Melnikov Napisano 7 Listopada 2016 Share Napisano 7 Listopada 2016 Witam. Jestem w trakcie budowania dioramy, która jest już w całkiem zaawansowanym stadium tworzenia. Proszę o rady i opinie na temat tego co teraz zrobiłem i wskazówki na dalsze prace. Murek wyskrobałem tylko od frontu. Tyłem i grzbietami zajmę się jeśli pomysł się spodoba. Dodam, że za murkiem planuję zrobić jakieś zarośla. A sam murek postaram się lekko potraktować mchem i jakimiś pnączami. Pomiędzy płytkami, a murkiem będzie trawa. Ludzik jest tylko do pokazania skali. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Jakie wymiary mają Twoje cegły w murze? Powinny mieć w 1:1 24x12x6,5 cm. Twoje wydają się zbyt duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 Jakie wymiary mają Twoje cegły w murze? Powinny mieć w 1:1 24x12x6,5 cm. Twoje wydają się zbyt duże. Hej. No są za duże ;P poprawię to. Dzięki za radę ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Osobiście mur zrobiłbym nie ze styroduru tylko z gipsu. Ale jeśli wyjdzie Ci OK to trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 Osobiście mur zrobiłbym nie ze styroduru tylko z gipsu. Ale jeśli wyjdzie Ci OK to trzymam kciuki Myślałem o tym. Ale nie wiem, który gips lepszy. Budowlany, czy szpachlowy? Za styrodurem przemawia to, że jest mniej zabawy ;P Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Budowlany, czy szpachlowy? żaden. Tylko gips dentystyczny. Masą szpachlową możesz formować teren pod dioramę. Ale nie mur i cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 Budowlany, czy szpachlowy? żaden. Tylko gips dentystyczny. Masą szpachlową możesz formować teren pod dioramę. Ale nie mur i cegłę. Ostatnio kupiłem takie coś za grosze, na próbę. Co myślisz o tym? Front drugiego murku zrobiony ;). Teraz powinien trzymać skalę ;> Wielkość cegły w poprzek będzie 4 mm, ponieważ taką grubość ma styrodur. Powinno być 3,5mm wg skali, ale chyba to 0,5 mm nie będzie rzucało się w oczy ;P Fragment starego muru dla pokazania różnicy ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Jakie wymiary mają Twoje cegły w murze? Powinny mieć w 1:1 24x12x6,5 cm. Twoje wydają się zbyt duże. To są wymiary współczesnych cegieł. Przedwojenne były większe. W murze powinny być wiązania. http://opolankazpasja.pl/40-krotka-historia-cegly/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 Jakie wymiary mają Twoje cegły w murze? Powinny mieć w 1:1 24x12x6,5 cm. Twoje wydają się zbyt duże. To są wymiary współczesnych cegieł. Przedwojenne były większe. W murze powinny być wiązania. http://opolankazpasja.pl/40-krotka-historia-cegly/ Dzięki za link. Przejrzałem go sobie. I prawdę mówiąc różnica w wielkości cegły współczesnej, a przedwojennej nie jest duża, wiec w skali i tak tego nie będzie widać. A wiązanie mam zrobione wozówkowe. ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Oczywiście, wozówkowe, ale miałem na myśli wiązanie bardziej zróżnicowane, przez co efekt byłby ciekawszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 Oczywiście, wozówkowe, ale miałem na myśli wiązanie bardziej zróżnicowane, przez co efekt byłby ciekawszy. Murów będę robił pewnie jeszcze sporo. Więc na pewno skorzystam z ww wzorów ;-) Jakiś czas temu zacząłem robić Pz III i w planach jest piętrowa podstawka. Na dole przekrój kanału, a u góry ulica z fragmentem fabrycznego muru. Lecz zanim zacznę ją robić, zdobywam doświadczenie w mniej ambitnych projektach. I jeszcze raz dzięki za podpowiedź ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Witam. Murek zrobiony. Jak wygląda zniszczenie? Wygląda realistycznie? Coś poprawić? Oczywiście będą leżały jeszcze na ziemi fragmenty muru i cegły. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Nigdy nie widziałem aby cegły się niszczyły jakby ktoś je ciął przy linijce. Przy uderzeniach w pierwszej kolejności puszczała zaprawa i mur się rozsypywał a cegły pękały i kruszyły na mniejsze kawałki głównie w wyniku upadku. Oczywiście poza tymi w które trafił pocisk, ale te były w centrum dziury i się rozwalały w drobny mak. Słuszna uwaga. Poprawię to ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Witam Murek dostał mały updgrade. Idąc za radą bardziej doświadczonych i spostrzegawczych modelarzy dodałem słupek oraz starałem się bardziej odwzorować realny wygląd zniszczonego muru. Mam nadzieję, że osiągnąłem zamierzony efekt. Postanowiłem jeszcze zmienić plastikowy słup z Italeri na drewniany. Połamałem go jak widać na zdjęciu. Jest ok? Czy jeszcze bardziej rozerwać w drzazgi którąś część? Model dostał już podkład. Jutro prawdopodobnie będę go malował ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi