irlandczyk85 Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 Na warsztat trafia Mercury od firmy Revell. Zawartość pudełka dosyć spora. Planowane malowanie inwencja własna. Nie będe trzymał się standardu. Mam nadzieję że warsztat wam się spodoba. Postaram się wydobyć maksymum z tego modelu. Dzisiaj biorę sie za pierwsze szlifowanie karoserii oraz troszke szpachli. Jak się uda to będę na bierząco dodawał zdjęcia i informował o postępach prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 Podglądam powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 15 Listopada 2016 Autor Share Napisano 15 Listopada 2016 Karoseria całkiem spoko ale mały babol zawsze się znajdzie naszczeście nic wielkiego Do wyboru dwa typy hm? nadkoli? chyba tak to można nazwać. Tak to wyglada w ramkach. Zdecydowałem się na pierwszą większą część nadwozia. Wydaję się że wydłuży nadwozie i bedzie lepszy efekt. Spasowanie jest idealne i obędzie się bez szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 Super wątek się zapowiada Mam ten model w planach i to nie dalekich. Swój pomysł na zrobienie tego Ford'a pokazałem tutaj Siadam w pierwszym rzędzie i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Szlifowanko przed podkładem gradacja 400. Maski do wyboru 2 rodzaje. Narazie przgotuje 2 ale chyba ta płaska bedzie końcowa. Silnik powoli zaczynam skrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 O Auto Cobry zasiadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Zaczeło się to co lubię najbardziej. Malowanko. Podkładzik już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Sam do siebie:] Szlifowanko zrobione.Tak to wyszło.Odrazu widać zaślepione dziury i rysy których gołym okiem na białem plastiku bym nie zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Skoro zeszlifowałeś do plastiku, to powinieneś jeszcze raz położyć podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 To po co był ten pokład? Może Ci się pomyliła kolejność zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2016 To po co był ten pokład? Dziwne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Podład miał za zadanie wypełnić rysy i dziury. Potem szlifowanko na mokro 1000-1200 jak kto woli. Pużniej używam Sanding Film z firmy K&S tak samo na mokro. Inne firmy nie stosowałem i niewiem jakiej jakosci mają produkty. Na tak przygotowaną powierzchnię kłade już kolor jaki sobię wymyślę. Wiem inna technika... może wywrotna ale działa i wiele osób tak maluje. Postaram się pokazać od początku do końca i sami ocenicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Wiem inna technika... może wywrotna ale działa i wiele osób tak maluje. Czekam więc z niecierpliwością na dalszą relację. Może nauczę się tej innej techniki. Nie wiem czy wiesz ale słowo "wielu" oznacza więcej niż jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Wiem inna technika... może wywrotna ale działa i wiele osób tak maluje. Czekam więc z niecierpliwością na dalszą relację. Może nauczę się tej innej techniki. Nie wiem czy wiesz ale słowo "wielu" oznacza więcej niż jeden. Wiem kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Wiem inna technika... może wywrotna ale działa i wiele osób tak maluje. Czekam więc z niecierpliwością na dalszą relację. Może nauczę się tej innej techniki. Nie wiem czy wiesz ale słowo "wielu" oznacza więcej niż jeden. Ja również czekam na poznanie bliżej wywrotnej technologii malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Ale co was dziwi? Szlifowanie podkładu, który ujawnia nam skazy i wyrównuje powierzchnie? Robią tak kilka razy przed bazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Ale co was dziwi? Szlifowanie podkładu, który ujawnia nam skazy i wyrównuje powierzchnie?Robią tak kilka razy przed bazą. Oczywiście, że tak. Tylko większość jak już usunie wszystkie skazy, to kładzie równomiernie podkład na całej powierzchni. Natomiast kolega chce nam pokazać nową technikę, chyba podobną preschadingu stosowanego w lotnictwie. Ja tak zrobiłem w pierwszym swoim aucie pożarniczym, że nie zamalowałem przetarć, to potem musiałem położyć z 5 warstw czerwonej, a i tak jak się dobrze przyjrzeć to widać jaśniejsze plamy. Ale nigdy nie ukrywałem, że malowanie nie jest moją mocną stroną, więc z chęcią popatrzę jak kolega sobie z tym poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Ale co was dziwi? Szlifowanie podkładu, który ujawnia nam skazy i wyrównuje powierzchnie?Robią tak kilka razy przed bazą. Oczywiście, że tak. Tylko większość jak już usunie wszystkie skazy, to kładzie równomiernie podkład na całej powierzchni. Natomiast kolega chce nam pokazać nową technikę, chyba podobną preschadingu stosowanego w lotnictwie. Ja tak zrobiłem w pierwszym swoim aucie pożarniczym, że nie zamalowałem przetarć, to potem musiałem położyć z 5 warstw czerwonej, a i tak jak się dobrze przyjrzeć to widać jaśniejsze plamy. Ale nigdy nie ukrywałem, że malowanie nie jest moją mocną stroną, więc z chęcią popatrzę jak kolega sobie z tym poradzi. Mnie dziwi to że, położny podkład został wytarty niemal do zera, ja myślałem (do tej pory ) że podkład kładzie się na końcu, przed ostatecznym malowaniem, dokonując minimalnych poprawek. Ale mogę się mylić, ponieważ malowanie również nie jest moją mocną stroną. Dlatego Ciekawy jestem techniki wywrotowej, czasami w szaleństwie jest metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Mam pytanie (może naiwne): czy linie podziału blach były pogłębiane ? Z fotek wynika, że nie bardzo, a do tego zostały pomalowane podkładem i jeszcze przyjęły część brudu ze szlifowania. To raczej średnio wyjdzie na gotowym modelu. Chyba, że to rodzaj preshading'u I jeszcze jedno: jaki będzie kolor kasty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Co do linii podziału to nie pogłębiałem. Model przyjmnie sporo farby i podleje wszystko. Głównym kolorem bazowym będzie czarny . Płomienie wychodzące od maski idące do połowy pojazdu połączone z czaszka. Po bokach małe czaszki .Taka wizja malowania. Ale zobaczymy jak mi się wizja nie zmieni. Na model nie kładę kalek tylko wszystko z aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 Zdecydowałem się na kolor bazowy czarny. Zdjęcia robione pużno w nocy więc może nie oddają całego efektu ale chciałem pokazać co miałem na mysli z moim projektem:] Oczywiscie nie udało sie zakończyć prac.Zmęczenie nocne wzieło górę. Zwykły czarny x-1 Tamiya Zaczynam kłaść płomyki biały x-2 Tamiya Na biały kolor położyłem clear red x-27 Znowu biały x-2 Teraz użyłem clear orange x-26 Tamiya Kolejny raz biały tylko teraz delikatniej. Teraz clear yelow x-24 Tamita. Teraz myśle na zrobieniem czaszki w tych płomieniach.Sam niewiem może cos doradzicie? Niezwracajcie uwagi że czarny jest w kropkach od innych kolorów bo to pużniej zniknie. Pytanko do was jak to wam się podoba bo wydaje mi się że jest lepiej niż położyć kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Za duże te płomienie... takie w skali 1:1... Lepiej by wyglądało tak, więcej drobnych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 20 Listopada 2016 Autor Share Napisano 20 Listopada 2016 Za duże te płomienie... takie w skali 1:1...Lepiej by wyglądało tak, więcej drobnych: Taki był plan na wielkość płomieni. Jak by były małe to czaszki nie wcisne w ogień i nie rozciagne na dach.musi tak zostać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Z łapy malowales plomienie czy jakis szablon? Bardzo fajnie wyszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi