syk666 Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Witam! Już od dłuższego czasu biernie śledzę forum, ale chyba nadszedł czas, aby zacząć jakąś relację. W sumie, to są moje początki, i de facto można powiedzieć że to będzie mój pierwszy model plastikowy ;-) Pomijam małego Lancera i parę samolotów, klejonych bez malowania ;-) Model który sklejam to Mercedes-Benz 600 SEL w skali 1:24 od LEE - jest to, niestety bardzo słaba kopia modelu z Tamki. Jakość spasowania części i jakość wyprasek pozostawia wiele do życzenia, ale jak już się zaczęło model, to trzeba z nim brnąć do przodu ;-) Jak będę brał się za szpachlowanie karoserii, to postaram się pokazać różnice modelu Lee i Tamki, bo na karoserii bardzo ładnie widać "jakość" Model sklejam "prosto z pudła", na początek nie będę się bawił w uplastycznianie go, najpierw trzeba załapać podstawy. Model na dzisiejszy dzień wygląda już tak: Podwozie, silnik, zawieszenie tylne: Podwozie malowane sprajem Humbrola, jak mat tak i połysk. Zawieszenie i silnik malowane pędzlem Pactrami. Na misce olejowej silnika są paprochy, miałem poprawiać, ale osłona to przykryje, wiec uznalem, że tak to zostawię. Wnętrze. Wnętrze w całości malowane pędzlem, czarną Pactrą, a fotele i kanapa Model Master. Na podłodze wykładzinę zrobiłem z zamszu do paznokci, na foto tego nie widać, ale wyszło ok ;-) Całość elementów jakie mam już przygotowane do "zmontowania". Teraz czeka mnie zabawa z karoserią, a na prawdę jest tam sporo roboty, a czasu niestety mało. Wkrótce kolejna odsłona moich prac ;-) Pozdrawiam! Szymon syk666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 S-klas to lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Fajnie, że znowu pojawia się jakiś Mercedes na warsztacie. Mam nadzieję, że pomimo kiepskiej jakości modelu nie odpuścisz w połowie i dobrniesz do końca. Ciekaw jestem zarówno efektu finalnego, jak i tych różnić Lee/Tamka. Co do modelu, to fajnie wyszedł półmat na fotelach. Drewno wygląda trochę sztucznie - kalka czy malowałeś? Jak masz jeszcze ten zamsz do paznokci to pomyśl nad położeniem go też na tylną półkę albo wygładź to papierem ściernym i pryśnij pod kolor ale sprayem (potrafi ściąć się pierwszą farbą - wskazana próba na odpadkach) bo teraz widać linie pociągnięć pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 17 Listopada 2016 Autor Share Napisano 17 Listopada 2016 Drewno to kalki, a nad półką będę jeszcze myślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Ooo. Hans Gruber i jego Mały Czołg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Powodzenia przy modelu. Fajnie ze zawitał nowy kolega na forum. Będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Obiecane porównanie Karoserii Lee i Tamki. Lee - szara, Tamiya - czarna Widok ogólny: Podszybie - Lee ma to kiepsko odwzorowane. Błotniki - Lee ma wgłębienia i niedolaną krawędź, Tamiya - igła. Dach. Tył karoserii: Wlew paliwa: Tylny słupek: I na koniec progi: Ogólnie wypraska z Lee ma gorzej odwzorowane szczegóły, linie podziału są nieregularne, sporo jest "wgnieceń" np, na drzwiach i błotnikach. Na pewno z Tamiyą praca będzie o niebo lepsza. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Nie bardzo rozumiem dlaczego zawracasz sobie głowę modelem Lee, skoro masz Tamiyowy wypust ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Fajny Mesio. Kiedyś takiego sklejałem. Skoro jeszcze nie masz zamkniętego wnętrza, może pokusisz się o podpicowanie tych wykończeń drewnianych? Taki najłatwiejszy trik to nałożyć delikatnie cienkim pędzelkiem smugi/kreseczki imitujące słoje drewna i na koniec dać warstwę pomarańczowego cleara. Kiedyś użyłem tego sposobu i byłem zadowolony. Efekt gwarantowany. Polecam i powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 18 Listopada 2016 Autor Share Napisano 18 Listopada 2016 Zanim nabyłem model z Tamki, to już miałem rozkopanego tego z Lee, poza tym, tego z Tamiyi mozna zrobić w wersji AMG ;-) Do kompletu 600 mam jeszcze Coupe. Z drewnem będę kombinował i eksperymentował przy następnych modelach, w tym już nie będę nic zmieniał - ale na pewno wypróbuję podany sposób ;] Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 poza tym, tego z Tamiyi mozna zrobić w wersji AMG To ja poproszę AMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Mam Tamkę AMG i miałem Lee w rękach, już po dotyku było czuć że to jest bardziej uboga kopia. Życzę Ci powodzenia, bo przy kaście się przyda no i czekam na efekt finalny. Jaki kolor budy planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 To ja poproszę AMG AMG nie prędko ;-) Kolor jaki planuję położyć to czarny połysk, zastanawiam się jeszcze czy zderzaków i listw nie machnąć w innym, ale to jeszcze czas żeby się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 Listwy w innym odcieniu i półmacie albo chociaż tylko w półmacie na pewno dodadzą atrakcyjności. Swoje W140 pomalowałem jednolicie na połysk, a w C140 dałem inny odcień i półmat i jest ogromna różnica. Na ostatnim R129 dałem tylko półmat i też wygląda lepiej niż całość w połysk. Na LEE masz fajną możliwość treningu przed Tamką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 19 Listopada 2016 Share Napisano 19 Listopada 2016 To ja poproszę AMG AMG nie prędko ;-) Łe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Coś nowego w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Szpachla na kaście wysycha ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Ale długo schnie ta szpachla..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Ale za to jak wyschnie to niczym nie ruszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Mercedesy są wymagające. Nie powalaja przeważnie swoja bryłą, wiec musi być idealnie i ciekawie wykonany żeby nie zniknął w gąszczu młodszych i bardziej popularnych aut. Trzymam kciuki bo kolekcja mesiow mi się tez marzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 13 Marca 2017 Autor Share Napisano 13 Marca 2017 Hehe, szpachla już sucha, ale czasu malutko na prace z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 To chociaż raz w tygodniu ja przetrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Witam! Karoseria wraz ze zderzakami przygotowana do malowania, tylko odtłuścić trzeba i można malować - na początek podkład, potem zapewne będą jeszcze jakieś poprawki ;-) ale powoli idę z Mesiem do przodu. Sorry za jakość zdjęć, następne będą lepsze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Cze Sz... Dłubiesz coś dalej z tym mercedesem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syk666 Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Cześć! Tak, powoli coś tam dłubie, ale czasu tak mało, ze szkoda gadać...:( Ale jeszcze w tym miesiącu zrobię aktualizację i wstawię nowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi