taltos1 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Halo, coś się dzieje w stoczni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 O tak, trwają prace malarskie. Zdjęcia wkrótce. ;-) W odpowiedzi do postu jureczka napiszę tylko że mi przyjemność sprawia sam proces budowy. Czy to takie ważne ile trwa?? Jak mam dobry model plus dodatki, farby itp oraz literaturę to budowa trwa dosyć szybko. Mam też modele których budowa trwa latami i końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 O tak, trwają prace malarskie.Zdjęcia wkrótce. ;-) To czekam z niecierpliwością... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Witam po dłuższej przerwie. No to jedziem - malowanie. Pierwsza poszła farba light gray czyli 5-L Prawa burta i lewa burta - nieliczne powierzchnie poziome zamaskowane taśmą Tamiya Następny etap to żmudne maskowanie i odtwarzanie schematu kamuflażu Ms.32/11-A.... Druga farba 5-O - Ocean Gray tu widać walkę z maskowaniem tych dziwnych linii mających chyba przedstawiać poszycie burt..... Długo się zastanawiałem czy maskować przy pomocy taśmy czy plasteliny........... jednak nie mogłem uzyskać długich prostych odcinków plasteliny. I kolejny etap czyli maskowanie pod DK - Dull Black plus części nadbudówki i komin. Pomost rufowy W międzyczasie malarze także zajęli się pokładem lotniczym. Po natryśnięciu farby niebieskiej o której dyskutowaliśmy rozpoczęła się przygoda z maskowaniem...... Na rufie środkowa linia była namalowana od razy na dziobie postanowiłem najpierw namalować numery a dopiero potem środkową linię. W zestawie firmowym kalkomania nie przewidywała tych wielkich czarnych numerów a linie nie były w kolorze białym tylko jasnym szaro-niebieskim.... A teraz kilka zdjęć po zdjęciu taśmy........uwaga...... No i nie mogłem sobie odmówić złożenia "całości" Kilka uwag na koniec - farby AK nie trzymają sie tak mocno powierzchni jak Gunze czy Tamiya. W kilku miejscach po prostu odeszła mi razem z taśmą ...... Pomimo stosowania podkładu....... Oczywiście malowanie nie jest skończone musze poprawić w kilku miejscach malutki zacieki plus pobawić się tym countershadingiem. No nic idę dalej maskować komin i nadbudówkę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Nooo.... w końcu coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 No i jak sobie pomyślę że to tylko jakieś 30% całości to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 No i jak sobie pomyślę że to tylko jakieś 30% całości to.... To duży model dlatego wcześniej pisałem, że wyrobić się będzie trudno... Najważniejsze że działasz i dobrze Ci idzie Czekam na resztę kamo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Jestem pod dużym wrażeniem zarówno świetnie pomalowanego kamo, jak i wymiarów modelu. W 700-kach jestem totalnym nowicjuszem i byłem przekonany, że to kameralna, domowa skala. Do czasu kiedy obejrzałem sobie plany IJN Kaga - klamot na pół biurka. Choć przyznam się, że kilka razy mi się śniło, że buduję model Kagi z zestawu Fujimi... Żona twierdzi, że to można wyleczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Akurat w tym przypadku Twoja żona się myli....... moja lepsza połowa już dawno stwierdziła że man bez pasji jest po prostu nudny i nieciekawy To jest nieuleczalne i jednakoż jakże piękne zarazem Co do kamo musiałem dokonać kilku poprawek bo mi nie banglało ze zdjęciami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 To oczywiście żart Moja Połowica też jest pogodzona z faktem, przy większych modelach nawet czasem pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Gratuluję takiej Kobiety. Wprawdzie moja także wyraża wielkie chęci pomocy przy budowie modeli - "będzie szybciej" - jednak stanowczo odmawiam gdyż jej ulubionym klejem jest tzw. klej na gorąco............. No ale brniemy dalej w malowanie - wydarzenia weekendowe. Tym razem nadbudówka: komin: i nadbudówka z kominem: Muszę szczerze przyznać że z jakiegoś nieznanego mi powodu komin jest jak narazie najtrudniejszym elementem do malowania. Może dlatego że jest bardziej plaskaty niż kadłub. Robię poprawki i dalej jest kaszanka.... Dziś jeszcze udało mi się złożyć i przykleić "galeryjki" wokół kadłuba. Nie obeszło się bez stresu w przypadku stanowisk pierwszych od dziobu - te z Boforsami. Instrukcja Five Stara nie wytłumaczyła że należy najpierw obciąć zbędny plastik........ ale udało się. Co ciekawe następne stanowiska licząc od dziobu te pod 5-calówki były elegancko zaprojektowane. Wystarczyło skleić i przyłożyć na miejsce. Widok ogólny z prawej burty: Lewa burta: Dwie wnęki z lewej burty - ups musze poprawić malowanie jednej skrzynki.... Rufowy pomost dla Oerlikonów. Na koniec przymierzyłem pokład lotniczy ale z już wklejonymi opuszczonymi windami. widok z lotu ...... powiedzmy ptaka który przestrzelił lądowisko.... I już tak całkiem na koniec widoki ogółu. 1/2 od dziobu 1/2 od rufy "Mało casu kruca bomba, mało casu"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Ooo, widzę, że za kilka dni zapokładowanie samolotów Dawaj, dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 No coraz fajniej to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Normalnie finisz niczym Bolt.... trzymam kciuki żeby się udało zdążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2016 No to mały update. Musiałem zmienić tło bo te czarne elementy byłyby mało widoczne. Tym razem trochę drobnicy. Oczywiście jest tego więcej - 23 zestawy Boforsów poczwórnych i dwa podwójne plus 8 stanowisk 5-calówek i 16 Oerlikonów. Do Boforsów musze dodać celowniki oraz relingi których w zestawach Fine Moldsa brak. Oraz nadbudówka z masztem i Mk.37 , no i ten cholerny komin......... lepsza strona i moja droga przez mękę. Podcienie - countershading- wyszedł nawet fajnie ale reszta średnio.... Jutro będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Oj, kamo faktycznie jest wyzwaniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Oj tak. Ja się zabieram za HMS Albatros i z ciekawością podglądam jak to wyjdzie tutaj. Kamo podobne to podpatruję metody:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ja też tu chętnie zaglądam, bo może kiedyś jakaś łajba w kolorowym kamo na warsztacie wyląduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2016 No to brniemy do brzegu. Dziś był ciężki roboczy dzień a zaczął się od sklejenia do kupy - ble - 23 zestawów Boforsów. Niby nic raptem po 4 części na zestaw ale to takie drobinki....... No a potem pojechałem bo bandzie i zacząłem wszystko składać zusammen do kupy - ble i wyszło tak sobie. od rufy z lewej burty no i ten cholerny ( pardąsik) komin Pozostało jeszcze trochę drobnicy - ukończenie Boforsów , relingi itp. Zupełnie nie wiem dlaczego brak jakichkolwiek koszów na kamizelki...... Jutro będę miał mniej czasu ale nie poddajemy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 ale nie poddajemy się. No i git, dawaj do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2016 I jak tam - ciągniesz do galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Je je...... przecież właśnie wysłałem posta ze zdjeciami..... o co kaman??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Mówisz i masz. Poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Mówisz i masz. Poszło.Czyli można już spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Jeszcze nie Marcinie, jeszcze nie...... A teraz pozwólcie że zakończę warsztat. Jak pisałem wcześniej a co nie zostało zapisane/wysłane/uwiecznione - dziś był dzień Gremlina....... Najsampierw padł mi aparat a raczej bateria....... Później miałem lekką irytację za sprawą agentów ubezpieczeniowych - Jak już skończyłem model, znalazłem kolejny aparat to ......... zaszło Słońce...... Jak już i to przeskoczyłem to necik zaczął zjeżdzać ze speedem do tempa żółwia - nie wiem ile to parsekó ale chyba niewiele. Jak i to ogarnąłem to wysłany post poszedł w powietrze....... Ale jestem twardy więc zmieniłem kolejność i galeria już jest a teraz zakończę warsztat paroma fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi