie było relacji, ale uznałem, że dotychczasowe postępy nie są warte pokazania. Dzisiaj nowe zdjęcia: wkleiłem imitacje wręg, początki tego zbrojenia z rurek i wzmocnień między oknami. były one konieczne, aby wręgi ładnie ,,siadły''. Wnętrze to jeszcze kompletna beta. Pozdrawiam, Julek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Piękna maszyna. blachę falistą łatwiej uzyskać, kopiując fakturę zewnętrzną metodą odciskania na blaszkę aluminiową (taką twardszą spożywczą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar2002 Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Właśnie tak robiłem, tylko z modeliną. Nie pomyślałem o czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi