jureczek Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Kapitanie bez urazy nie jestem specem od jednośladów Dziękuje za zainteresowanie i fotkę Kolka i tak do zrobienia Teraz pytanie Czy motor R-12 miał również dwa siodełka ? u mnie w modelu są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Znalazłem I dobrze ze mi się udało bo Twoja fotka znikła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 No i super! Kiedyś robiłem imitację ząbków bieżnika na takich kołach nacinając krawędź koła skalpelem. to były tylko drobne nacięcia ale efekt odrobinę lepszy niż łyse opony. A skoro już pociąłeś jakiś pisak, to może pokusisz się jednak o szprychy z włosów? Myślałem nad czymś, co mogłoby ci posłużyć za zamiennik zębatki której używam. Pomyślałem, że można by wyciąć pierścień z plastikowej zakrętki od napoju gazowanego. Karby po zewnętrznym obwodzie mogłyby posłużyć do tego by równo rozłożyć szprychy na przykład przeciągając włos co drugi lub co trzeci karb. Wystarczyłoby, żeby włos krzyżował się po środku. To całkiem proste jeśli użyjesz jednego długiego włosa na przykład takiego jakie można kupić w takich doczepianych pasemkach. Widziałem, że nie masz problemu z rozcięciem opony wzdłuż, więc nie gadaj, że nie masz odpowiednich zdolności manualnych... Jeśli wolisz możesz dobrać tulejkę z pisaka pasującego do wewnętrznej średnicy Twojej nowej opony i wyciąć piłką dwa plasterki na felgę, albo tak jak ja w tutorialu nawinąć kółka z drutu na tulejce odpowiedniej średnicy. Jak weźmiesz dwa takie pierścionki i przykleisz z obu stron włosa nawiniętego na pierścień z kapsla, to już masz jako takie szprychy. Założę się że jeśli się na to pokusisz, to efekt będzie dużo lepszy niż ten uzyskany w Twoim pierwszym szprychowanym kole. Zaufaj mi i spróbuj z włosem. Zresztą sam zobacz różnicę między: a) drucianymi szprychami w moim pierwszym Zundappie i b) wykonanymi z włosa według podlinkowanego wcześniej tutorialu w moim drugim Zundappie Naprawdę gorąco Cię zachęcam, żebyś tego spróbował. Pozdrawiam serdecznie, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Marudek... Dla Ciebie chyba wszystko jest łatwe ;] Podziwiam te twoje dłubaniny. A co do drugiego Zundappa to chylę czoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Marudek Mistrzu Ogromnie się ciesze ze zaglądasz i doradzasz,bo milo jak taki spec, coś podpowie i troszkę pochwali.Fajnie, dodaje puera Masz tysiące pomysłów jak zrobić.Super , ja tez ,tylko u mnie z ich realizacja jest gorzej Extra pomysł z zakrętka.Zębatki mam stare od zegarmistrza, wykorzystywałem jako nitowidlo do póki nie kupiłem Trumpka Włosa nie mam, używam cieniutkiego drucika z cewki.Nawijałem na zębatki nawet te od Trumpka .Nie daje rady .Nie podoba się walczę ostro i się nie poddaje Przeszukałem cały dom Pisaki, flamastry,rurki za grube albo sześciokątne Znalazłem kabel elektryczny taki do kładzenia pod tynk .Na oponę wykorzystałem koszulkę z niego I jest super co prawda nie polistyren tylko PCV ,elastyczniejszy .Trudny do wypolerowania,Dalem rade.Bieżnik ryflowałem mini brzeszczotem .Oponki są .Pocie- nilem w miejscach gdzie będą pod błotnikiem.Lenistwo nie pozwoliło na dłutowanie ich. Marudek świetny pomysł z felgami -Extra Łatwiej będzie malować Znalazłem odpowiednia średnice drucika i dopasowałem średnice wiertla aby nawinąć kolka,uwzględniając grubość drucika Jest super ,felga z lekkim oporem wchodzi w oponkę -jak prawdziwa Mam już pomysł na szprychowanie Ale się rozpisałem ,Przepraszam jeśli zanudziłem Zdjęcia wstawię wieczorem Tylko się nie obraz to taki żarcik wpadł mi do głowy jak pisałem Dobrze ,ze robiłeś Zundapp-a ,bo ma wal napędowy A inny z łańcuchem --ciekawe czy nie pokosiłbyś się na robienie ogniwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Co do szprych to może cienka żyłka wędkarska? Tanie i dużo tego, a można także wykorzystać przy latadłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witaj, Ja się po prostu cieszę, że zainteresowałeś się motorkiem w 1/72 (dotychczas byłem sam ). W moim modelarstwie najbardziej podoba mi się kombinowanie co z czego zrobić, jak to wykonać w najlepszy i najłatwiejszy sposób, gdzie znaleźć materiał itp. Dlatego pani w pasmanterii nie dziwi już fakt, że przychodzę na zakupy z suwmiarką i mierzę średnice drutów. Albo pytam o sznurek o konkretnym splocie bo chcę zrobić z tego imitację węża strażackiego. Kiedyś nawet zażartowałem, że ja bym nawet babola użył do modelu gdyby tylko miał jakieś zastosowanie i wiernie oddawał rzeczywisty obiekt Z realizacją pomysłów jest źle tylko wtedy kiedy nie zaczniesz ich realizować w ogóle. A jak już się ruszysz, to upór załatwi sprawę do końca. Dlatego proszę - zastanów się czy widziałeś gdzieś w jakiejś galerii stoisko z ozdobami do włosów. Nawet w Rossmanie w katalogach farb do włosów są takie całe kosmyki (ale nie wiem czy by Ci pozwolili sobie to wziąć). Niestety nie znam niemieckich sklepów i trudno mi doradzić gdzie mogłbyś takie coś kupić (ja kupuję w Toruniu na Manhattanie - takie targowisko), ale proszę nie odpuszczaj z tym włosem, ponieważ grubość znakomicie imituje szprychy w tej skali, a elastyczność umożliwia łatwe nawijanie i dobre naprężenie na zębatce. Po nawinięciu wszystkich szprych koniec doklejam sobie klejem CA do zębatki i potem spokojnie doklejam części felgi. Żaden drut (nawet pojedynczy drucik z kabla od słuchawek nie zastąpi włosa). Extra pomysł z zakrętka.Zębatki mam stare od zegarmistrza, wykorzystywałem jako nitowidlo do póki nie kupiłem TrumpkaWłosa nie mam, używam cieniutkiego drucika z cewki.Nawijałem na zębatki nawet te od Trumpka .Nie daje rady . Jeśli chodzi o zębatki, to ja celowo używam pierścienia z ząbkami na zewnątrz, bo gdybym próbował przykleić felgę do włosów mając jako podkład powierzchnię zębatki, to byłoby ryzyko, że przykleję całość właśnie do niej. A tak, jak wszystko jest w powietrzu, to a) klei się tylko to co ma i b) mogę łatwo przykleić drugą obręcz felgi. I jest super co prawda nie polistyren tylko PCV ,elastyczniejszy .Trudny do wypolerowania,Dalem rade.Bieżnik ryflowałem mini brzeszczotem. No brawo! Nie wszystkie modele są tłoczone z polistyrenu. PVC w najprostszej postaci jest twarde, dopiero dodanie zmiękczaczy powoduje jego uelastycznienie. Wiem bo koszulka kabla którego użyłeś najpewniej powstała z granulatu produkowanego w firmie, w której pracuję. Marudek świetny pomysł z felgami -Extra Łatwiej będzie malować To fakt - wystarczy spojrzeć jak są pomalowane "felgi" w moim pierwszym Zundappie (gdzie podobnie jak pierwotnie zrobiłeś to sam - opony wykonałem z dwóch połówek) Mam już pomysł na szprychowanie To super! Przetestuj i pokaż rezultaty. Tylko się nie obraz to taki żarcik wpadł mi do głowy jak pisałem No co Ty! Ja mam duży dystans do siebie i lubię się z siebie śmiać, bo to ponoć oznaka dojrzałości A inny z łańcuchem --ciekawe czy nie pokosiłbyś się na robienie ogniwek W 1/9 robię ogniwka, ale w 1/72 używam siatki kineskopu ze starego telewizora Właśnie tak zrobiłem łańcuch do roweru w 1/72: I zdaje się w Dekawce też: P.S. Ja to się dopiero rozpisałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Mam nadzieje ,ze Nas za te gadulstwo nie wykasują Rozmawiamy na temat Kabelek z którego zrobiłem oponki i drucik z cewki - to ciemniejsze przypominające "9" to naturalny włos Jonathan żyłka wędkarska jest za gruba ,może do większej skali Tak wygląda moja walka z której jestem nie zadowolony Takie coś wymyśliłem ale nie spełnia oczekiwań ,6 drucików na połowie felgi + druga polowa razem daje 24 szprychy.Myślałem dokleić druga felgę z lekkim przesunięciem,Wychodzi barachło. Kombinuje z zakrętka i zębatką Walcze dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Myślałem o takiej... http://eldoradosklep.pl/pl/p/Mikado-zylka-Eyes-Blue-Ice-0%2C08-25m-/5827 Jaka grubość tu jest mniej więcej potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Pięknie! Bardzo dobre kombinujesz . Szczególnie podoba mi się ta zębatka. Widzę że wyciąłeś podpórki z jej wnętrza. W ten sposób hędziesz mógł łatwo wkleić obręcze felgi. Teraz spróbuj poprowadzić drucik tak aby przebiegał tylko z wierzchu zębatki. Ja robię to tak- że ząbek zębatki traktuję jako haczyk i po owinięciu wokół niego włosa, wracam nim z powrotem na wierzch zębatki. Na początku zwracałem uwagę jedynie na to, żeby pasma włosów krzyżowały się po środku zębatki, a potem wymyśliłem schemat podobny do twojego z gwoździami w którym włosy krzyżują się ze sobą nie po środku, tylko tuż przed miejscem w którym przypada piasta. Dopiero w swoim ostatnim motorku wpadłem na to żeby połowę szprych przykleić do jednej obręczy, uwolnić z przyrządu, powtórzyć z drugą stroną i dopiero wtedy skleić. W motorach które dotąd robiłem splot szprych jest różny po obu stronach koła i dzięki temu udalo mi się to jako tako odwzorować. Pozdrawiam Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Dalem rade Dzieki Twojej pomocy udało mi się uporać z problemem Na zębatkę nawijałem na okrągło Teraz potraktowałem ząbki jako haczyki tak jak wskazałeś I jestem zadowolony ,no troszkę je poprostować drucik jest sztywny -masz racje włos byłby lepszy To jest pierwsza polówka felgi Jeszcze 7 szt. i szprychy będą extra Bardzo się ciesze i Marudek ogromnie DZIĘKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Jeszcze inna zaleta włosa jest taka, że jest elastyczny i nawet jak nakładasz jeden na drugi, to nie zrobi się taka górka jak w wypadku drucików, bo kilka pierwszych włosów przez naprężenie reszty zostanie jakby wciśnięta do środka. I jeszcze jedna rada: pierścionki, których użyjesz jako obu stron felgi zeszlifuj z jednej strony na papierze ściernym. Ja po prostu przyciskam go palcem na drobnym papierze i pocieram, aż zrobi się płaski. dzięki temu: a) zwiększy się powierzchnia styku dla włosów, b) felga po środku nie będzie wklęsła, c) felga nie będzie zbyt szeroka. Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki. Miło jest oglądać takie postępy! Pozdrawiam serdecznie, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Po wielkich męczarniach udzidzgalem felgi Trudno ,bardzo trudno Nie jest to dzieło pełne zachwytu , Jestem jednak zadowolony Dziękuje koledze Marudek za fachowe porady i wsparcie Felgi-nawijałem za gęsto ,przy następnym motorku będzie lepiej ,i za gruby drucik Pierwsza produkcja -stare i druga nowa Kosz i zapas i BMW R-12 Zlozony czeka na klejenie i malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie ma za co Cieszę się, że podjąłeś wyzwanie i trochę pokombinowałeś. Jestem pewien, że kolejny będzie jeszcze lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Tez jestem tego pewien Na fotkach w powiększeniu widzę co mam do poprawienia Na pewno kupić włosy,sztuczne, ale do modelu, bo na swojej głowie tez ich nie mam Pocienić felgi ,użyłem za gruby drucik ,tak jak w wypadku szprych Kupic nowy modelik-Marudek od podstaw nie dam rady Chociaż mam pomysla Będę teraz, tzn po skończeniu BMW sklejał Zila-51 -Beczka Od podstaw robię pakę,a tutaj mogę wrzucić trochę gratów i powiedzmy ROWEREK To tylko pomysł Jednak po wskazówkach i fachowym doradztwie Kolegi ,łazi mi po łysej łepetynie taka myśl A to już znak na jej realizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Witaj, To bardzo tajemnicze... Puściłem PW. Pozdrawiam serdecznie, Marudek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Motorek nabiera wyglądu i Figuranci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Witaj, Widzę, że zostało już tylko zamontować motorek na podstawce. Niecierpliwie czekam na końcowe fotki Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Wow - robi to wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Kombinuje z zębatką Z jakiego urządzenia jest ta złota zębatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Z zegara. Założę się, że życzliwy zegarmistrz dałby Ci taką za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Z zegara. Założę się, że życzliwy zegarmistrz dałby Ci taką za free. Dzięki Marudek za odpowiedz. Będę się musiał wybrać na łowy, bo w moich zbiorach śmieciowych, zegarów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Musisz się wybrać do bardzo starego zegarmistrza bo ,Ci nowi to elektroniki i zębatek nie maja Swoja dostałem za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi