tmajer Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Zaczynam obiecaną relację z budowy tego modelu. Na początek silnik: Oczywiście dojdzie cały osprzęt - aparat zapłonowy, przewody i cewka WN, alternator, pompa paliwa, wentylator chłodnicy, filtr oleju, pompa wody itd. Ale to już w następnym odcinku, pewnie w sobotę albo w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luchner Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 silnik ładnie kolorystycznie zrobiony,czekam na dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Hmmm ciekawie się zapowiada, ale pokazałbyś coś na czym mniej więcej będziesz się wzorował albo choć jakiś opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Narazie nieżle Ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 30 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2007 Hmmm ciekawie się zapowiada, ale pokazałbyś coś na czym mniej więcej będziesz się wzorował albo choć jakiś opis. Częściowo chcę się wzorować na zdjęciach wyszperanych w sieci, częściowo na własnych wspomnieniach sprzed 11 lat, kiedy miałem okazję oglądać na żywo takie cuda. Tak ma wyglądać całość, tylko na środku maski dojdą czarne kalkomanie: Silnik: Oraz wnętrze: *wszystkie powyższe zdjęcia nie są mojego autorstwa, są znalezione w sieci Będę chciał dorobić trochę więcej przewodów elektrycznych. Szukam też pomysłu na to, co można wrzucić do tyłu, za siedzenia. W wersji wyścigowej jest tam klatka bezpieczeństwa i gaśnica, ale ja buduję cywilną. Myślałem o jakimś bagażu, np. walizki, ale może ktoś z Was ma lepsze pomysły ?? Tak to wygląda na razie i ten tył taki pusty jest ...... Silnik otrzymał wentylator chłodnicy, alternator oraz puszkę filtra powietrza: Podwozie jest już pomalowane od spodu czarnym matem. A buda już pomalowana i nabłyszczona pastą polerską: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Świetnie Ci idzie. Czym malowałeś chromowane części silnika? Alcladem? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Piękny model piękny bo go takim zrobiłeś nie mogę doczekać sie efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 30 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2007 Świetnie Ci idzie. Czym malowałeś chromowane części silnika? Alcladem? Pozdrowienia Niczym nie malowałem - były już pochromowane. A te miejsca, gdzie odcinałem je z ramek, pomalowałem srebrnym markerem - praktycznie się to nie odróżnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2008 Mała aktualizacja. Silnik doczekał się przewodów wysokiego napięcia oraz aparatu zapłonowego. Wszystkie części zawieszenia są wyszlifowane i czekają na pomalowanie podkładem i błyszczącym matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Stycznia 2008 Share Napisano 1 Stycznia 2008 Siemasz:) sooper relacja, będę śledził. PS: robisz konkurencjęTornadowi ? Żartuje oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Stycznia 2008 Share Napisano 1 Stycznia 2008 Świetna robota Wentylator pomalowałeś wg własnego gustu czy masz taki w oryginale na wszystkich moich fotkach, którymi dysponuję jest on czarny. Ps. Niedługo założę swoją relację z budowy Corvetty, mam już pomalowane podwozie z elementami zawieszenia a obecnie jestem na etapie malowania silnika i lakierowania kasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Stycznia 2008 Share Napisano 1 Stycznia 2008 błyszczącym matem.?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2008 Świetna robota Wentylator pomalowałeś wg własnego gustu czy masz taki w oryginale na wszystkich moich fotkach, którymi dysponuję jest on czarny. Ps. Niedługo założę swoją relację z budowy Corvetty, mam już pomalowane podwozie z elementami zawieszenia a obecnie jestem na etapie malowania silnika i lakierowania kasty Wiem że powinien być czarny, ale mnie pasował taki żółty. I czekam na Twoją relację błyszczącym matem.?? Of kors że błyszczącym czarnym Pozajączkowało mnie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad1 Napisano 2 Stycznia 2008 Share Napisano 2 Stycznia 2008 Ten silnik jest bardzo ładny poprostu pięknie :szok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 2 Stycznia 2008 Share Napisano 2 Stycznia 2008 Nieźle Ci idzie... oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Coś ucichło w Twojej relacji Edit: posty nie wnoszące nic do tematu zostały usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Bardzo przyjemna relacja Silnik wykonałeś fantastycznie, zarówno pod względem kolorystyki jak i jakości wykonania Jestem pod dużym wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2008 Coś ucichło w Twojej relacji Weekend się rozpoczął, a więc i prace zostaną wznowione Jutro albo pojutrze będą pokazane postępy. Tornado, masz może gdzieś zdjęcia okablowania silnika ? Zasadniczo wiem co do czego powinno być popodłączane, ale może Amerykanie wiedzieli lepiej ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Tornado, masz może gdzieś zdjęcia okablowania silnika ? Zasadniczo wiem co do czego powinno być popodłączane, ale może Amerykanie wiedzieli lepiej ...... Tak sie złożyło, że posiadam kilka fotek Twojego silnika, jak chcesz to mogę Ci podesłać jeszcze inne typy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2008 Tak sie złożyło, że posiadam kilka fotek Twojego silnika, jak chcesz to mogę Ci podesłać jeszcze inne typy. Dziękuję To co jest powyżej bardzo mi pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Przez weekend conieco się ruszyło. Silnik otrzymał przewód paliwowy od pompy do gaźników (żółty na pierwszym planie), muszę jeszcze tylko popracować nad jego ułożeniem. Przednie i tylne zawieszenie oraz koła już są skończone i zamocowane na podwoziu. Deska rozdzielcza otrzymała zegary, do boczków drzwi zostały doklejone uchwyty oraz korbki do szyb. Kompletna już chłodnica. Z akumulatora usunąłem odlane przewody - będę je robił we własnym zakresie. Podłoga i bagażnik mają już wykładzinę, jeszcze tylko pomaluję ją na czarny kolor, aby pozbyć się śladów kleju. A tutaj przymiarka całości - dla zobrazowania wielkości modelu - porównanie z telefonem. Wiem, wiem, Tornado też takie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Skoro pomalowałeś fotele na czerwono to mogłeś też prysnać tapicerkę na drzwiach pod ten kolor bo same fotele raczej średnio pasują do czarnego wnętrza wygląda to jak byś przełożył je z innego samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 Skoro pomalowałeś fotele na czerwono to mogłeś też prysnać tapicerkę na drzwiach pod ten kolor bo same fotele raczej średnio pasują do czarnego wnętrza wygląda to jak byś przełożył je z innego samochodu Bardzo dobry pomysł pomaluję tapicerkę drzwi na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Wracam do modelu po bardzo długiej ciszy w temacie. Tapicerka na drzwiach została pomalowana na czerwono. Prawdę mówiąc utknąłem na podłączeniu dolnego przewodu do chłodnicy. Chłodnica, inaczej niż w modelu Tornado, jest mocowana do budy a nie do podwozia. Trzeba było najpierw poskładać kastę z nadkolami, potem nałożyć to wszystko na podwozie. I ten etap poszedł mi bez problemu. Ale przewody do chłodnicy można było instalować dopiero w tym momencie... No i z uwagi na ich kształt i ilość miejsca pod maską wena mnie opuściła. W międzyczasie powstało BMW które możecie oglądać w galerii oraz napocząłem model Dodge'a wiozącego na naczepie Forda'40 (by Linberg), który składa się głównie z nadlewek. Wreszcie dzisiaj zebrałem się w sobie i podłączyłem ten nieszczęsny przewód w Corvecie, zdemontowawszy uprzednio przednie zawieszenie. Teraz będzie już z górki. Zdjęcia z postępów prac obiecuję wstawić jutro, max pojutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 No i poszło z górki .... Zapraszam do galerii viewtopic.php?p=92576#92576 Za radą Tornado tapicerka drzwi otrzymała czerwony kolor. Dorobiłem przewody od pompy hamulcowej. Górną rurę od chłodzenia musiałem trochę powyginać na ciepło, aby nie zawadzała o mocowanie alternatora. Niestety, pomyliłem karty w aparacie, i nie będzie więcej zdjęć z budowy :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi