kowal76 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Witam wszystkich pancerniaków. Od dłuższego czasu korciło mnie aby zrobić sobie jakiś czołg. W końcu przyszedł na to czas i wybrałem sobie na pierwszy raz Leoparda 2 A 4 1/35 z zestawu Hobby Boss. Kiedyś już zrobiłem dwa czołgi malując je niedbale pędzlem, więc można powiedzieć że to mój trzeci czołg. Może nawet niektórzy pamiętają mojego T 34 z przed kilku lat, którego tu pokazałem. Oczywiście nie przypadł on do gustu forumowiczom ale się temu nie dziwię . Leoparda planuję zrobić bez żadnych przeróbek, jeśli takowe trzeba by było zrobić przy tym modelu. Generalnie robię tylko samoloty i merytorycznie w pancerce jestem zielony. Dlatego model chce przede wszystkim dobrze skleić i w miarę dobrze pomalować. Liczę też na Wasze podpowiedzi. Czołg będzie w barwach polskich z 10 Brygady Kawalerii Pancernej. Do malowania mam zestaw Gunze do pojazdów NATO. Teraz zdjęcia zestawu, a fotki z pierwszych prac niebawem. created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Właśnie kończę jednego A4 i A5 z HobbyBossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Fajna maszyna. Ja mam swojego ukończonego w 80% - tach... Jak skończę będzie galeria. Fotka poglądowa poniżej: ...budowany prosto z pudła. Dopiero po pomalowaniu dokupiłem kalki i okazało się, że nasz układ plam w kamuflażu różni się od niemieckiego. Ale biorąc pod uwagę, że pierwsze maszyny, które dotarły do kraju miały tylko naniesione godła, a przemalowane zostały potem, to wielkiego faulu nie ma i zostało po staremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Fajne te Wasze Leopardy. Ciekawe jak mi pójdzie z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Tak naprawdę uważać musisz tylko na spasowanie wanny i góry kadłuba, bo może rozłazić się na końcach ("stopień" z przodu - szpara z tyłu). Reszta składa się przyzwoicie... Nasze Leopardy różnią się paroma detalami od zestawowego, ale ja też nie jestem purystą od liczenia śrubek i dałem spokój z przeróbkami. Miał być porządnie sklejony i taki jest - budowa sprawiła sporo frajdy i to tyle dla dociekliwych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Dzięki za info w sprawie spasowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2016 Autor Share Napisano 16 Lipca 2016 Coś tam zacząłem robić przy Leopardzie i na początek posklejałem koła. Na kołach było trochę małych nadlewek które trzeba było usunąć. Na pierwszy rzut oka nie było tych nadlewek widać. created by picasa2html.com Dokupiłem też już zestaw do brudzenia. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Coś tam dalej dłubię. Po przyklejeniu tylnej części do wanny już widać, że bez szpachli się nie obejdzie. Jak na razie bardzo podoba mi się praca przy pancerce . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Od razu jak robisz polaka pomyśl nad dorobieniem osłon z tyłu na których są namalowane tablica rejestracyjna i znak pododdziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Miało być bez przeróbek ale rozważę Twoją sugestię . Mam pytanie odnośnie tych przeżroczystych okienek, czy nada się do pomalowania ich farbka Gunze Clear Blue ?. Z tego co widzę na zdjęciach chyba wszystkie są niebieskawe ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Musisz to zrobić bo inaczej ci polskie kalki nie siądą gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Mam jeszcze pytanko. Jak jest z łopatami które są w zestawie ?. Na zdjęciach naszych Leopardów nie widzę ich na pancerzu ?. W takim układzie mam je montować na modelu, czy nie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Górna część modelu. Niektóre elementy przykleiłem, a pozostałe powycinałem i dokleję po pomalowaniu. created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Łopaty tak jak w instrukcji. Nie zawsze je wozimy bo zgubić można Jak nie mach ich na pancerzu to są schowane w zasobniku na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Dzięki, czyli je zamontuję tak jak w instrukcji. A jak z kolorem tych okienek co wcześniej pytałem ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Okienka czyli te plastiki przeźroczyste na peryskopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Tak, przepraszam że żle się wyraziłem ale na czołgach się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Ja w swoim wszystkie szybki na peryskopy pomalowałem właśnie Clear Blue Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Czyli dobrą farbkę zamówiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Ja nakleiłem wycinanki z płyty DVD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Uźyję Gunze Clear Blue. Chyba będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi