_unknown_ Napisano 20 Lipca 2016 Share Napisano 20 Lipca 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Czołem wszystkim modelarzom! Jestem Michał. To mój debiutancki wpis na forum i od razu chcę Wam przedstawić pracę nad wypalonym słońcem Mi-24. Jako że po latach uziemienia w maszynie delikatny zaduch panuje, trzeba ją przewietrzyć. Zamierzam pootwierać wszystko, co się da, zatem wybór padł na "Gwiazdę" w skali 1:72. Dużo zestawowego plastiku + blaszki Edzia do kokpitu + trochę drutu w celu wykonania okablowania tego i owego + maski Pmask dla ułatwienia życia przy malowaniu + polskie kalki Techmodu + żywiczne działko, gdyż to z zestawu Zvezdy nie wygląda przekonująco: Dziękuję za uwagę. Rozpoczynam wyścig z czasem i biorę się za kokpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Lipca 2016 Share Napisano 20 Lipca 2016 Ambitny plan biorąc pod uwagę jak mało czasu zostało. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lipca 2016 Share Napisano 20 Lipca 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 Powoli do przodu. Tworzą się zręby kokpitu, zespołu napędowego i kabiny ładunkowej. Elementy ostrożnie wycięte, dostały już szary podkład Vallejo, kokpit na dodatek czerń. Teraz czas na blaszki do kokpitu, dla reszty kolory i kabelkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Zapowiada się ciekawie Kibicuje Sam nie tak dawno go kleiłem ,ale bez takiego wypasu Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Kokpit można uznać za ukończony. Ze względu na skalę musiałem w niektórych miejscach iść na kompromis realizmu z fantazją. Kolorowane blaszki Eduarda są samoprzylepne, co ułatwia pracę. Używałem produktów Vallejo, kurz to pigmenty European Earth i Rust do tego delikatny wash Dark Brown i Dark Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 fajnie wygląda, a jaki nr boczny? może jakieś zdjęcie oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Zamierzam zrobić "741" z Inowrocławia z tym że chcę, aby wyglądał jak nieco "zmęczony egzemplarz muzealny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Tymczasem wnętrze i podłoga pod zespołem napędowym nabrały urozmaicenia w postaci skrzyneczek i kabelków. Tak to wygląda po pierwszej przymiarce na sucho I teraz się zastanawiam, czy wkładać do niego oba silniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Silniki poszły w ruch i tak prezentują się po dodaniu łącznie kilkudziesięciu centymetrów drutów miedzianych o różnej średnicy. Teraz kolej na efekty "wieloletniej eksploatacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Nadeszły ostatnie minuty konkursu, więc pora na sprawozdanie z tego, co udało mnie się nawyczyniać. W miesiąc nie jestem w stanie złożyć w pełni zdetalowanego Mi-24, to już wiem. Obowiązki związane z pracą, a do tego jakże charakterystyczne dla tej pory roku przeziębienie sprawiły, że prace stanęły na takim, a nie innym etapie. Oczywiście będę kontynuował walkę z tym modelem, dlatego proszę moderatorów o przeniesienie wątku do ogólnego działu warsztatowego. Tak prezentuje się wnętrze oraz zespół napędowy: Bardzo pomocne okazały się fotki z tego bloga: http://blog.cwam.org/search/label/Bord%20122 A tak to wszystko wygląda na chwilę obecną po złożeniu " do kupy". Jak widzicie spasowanie pozostawia sporo do życzenia, więc wszelkiego rodzaju szpachli trochę pójdzie w ruch. Koniec końców, konkurs stanowił dla mnie pozytywny impuls, więc już nie mogę się doczekać na zimę Życzę powodzenia i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 hmmm, pierwszy raz widzę butle przeciwpożarowe po lewej stronie na Mi-24 - masz na to jakąś dokumentacje? czy będzie to wersja SF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 27 Września 2016 Autor Share Napisano 27 Września 2016 hmmm, pierwszy raz widzę butle przeciwpożarowe po lewej stronie na Mi-24 - masz na to jakąś dokumentacje? czy będzie to wersja SF? Znalazłem takie coś (5 foto): http://www.model-making.eu/products/Mi-24-Hind-all-Variants-in-detail.html Poza tym instrukcja wskazuje na instalację butli po obu stronach, więc tym też się kierowałem. Ze zdjęć egzemplarzy muzealnych, które pokazałeś, wynika, ze nie mają silników (byle jak wsadzone filtry lub wylot spalin). A u Ciebie wszystko gotowe do startu... Szkoda byłoby nie wykorzystać silników, które daje Zvezda ;). Jeśli chodzi o te konkretne zdjęcia, to mają głównie pokazać efekt wypłowiałego kamuflażu, który mam zamiar uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 popatrz - widzę ze kompletny brak dokumentacji http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=48490&start=45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi