whisky6666 Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Witam, czas na kolejny model, który dostałem na urodziny od mojej drugiej połówki. Wiec musi być zrobiony na tip top Na początek spasowanie wszystkich wiekszych elementów poszło dość szybko. Wyciąłem wszystkie elementy (a dużo ich nie było ). Po wyszlifowaniu i pozbyciu się pozostałości po odlewach, nałożyłem cienka warstwę podkłądu. Sama kasta jak to u Revella bywa, niebyła w dobrym stanie, nie obyło sie bez szpachlowania, szlifowania, wycinania itp, Poszerzyłem i pogłębiłem wszystkie linie podziału jakie były na modelu, trochę się obawiam ze przesadziłem ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze. Jutro pierwsza warstwa podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Prace idą dość powoli ale grunt, że do przodu. Silnik powoli powstaje. Zaczynam eksperymentować z washem, nigdy nie wiem czy za dużo czy za mało Buda już w kolorze, niewiem co źle robię ale malując Tamiya x-1 powinien być połysk a wpada z lekki mat po wyschnięciu. I pare mniejszych elementów ukończonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ile warstw tego X-1 , czym rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 3 warstwy, rozcienczam dedykowanym x20a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1987 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ten czarny piknij błyskiem przykładowo TS-13, zrób polerkę i będzie się świecił jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Ten czarny piknij błyskiem przykładowo TS-13, zrób polerkę i będzie się świecił jak ta lala Problem w tym, że nie chce malować chemicznymi (strasznie śmierdzą). Prace nad silnikiem zakończone: Rzeczy ktore dołożyłem od siebie to: -bardziej naturalny pasek klinowy -przewód odpowietrzający komorę zaworową -kable wysokiego napięcia -zabrudzenie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Kolejna aktualizacja, kasta pomalowana ale nie jestem zadowolony :/. Pierwszy raz kładłem tak duże kalki i nie wszystko poszło po mojej myśli ale jakoś wybrnołem z problemów. Chromowane ramki wogoł szyb też okazały sie nie małym wyzwaniem. Wyszła lekka skórka pomarańczowa wiec lekka polerka powinna załatwić sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Chyba bym nie malowal wlotow przy szybie na żółty ale może musi tak być.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Też o tym myslałem ale ze kalka była tak zaprojektowana to niewiele mogłem z tym zrobić, jedynie je troche przyciemniłem washem. W oryginale wloty wygladają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 No lakier klasa! Jakiego bezbarwnego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Przyłączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Bezbarwny to klar samochodowy Dupont Dx1044. Prac ciąg dalszy, wanienka z wnętrzem zakończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Ho ho, piekna robota to wnętrze. Karoca również wyszła pięknie. Kolega składający F50 również polecal tego Dupont-a. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Wnętrze piękne. Gratulacje Jak zrobiłeś te srebrne punkty na kierownicy ? Planuję takie zrobić w kolejnym P356. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Ładne wnętrze, zapowiada się super model. Tego Duponta rozcieńczałeś? Jakim ciśnieniem malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Koledzy czy ktoś z Was jest chętny na podzielenie litrowego duponta na pół albo i więcej? Na Co mi litr a i 100 zł się rozbije między kilka osób. Dam jakieś ogłoszenie na giełdzie. Zajrzyjcie kto zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Dziękuje bardzo za miłe słowa, daje mi to motowacje do dalszych starań. Ho ho, piekna robota to wnętrze. Karoca również wyszła pięknie. Kolega składający F50 również polecal tego Dupont-a. Super! Jeżeli mówisz o tym modelu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=56892 to ja go składałem i też uzywałem Duponta. Ładne wnętrze, zapowiada się super model. Tego Duponta rozcieńczałeś? Jakim ciśnieniem malowałeś? Tak rozcieńczałem, zalecane w lakiernictwie samochodowym jest 10-13% lecz w modelarstwie stosuje około 16-18%. Nie należy przesadzić z rozcieńczeniem bo potrafi zeżreć kalki i porobić cuda na lakierze. Wnętrze piękne. Gratulacje Jak zrobiłeś te srebrne punkty na kierownicy ? Planuję takie zrobić w kolejnym P356. Wypustki były już na kierownicy wiec jedynie je lekko musłem wykałaczką z srebrną farbką tamiya xf-16 A teraz ja mam pytanie do Was, chciałbym zrobić napisy na kołach tak jak to jest w oryginale na oponach niema żadnych przetłoczeń i nie mam pojęcia jak to zrobić, ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Fototrawiony szablon i aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Fototrawiony szablon i aerografem A gdzie jakis szablon zdobyć? Bo nie mam takiego sprzętu żeby samemu wytrawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Kasta wypolerowana, reszta fotek niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Proszę o przepis krok po kroku z polerowania - jakich past używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Proszę o przepis krok po kroku z polerowania - jakich past używasz? Również się pod prośbę podłączam. No oczywiście że o Twoje F50 mi chodziło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 To po kolei: -papier wodny 2000 -papier na gąbce 2000 -papier na gąbce 3000 -pasta Menzerna heavy 400 -pasta Menzerna PP ultra wszystko robione ręcznie na scierce z mikrofibry I o to cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 11 Marca 2017 Autor Share Napisano 11 Marca 2017 Kolejny etap zakończony, chciałem uzyskać efekt kilkuletniej eksploatacji pojazdu, z washingiem wciąż czuje się jak dziecko we mgle :P, jak sie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Model skończony, przepraszam za jakość zdjęć ale kalkulatorem ciężko zrobić lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi