_ble_ Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Witam! Mam mały problem z wypolerowaniem "na lustro" modelu w czarnym kolorze. Posiadam tylko jedną pastę Tamiyi "finish" oraz ściereczki tej firmy. To teraz powiem jak to mniej więcej robię ->szlifuje papierem 2500 pod wodą cały model-> potem polerowanie -> najpierw idzie pasta "Tempo" -> pasta Tamiya -> wosk samochodowy "CarPlan" -> w efekcie to mam model z "mikro rysami" :/ I tu jest mój problem. Jak pozbyć się tych rysek? Prosił bym o jakies wskazówki, możę coś źle robie? Dzięki za odpowiedzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Jak masz ryski to może papier ścierny jest za gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Pasta Tempo ci robi te mikrorysy, wiec będziesz musial na nowo wyszlifować wodnym papierkim i inna paste zastosuj i końcową finish. A jak juz model poskładasz do kupy to na samym koncu sie z woskiem baw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_ble_ Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Hmm... tak myślałem że to przez Tempo :/ A możecie mi jeszcze powiedzieć jakie pasty są dobre i jakimi polerując unikne tych rys? Polerując Tamiyą raczej nie będzie tego? tak? I jaki wosk polecacie? Może być taki "samochodowy"? Dzięki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Farby, pasty, woski samochodowe sa przeznaczone dla samochodów, w modelarstwie proponuję używać preparatów modelarskich. Te samochodowe zwykle są większe i tańsze ale są do d..y. Nigdy nie uzyskasz takich efektów jak preparatami modelarskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Te samochodowe zwykle są większe i tańsze ale są do d..y. Nigdy nie uzyskasz takich efektów jak preparatami modelarskimi. Hm stosuję wosk i pasty do lakierów samochodowych i nie narzekam. Pasty te są tak samo jak modelarskie tzn. o różnej gradacji ziarna - do starych i nowych lakierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Ktoś kiedyś mi podesłał tutoriala, jak robić perfekcyjny połysk. Nie pamiętam, kto mi dawał tego linka, więc pozwolę sobie przypomnieć: Połysk Sam tak nie robiłem, mojego Actrosa malowałem tak, aby połysk od razu był wysoki, bez konieczności polerowania. Efekt jaki uzyskałem - zapewne widziałeś w mojej relacji. Jedyne do czego się stosowałem z tutoriala, to dokładne przygotowanie powierzchni przed malowaniem i utwardzanie farby przez 10 dni - 2 tygodnie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_ble_ Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2007 Ktoś kiedyś mi podesłał tutoriala, jak robić perfekcyjny połysk. Nie pamiętam, kto mi dawał tego linka, więc pozwolę sobie przypomnieć:Połysk Sam tak nie robiłem, mojego Actrosa malowałem tak, aby połysk od razu był wysoki, bez konieczności polerowania. Efekt jaki uzyskałem - zapewne widziałeś w mojej relacji. Jedyne do czego się stosowałem z tutoriala, to dokładne przygotowanie powierzchni przed malowaniem i utwardzanie farby przez 10 dni - 2 tygodnie. Pozdrowienia. Dziękuje za link ;) Przyda się napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi