Melnikov Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 Czołgiem. Oto mój najnowszy model. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Podoba mi się, świetnie wymalowane baza. Może trochę te rdzawe zacieki na "wieży" (nie wiem jak to się fachowo nazywa w tego typu pojazdach) są za intensywne. No i niewiele czemu, ale błotne kleksy na całości powodują że miałem wrażenie iż to 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Podoba mi się, świetnie wymalowane baza. Może trochę te rdzawe zacieki na "wieży" (nie wiem jak to się fachowo nazywa w tego typu pojazdach) są za intensywne. No i niewiele czemu, ale błotne kleksy na całości powodują że miałem wrażenie iż to 1/72. Ahhh... bo ja zawsze mam problem z brudzeniem i waloryzacją modelu. Albo zrobię za mało, albo za dużo. Z tymi kleksami to starałem się "pstrykać" w sztywny pędzelek, ale ciężko by było to kontrolować. Na szczęście można ww plamki usunąć, bo nie są zalakierowane. Aczkolwiek chciałem uniknąć sytuacji, że podwozie jest styrane, a góra czysta. No i zacieki może faktycznie za mocne, ale chciałem żeby model nie był jednolity. Zdaję sobie sprawę, że nie miałby okazji zbyt dużo powalczyć, żeby był doprowadzony do takiego stanu, ale jest to po trochu moja artystyczna wizja ;) Coś na zasadzie "co by było gdyby wojna potrwała rok dłużej?". A dlaczego właśnie owe kleksy sprawiły, że tak odebrałeś ten model? Co jest w nich właściwie nie tak? Za duże? Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Powiedziałbym że chyba tak - troszkę za duże. Dla przykładu ostatnia fotka. Zobacz wielkość łączenia płyty bocznej z przednią i osłonę km. Przy nich ten rdzawy zaciek jest bardzo duży a i kropki też wyglądają dość masywne. To zapewne powoduje redukcję skali w odbiorze. Dodatkowo wydaje mi się że brak jakby graduacji (tak to się chyba nazywa). Więcej na dole i mniej na górze. Ciężko to wszystko jednoznacznie wytłumaczyć. Być może czarne tło też to spowodowało. W większości modele prezentowane są na białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Powiedziałbym że chyba tak - troszkę za duże. Dla przykładu ostatnia fotka. Zobacz wielkość łączenia płyty bocznej z przednią i osłonę km. Przy nich ten rdzawy zaciek jest bardzo duży a i kropki też wyglądają dość masywne. To zapewne powoduje redukcję skali w odbiorze. Dodatkowo wydaje mi się że brak jakby graduacji (tak to się chyba nazywa). Więcej na dole i mniej na górze. Ciężko to wszystko jednoznacznie wytłumaczyć. Być może czarne tło też to spowodowało. W większości modele prezentowane są na białym. Dzięki za opinie. Z zaciekami niestety już nic nie zrobię, bo są polakierowane. Ale kropki postaram się zetrzeć. No i niestety nie wiem jak zrobić ładne przejście w zabrudzeniu dołu i góry. W zamyśle miał to być pojazd jadący po blotnistym terenie, ale nie brodzący po górną linię wanny, dlatego spod jest umorusany, a góra dużo czystsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 A próbowałeś używać aero do zdmuchiwania pigmentów z pędzla zamiast pstrykać w pędzel? Moim zdaniem jak na górze troszkę zredukujesz ich ilość to powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 A próbowałeś używać aero do zdmuchiwania pigmentów z pędzla zamiast pstrykać w pędzel? Moim zdaniem jak na górze troszkę zredukujesz ich ilość to powinno być ok. jeszcze nie próbowałem. Przy kolejnym modelu spróbuję ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Generalnie model ladny, ale... no niestety sa jakies "ale" widze pewien brak konsekwencji, jesli idzie o snieg, miejscami obklejony a cala gora czysta, gdzies tam tez cos powinno zostac, no i oleje, sa rdzawe zacieki, i to troche duze, ale nie ma takich "zwyklych", jakie powsaja od syfu i deszczu, moze by sie dalo dorobic. ps genialny ten rdzawy na zapasowych gaskach, co to za farbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Generalnie model ladny, ale... no niestety sa jakies "ale" widze pewien brak konsekwencji, jesli idzie o snieg, miejscami obklejony a cala gora czysta, gdzies tam tez cos powinno zostac, no i oleje, sa rdzawe zacieki, i to troche duze, ale nie ma takich "zwyklych", jakie powsaja od syfu i deszczu, moze by sie dalo dorobic. ps genialny ten rdzawy na zapasowych gaskach, co to za farbka? Dzięki za uwagi. Śnieg był na górze, ale ostatecznie go usunąłem. Na płycie silnika nie ma śniegu, bo poszedłem za radą odnośnie mojego Tygrysa. Czyli gorąca płyta-śnieg topnieje ;P . Na swoje usprawiedliwienie powiem, że jest trochę śniegu w zakamarku na płycie nad głową kierowcy i km'isty. Co do gąsek. To całość dałem jasno-szarym podkładem. Następnie zrobiłem mieszankę ciemnego szarego i srebrnego (chciałem osiągnąć gunmetal) i odrobinę 70.822, aby dać odpowiedni, bardzo ciemno rdzawo-brązowy odcień. Później psiknąłem delikatnie, nieregularnie Medium Rust A.MIG-040 i na koniec przetarłem pigmentami, najpierw Truck Rust A.MIG-3008, a potem delikatnie Light Rust A.MIG-3006. Podejrzewam, że pierwsze zabiegi nie miały sensu. Pewnie wystarczył by tylko podkład, gunmetal i pigmenty, ale eksperymentowałem do momentu osiągnięcia zadowalającego efektu i miło, że zostało to zauważone. Zastanawiam się jakbym mógł poprawić wygląd, aby Jagdtiger wyglądał bardziej realnie. Tym bardziej, że marcu i kwietniu chciałbym zabrać go na konkurs. Nie są to duże imprezy, ale zawsze udaje mi się wyhaczyć jakieś wyróżnienie, a chociaż raz chciałbym dostać miejsce na podium ;) No może drugi raz. Jeden model dostał srebro w zeszłym roku. Mam preparaty Streaking Grime i Winter Steraking Grime. Próbowałem w sumie nimi zrobić jakieś zacieki, ale koniec, końców pojechałem rustem ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi