Gość Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Witam Przedstawiam moje zmagania z PT Italeri. Model przedstawia późną odmianę 80 stopowych kutrów produkowanych przez Elco, jednak ja postanowiłem wykonać Pt we wczesnej konfiguracji. Przeróbek jest sporo; no, ale.... Na pierwszy ogień poszła nadbudówka dziobowa. Osłonę sterówki obniżyłem zgodnie z planami PT-109 z [1]. Boczne stanowisko pól calówek w pierwszych seriach było przesunięte do przodu, w modelu jest ono z tyłu tak jak to było od PT-367. Odciąłem bok i górę w odpowiednich miejscach i po małym przeszlifowaniu gore wkleiłem na swoje miejsce(pozostał jeszcze tylko bok ale ten przykleję dopiero po wykonaniu samej wieżyczki). Wieżyczkę będę robił od podstaw. Pozostały jeszcze osłony boczne do wyprofilowania i dorobienie całego osprzętu. Podobnie było z zabudową śródokręcia. Usunąłem wszystkie elementy z dachu. Od nowa trzeba będzie zrobić kable i mocowania prostego masztu. Dalej przyszła kolej na osłonę przedziału silnikowego; tutaj także wszystko usunąłem; gdyż wczesne Elco miały w tym miejscu świetlik i 4 nawiewniki(jeszcze jeden dochodzi z tyłu zabudowy śródokręcia). To na razie tyle; więcej pokażą zdjęcia. Materiały [1] Allied Coastal Forces of World War II (2) Vosper MTBs & U.S. Elcos [2] PT BOATS IN ACTION [3] Osprey-New Vanguard 107 US anti-tank artillery 1941-45 oraz internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 lubię jak się dużo dzieje podczas budowy modelu (zmiany, przeróbki itp.) zasiadam w pierwszym rzędzie [1] Allied Coastal Forces of World War II bardzo ciekawa pozycja Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 Uwielbiam te maleństwa w dużej skali Czekam z niecierpliwością na dalszą relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi