Jump to content

T-34/85 Zvezda 1:35 Brukowana ulica

Melnikov
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowania dioramy, która jest już w całkiem zaawansowanym stadium tworzenia. Proszę o rady i opinie na temat tego co teraz zrobiłem i wskazówki na dalsze prace.

Murek wyskrobałem tylko od frontu. Tyłem i grzbietami zajmę się jeśli pomysł się spodoba.

Dodam, że za murkiem planuję zrobić jakieś zarośla. A sam murek postaram się lekko potraktować mchem i jakimiś pnączami. Pomiędzy płytkami, a murkiem będzie trawa.

Ludzik jest tylko do pokazania skali.

DSC_3096_zps65qj8ioz.jpg

DSC_3098_zpsijp8gnfw.jpg

DSC_3099_zpsn3houftx.jpg

DSC_3100_zpsvedk2dny.jpg

Pozdrawiam

Mel

Budowlany, czy szpachlowy?

żaden.

Tylko gips dentystyczny.

Masą szpachlową możesz formować teren pod dioramę. Ale nie mur i cegłę.

Ostatnio kupiłem takie coś za grosze, na próbę. Co myślisz o tym?

Front drugiego murku zrobiony ;). Teraz powinien trzymać skalę ;> Wielkość cegły w poprzek będzie 4 mm, ponieważ taką grubość ma styrodur. Powinno być 3,5mm wg skali, ale chyba to 0,5 mm nie będzie rzucało się w oczy ;P

Fragment starego muru dla pokazania różnicy ;)

DSC_3106_zpsuynfzoic.jpg

Pozdrawiam

Mel

Jakie wymiary mają Twoje cegły w murze? Powinny mieć w 1:1 24x12x6,5 cm. Twoje wydają się zbyt duże.

To są wymiary współczesnych cegieł. Przedwojenne były większe.

W murze powinny być wiązania.

http://opolankazpasja.pl/40-krotka-historia-cegly/

Dzięki za link. Przejrzałem go sobie. I prawdę mówiąc różnica w wielkości cegły współczesnej, a przedwojennej nie jest duża, wiec w skali i tak tego nie będzie widać. A wiązanie mam zrobione wozówkowe. ;-)

Pozdrawiam

Mel

Oczywiście, wozówkowe, ale miałem na myśli wiązanie bardziej zróżnicowane, przez co efekt byłby ciekawszy.

280_wiazania_1.jpg

Murów będę robił pewnie jeszcze sporo. Więc na pewno skorzystam z ww wzorów ;-)

Jakiś czas temu zacząłem robić Pz III i w planach jest piętrowa podstawka. Na dole przekrój kanału, a u góry ulica z fragmentem fabrycznego muru. Lecz zanim zacznę ją robić, zdobywam doświadczenie w mniej ambitnych projektach.

I jeszcze raz dzięki za podpowiedź ;-)

Pozdrawiam

Mel

• 2 weeks later...
Nigdy nie widziałem aby cegły się niszczyły jakby ktoś je ciął przy linijce. Przy uderzeniach w pierwszej kolejności puszczała zaprawa i mur się rozsypywał a cegły pękały i kruszyły na mniejsze kawałki głównie w wyniku upadku. Oczywiście poza tymi w które trafił pocisk, ale te były w centrum dziury i się rozwalały w drobny mak.

Słuszna uwaga. Poprawię to ;-)

Witam

Murek dostał mały updgrade. Idąc za radą bardziej doświadczonych i spostrzegawczych modelarzy dodałem słupek oraz starałem się bardziej odwzorować realny wygląd zniszczonego muru. Mam nadzieję, że osiągnąłem zamierzony efekt.

DSC_3166_zpsw35rrofu.jpg

DSC_3167_zpssrj4qbk4.jpg

Postanowiłem jeszcze zmienić plastikowy słup z Italeri na drewniany. Połamałem go jak widać na zdjęciu. Jest ok? Czy jeszcze bardziej rozerwać w drzazgi którąś część?

DSC_3168_zpspl0rxg6m.jpg

Model dostał już podkład. Jutro prawdopodobnie będę go malował ;)

Pozdrawiam

Mel