dumapolski Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Witam. Zbliżam się do końca budowy modelu Yamato, ale wciąż nie rozstrzygnąłem kilku wątpliwości. Chcę go zrobić tak, aby przedstawiał okręt z jego ostatniego rejsu. DarkWing w swojej relacji pisał, że maszt na dźwigu został zdemontowany pod koniec życia okrętu, na tym modelu 3D: http://3dhistory.de/wordpress/3d-models/ijn-yamato-ten-ichi-go/ masztu nie ma, ale w książce Janusza Skulskiego na rysunku opisanym jako Yamato podczas operacji Ten-Ichigo maszt jest obecny. Drugą wątpliwością jest flagsztok - w modelu 3D jest, w książce jest, ale tutaj: http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=7096 jest napisane, aby go nie wklejać, za to maszt na katapulcie ma dodatkową część, na której kończy się lina. Model premium, przed którym pisano tyle ostrzeżeń, przedstawia okręt z operacji Ten-Ichigo - wszak chryzantemę na kominie namalowano tuż przed nią - i nie ma tam masztu na katapulcie, ale jest flagsztok. Kolejny problem to stanowiska działek 25mm na rufie. W modelu 3D kwadratowe, w modelu Tamiyi też, ale w książce okrągłe. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Obawiam się, że na te pytania możesz nie znaleźć twardej odpowiedzi. Książka J. Skulskiego ma już "parę lat" a autor korygował swoją wiedzę w tzw. międzyczasie. Do tego, jak zapewne wiesz, model (Tamiya) ma dużo znacznie istotniejszych wad, niż elementy, które rodzą Twoje wątpliwości.. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Dziękuję za odpowiedź Wiem, że ten model ma wiele istotniejszych wad. Absolutnie nie traktuję go jak wyroczni - tą pozostaje mimo wszystko książka, choć też nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi