Skocz do zawartości

Zakrecony na punkcie 1:72-pancerka--- teraz BMW

jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

Kapitanie bez urazy nie jestem specem od jednośladów

Dziękuje za zainteresowanie i fotkę

Kolka i tak do zrobienia

Teraz pytanie

Czy motor R-12 miał również dwa siodełka ? u mnie w modelu są

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i super! Kiedyś robiłem imitację ząbków bieżnika na takich kołach nacinając krawędź koła skalpelem. to były tylko drobne nacięcia ale efekt odrobinę lepszy niż łyse opony. A skoro już pociąłeś jakiś pisak, to może pokusisz się jednak o szprychy z włosów? Myślałem nad czymś, co mogłoby ci posłużyć za zamiennik zębatki której używam. Pomyślałem, że można by wyciąć pierścień z plastikowej zakrętki od napoju gazowanego. Karby po zewnętrznym obwodzie mogłyby posłużyć do tego by równo rozłożyć szprychy na przykład przeciągając włos co drugi lub co trzeci karb.

Wystarczyłoby, żeby włos krzyżował się po środku. To całkiem proste jeśli użyjesz jednego długiego włosa na przykład takiego jakie można kupić w takich doczepianych pasemkach. Widziałem, że nie masz problemu z rozcięciem opony wzdłuż, więc nie gadaj, że nie masz odpowiednich zdolności manualnych... Jeśli wolisz możesz dobrać tulejkę z pisaka pasującego do wewnętrznej średnicy Twojej nowej opony i wyciąć piłką dwa plasterki na felgę, albo tak jak ja w tutorialu nawinąć kółka z drutu na tulejce odpowiedniej średnicy. Jak weźmiesz dwa takie pierścionki i przykleisz z obu stron włosa nawiniętego na pierścień z kapsla, to już masz jako takie szprychy. Założę się że jeśli się na to pokusisz, to efekt będzie dużo lepszy niż ten uzyskany w Twoim pierwszym szprychowanym kole.

Zaufaj mi i spróbuj z włosem. Zresztą sam zobacz różnicę między:

a) drucianymi szprychami w moim pierwszym Zundappie

P1010605.jpg

i b) wykonanymi z włosa według podlinkowanego wcześniej tutorialu w moim drugim Zundappie

DSC02686.jpg

Naprawdę gorąco Cię zachęcam, żebyś tego spróbował.

Pozdrawiam serdecznie,

Marudek

Marudek Mistrzu

Ogromnie się ciesze ze zaglądasz i doradzasz,bo milo jak taki spec, coś podpowie i troszkę pochwali.Fajnie, dodaje puera

Masz tysiące pomysłów jak zrobić.Super , ja tez ,tylko u mnie z ich realizacja jest gorzej

Extra pomysł z zakrętka.Zębatki mam stare od zegarmistrza, wykorzystywałem jako nitowidlo do póki nie kupiłem Trumpka

Włosa nie mam, używam cieniutkiego drucika z cewki.Nawijałem na zębatki nawet te od Trumpka .Nie daje rady .Nie podoba się

walczę ostro i się nie poddaje

Przeszukałem cały dom

Pisaki, flamastry,rurki za grube albo sześciokątne

Znalazłem kabel elektryczny taki do kładzenia pod tynk .Na oponę wykorzystałem koszulkę z niego

I jest super co prawda nie polistyren tylko PCV ,elastyczniejszy .Trudny do wypolerowania,Dalem rade.Bieżnik ryflowałem mini brzeszczotem .Oponki są .Pocie- nilem w miejscach gdzie będą pod błotnikiem.Lenistwo nie pozwoliło na dłutowanie ich.

Marudek świetny pomysł z felgami -Extra

Łatwiej będzie malować

Znalazłem odpowiednia średnice drucika i dopasowałem średnice wiertla aby nawinąć kolka,uwzględniając grubość drucika

Jest super ,felga z lekkim oporem wchodzi w oponkę -jak prawdziwa

Mam już pomysł na szprychowanie

Ale się rozpisałem ,Przepraszam jeśli zanudziłem

Zdjęcia wstawię wieczorem

Tylko się nie obraz to taki żarcik wpadł mi do głowy jak pisałem

Dobrze ,ze robiłeś Zundapp-a ,bo ma wal napędowy

A inny z łańcuchem --ciekawe czy nie pokosiłbyś się na robienie ogniwek

Witaj,

Ja się po prostu cieszę, że zainteresowałeś się motorkiem w 1/72 (dotychczas byłem sam ). W moim modelarstwie najbardziej podoba mi się kombinowanie co z czego zrobić, jak to wykonać w najlepszy i najłatwiejszy sposób, gdzie znaleźć materiał itp. Dlatego pani w pasmanterii nie dziwi już fakt, że przychodzę na zakupy z suwmiarką i mierzę średnice drutów. Albo pytam o sznurek o konkretnym splocie bo chcę zrobić z tego imitację węża strażackiego. Kiedyś nawet zażartowałem, że ja bym nawet babola użył do modelu gdyby tylko miał jakieś zastosowanie i wiernie oddawał rzeczywisty obiekt

Z realizacją pomysłów jest źle tylko wtedy kiedy nie zaczniesz ich realizować w ogóle. A jak już się ruszysz, to upór załatwi sprawę do końca. Dlatego proszę - zastanów się czy widziałeś gdzieś w jakiejś galerii stoisko z ozdobami do włosów. Nawet w Rossmanie w katalogach farb do włosów są takie całe kosmyki (ale nie wiem czy by Ci pozwolili sobie to wziąć). Niestety nie znam niemieckich sklepów i trudno mi doradzić gdzie mogłbyś takie coś kupić (ja kupuję w Toruniu na Manhattanie - takie targowisko), ale proszę nie odpuszczaj z tym włosem, ponieważ grubość znakomicie imituje szprychy w tej skali, a elastyczność umożliwia łatwe nawijanie i dobre naprężenie na zębatce. Po nawinięciu wszystkich szprych koniec doklejam sobie klejem CA do zębatki i potem spokojnie doklejam części felgi. Żaden drut (nawet pojedynczy drucik z kabla od słuchawek nie zastąpi włosa).

Extra pomysł z zakrętka.Zębatki mam stare od zegarmistrza, wykorzystywałem jako nitowidlo do póki nie kupiłem Trumpka

Włosa nie mam, używam cieniutkiego drucika z cewki.Nawijałem na zębatki nawet te od Trumpka .Nie daje rady .

Jeśli chodzi o zębatki, to ja celowo używam pierścienia z ząbkami na zewnątrz, bo gdybym próbował przykleić felgę do włosów mając jako podkład powierzchnię zębatki, to byłoby ryzyko, że przykleję całość właśnie do niej. A tak, jak wszystko jest w powietrzu, to a) klei się tylko to co ma i b) mogę łatwo przykleić drugą obręcz felgi.

I jest super co prawda nie polistyren tylko PCV ,elastyczniejszy .Trudny do wypolerowania,Dalem rade.Bieżnik ryflowałem mini brzeszczotem.

No brawo! Nie wszystkie modele są tłoczone z polistyrenu. PVC w najprostszej postaci jest twarde, dopiero dodanie zmiękczaczy powoduje jego uelastycznienie. Wiem bo koszulka kabla którego użyłeś najpewniej powstała z granulatu produkowanego w firmie, w której pracuję.

Marudek świetny pomysł z felgami -Extra Łatwiej będzie malować

To fakt - wystarczy spojrzeć jak są pomalowane "felgi" w moim pierwszym Zundappie (gdzie podobnie jak pierwotnie zrobiłeś to sam - opony wykonałem z dwóch połówek)

Mam już pomysł na szprychowanie

To super! Przetestuj i pokaż rezultaty.

Tylko się nie obraz to taki żarcik wpadł mi do głowy jak pisałem

No co Ty! Ja mam duży dystans do siebie i lubię się z siebie śmiać, bo to ponoć oznaka dojrzałości

A inny z łańcuchem --ciekawe czy nie pokosiłbyś się na robienie ogniwek

W 1/9 robię ogniwka, ale w 1/72 używam siatki kineskopu ze starego telewizora

Właśnie tak zrobiłem łańcuch do roweru w 1/72:

DSC06107.jpg

I zdaje się w Dekawce też:

DSC02254.jpg

P.S. Ja to się dopiero rozpisałem ...

Mam nadzieje ,ze Nas za te gadulstwo nie wykasują

Rozmawiamy na temat

Kabelek z którego zrobiłem oponki i drucik z cewki - to ciemniejsze przypominające "9" to naturalny włos

P8160001_zps10urfjnm.jpg

P8160014_zpsvkpq2gei.jpg

Jonathan żyłka wędkarska jest za gruba ,może do większej skali

Tak wygląda moja walka z której jestem nie zadowolony

P8160004_zpsec9fxxrm.jpg

Takie coś wymyśliłem ale nie spełnia oczekiwań ,6 drucików na połowie felgi + druga polowa razem daje 24 szprychy.Myślałem dokleić druga felgę z lekkim przesunięciem,Wychodzi barachło.

P8160018_zpsyrv2ukqm.jpg

P8160019_zpsx6tgceri.jpg

P8160021_zpsdmfx6k8w.jpg

P8160009_zpsalmojoyc.jpg

Kombinuje z zakrętka i zębatką

P8160022_zpsksf4t9rv.jpg

P8160024_zpsoev49idl.jpg

P8160025_zpstyypt2mo.jpg

Walcze dalej

Pięknie! Bardzo dobre kombinujesz . Szczególnie podoba mi się ta zębatka. Widzę że wyciąłeś podpórki z jej wnętrza. W ten sposób hędziesz mógł łatwo wkleić obręcze felgi.

Teraz spróbuj poprowadzić drucik tak aby przebiegał tylko z wierzchu zębatki. Ja robię to tak- że ząbek zębatki traktuję jako haczyk i po owinięciu wokół niego włosa, wracam nim z powrotem na wierzch zębatki. Na początku zwracałem uwagę jedynie na to, żeby pasma włosów krzyżowały się po środku zębatki, a potem wymyśliłem schemat podobny do twojego z gwoździami w którym włosy krzyżują się ze sobą nie po środku, tylko tuż przed miejscem w którym przypada piasta.

Dopiero w swoim ostatnim motorku wpadłem na to żeby połowę szprych przykleić do jednej obręczy, uwolnić z przyrządu, powtórzyć z drugą stroną i dopiero wtedy skleić. W motorach które dotąd robiłem splot szprych jest różny po obu stronach koła i dzięki temu udalo mi się to jako tako odwzorować.

Pozdrawiam

Marudek

Dalem rade

Dzieki Twojej pomocy udało mi się uporać z problemem

Na zębatkę nawijałem na okrągło

Teraz potraktowałem ząbki jako haczyki tak jak wskazałeś

I jestem zadowolony ,no troszkę je poprostować drucik jest sztywny -masz racje włos byłby lepszy

P8170001_zpsixmv7lwo.jpg

To jest pierwsza polówka felgi

Jeszcze 7 szt. i szprychy będą extra

Bardzo się ciesze i Marudek ogromnie DZIĘKUJE

Jeszcze inna zaleta włosa jest taka, że jest elastyczny i nawet jak nakładasz jeden na drugi, to nie zrobi się taka górka jak w wypadku drucików, bo kilka pierwszych włosów przez naprężenie reszty zostanie jakby wciśnięta do środka.

I jeszcze jedna rada: pierścionki, których użyjesz jako obu stron felgi zeszlifuj z jednej strony na papierze ściernym. Ja po prostu przyciskam go palcem na drobnym papierze i pocieram, aż zrobi się płaski. dzięki temu: a) zwiększy się powierzchnia styku dla włosów, b) felga po środku nie będzie wklęsła, c) felga nie będzie zbyt szeroka.

Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki. Miło jest oglądać takie postępy!

Pozdrawiam serdecznie,

Marudek

Po wielkich męczarniach udzidzgalem felgi

Trudno ,bardzo trudno

Nie jest to dzieło pełne zachwytu ,

Jestem jednak zadowolony

Dziękuje koledze Marudek za fachowe porady i wsparcie

Felgi-nawijałem za gęsto ,przy następnym motorku będzie lepiej ,i za gruby drucik

P8170003_zpscmlqatlb.jpg

P8170004_zps5qct8r55.jpg

Pierwsza produkcja -stare i druga nowa

P8170005%202_zpsecf8tifu.jpg

Kosz i zapas

P8170006_zpszppz8hfk.jpg

i BMW R-12

P8170007_zpsgwplutfe.jpg

Zlozony czeka na klejenie i malowanie

Tez jestem tego pewien

Na fotkach w powiększeniu widzę co mam do poprawienia

Na pewno kupić włosy,sztuczne, ale do modelu, bo na swojej głowie tez ich nie mam

Pocienić felgi ,użyłem za gruby drucik ,tak jak w wypadku szprych

Kupic nowy modelik-Marudek od podstaw nie dam rady Chociaż mam pomysla

Będę teraz, tzn po skończeniu BMW sklejał Zila-51 -Beczka

Od podstaw robię pakę,a tutaj mogę wrzucić trochę gratów i powiedzmy ROWEREK

To tylko pomysł

Jednak po wskazówkach i fachowym doradztwie Kolegi ,łazi mi po łysej łepetynie taka myśl

A to już znak na jej realizacje