Kantek Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam W życiu przychodzi taki moment, że wypada założyć pierwszy warsztat. Do tej lepiłem głównie czołgi kartonowe (pomijając młodzieńcze airfixy w 1:72, na które pewnie teraz nawet lepiej nie patrzeć). Póki co prawie skończyłem znanego chyba wszystkim Chieftaina z Tamiyi w 1:35 - czeka mnie jeszcze wash, gąsienice i brudzenie. Do tej pory zepsułem w nim kalki (Tamiya Mark Fit Strong okazał się za bardzo strong) więc nie jest źle i się nie zniechęcam. Na początek parę fotek na zachętę (moją zachętę, żeby model nie skończył w pudełku): Sprawdzenie czy balans bieli działa: I zdjęcia wyprasek, bo trzeba jakoś zacząć, a jeszcze za wiele nie skleiłem. Póki co przykleiłem tylną płytę w wieży aby ocenić jakie to duże i pokraczne będzie. No i na dzień dobry pierwsze zaskoczenie - wyokrąglenie w tylnej płycie nie pokrywa się z odpowiadającym mu wyokrągleniu w elemencie głównym. Mam nadzieję, że później będzie lepiej. A to jak wygląda Chieftain Mk mniej więcej 5, jeszcze nie skończony w 100% żebyście wiedzieli, czy warto obserwować tą relację czy z góry odznaczać jako przeczytane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Dokup K9 Thunder od Academy i zrób Kraba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kantek Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Pomysł ciekawy, niestety jednak model będzie "budżetowy" - bez dodatków, metalowej lufy czy gąsienic chociaż kuszą. Zdecyduje się jedynie na fototrawione siatki na górze wieży aby móc na nic poćwiczyć zabawę z tego typu elementami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Ja z siostrzeńcem robiłem ten model dla zabawy. Ciężkich kilka momentów, szczególnie ten z płytą tak jak piszesz. Ogólnie model całkiem sporych gabarytów. Przyłożyłem swoją pz III to Szymek był zadowolony z wielkości tego co skleiliśmy tylko miał problem bo nie mieści mu się do gablotki i wszystkie lego musiał przestawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 A w Cheftain'ie lufa zaraz za jarzmem nie opadła nieco? Jak ocenisz model tej haubicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kantek Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie tyle opadła, co nigdy nie była przyklejona. Ułatwia to potencjalny transport modelu. Nie mam wielkiego doświadczenia z modelami plastikowymi. Plastik jest dość twardy - twardszy niż w Tamiyi, nie wspominając o tworzywie z T-90 Zvezdy. Nie mam punktu odniesienia do "wzorcowego modelu" więc nie wiem jak powinien wyglądać idealny plastik, jednak na pewno nie tak, jak w AS-90. Kanały doprowadzające plastik lubią płynnie przechodzić w część - nie jest to zbyt wygodne. Albo są umieszczone na imitacji spawu - ani tego jak wyciąć, ani zeszlifować. Spasowanie szału nie robi - próbowałem wkleić drzwi z tyłu wanny, ale chyba potrzebuje większy pilnik, bo nie pasuje. Póki co zmontowałem mocowanie lufy i widać spore szpary - będzie trzeba szpachlować. Widać zresztą wyraźnie ile potrzebowałem szpachli na na elemencie umieszczanym z tyłu wieży. Tak samo widoczny uszczerbek na osłonie jarzma - tego elementu jeszcze nie obrabiałem, takie to było fabrycznie. Instrukcji należy poświęcić osobny rozdział - lepiej z niej nie korzystać - zaoszczędzimy w ten sposób trochę stresu. Wspomniane mocowanie lufy ma błędnie oznaczone numery części i należy się sugerować obrazkami. Z kolei przyklejając skrzynki narzędziowe dookoła wieży należy sugerować się zdjęciami oryginału - wg instrukcji powinniśmy mieć trzy duże pudła i dwa mniejsze, w pudełku znajdziemy za to cztery duże i jedno małe. Po analizie zdjęć doszedłem do wniosku, że mniejszą skrzynkę powinno się umieścić z przodu, przed drzwiczkami, chociaż mam wrażenie, że po drugiej stronie też by znalazło się dla niej miejsce. Ogólnie - model nie jest zachwycający pod względem jakości (póki co), za to tani, a i temat jest dosyć ciekawy. Mam zapas zarówno szpachli jak i optymizmu więc będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Ja nie miałem ochoty zagłebiać się w temat po przejrzeniu wyprasek. Jest tak jak mówisz- części płynnie przechodzą w ramki. Plastik dziwnie kruchy przy wycinaniu i obróbce. Spasowanie wielu elementów to nieporozumiemie. Pojazd posiada ciekawą sylwetkę, więc trafił w ręce siostrzeńca. Część detali odpuściliśmy. Podglądam Twoje postępy przy pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi