Jump to content

PT-109 Italeri 1/35

Recommended Posts

Posted

Witam

Przedstawiam moje zmagania z PT Italeri. Model przedstawia późną odmianę 80 stopowych kutrów produkowanych przez Elco, jednak ja postanowiłem wykonać Pt we wczesnej konfiguracji. Przeróbek jest sporo; no, ale....

Na pierwszy ogień poszła nadbudówka dziobowa. Osłonę sterówki obniżyłem zgodnie z planami PT-109 z [1]. Boczne stanowisko pól calówek w pierwszych seriach było przesunięte do przodu, w modelu jest ono z tyłu tak jak to było od PT-367. Odciąłem bok i górę w odpowiednich miejscach i po małym przeszlifowaniu gore wkleiłem na swoje miejsce(pozostał jeszcze tylko bok ale ten przykleję dopiero po wykonaniu samej wieżyczki). Wieżyczkę będę robił od podstaw. Pozostały jeszcze osłony boczne do wyprofilowania i dorobienie całego osprzętu. Podobnie było z zabudową śródokręcia. Usunąłem wszystkie elementy z dachu. Od nowa trzeba będzie zrobić kable i mocowania prostego masztu. Dalej przyszła kolej na osłonę przedziału silnikowego; tutaj także wszystko usunąłem; gdyż wczesne Elco miały w tym miejscu świetlik i 4 nawiewniki(jeszcze jeden dochodzi z tyłu zabudowy śródokręcia).

To na razie tyle; więcej pokażą zdjęcia.

th_18.jpg th_16.jpg th_15.jpg th_14.jpg

th_12.jpg th_9.jpg th_7.jpg th_4.jpg

th_1.jpg

Materiały

[1] Allied Coastal Forces of World War II (2) Vosper MTBs & U.S. Elcos

[2] PT BOATS IN ACTION

[3] Osprey-New Vanguard 107 US anti-tank artillery 1941-45

oraz internet

Posted

lubię jak się dużo dzieje podczas budowy modelu (zmiany, przeróbki itp.) zasiadam w pierwszym rzędzie

[1] Allied Coastal Forces of World War II

bardzo ciekawa pozycja

Jędrek