mCIH Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Jak prawidłowo kurzy się pojazd? Chodzi mi o efekt ubrudzenia suchą ziemią, nie wiem jak to lepiej nazwać. W tym topicu - viewtopic.php?t=2009&start=30 podoba mi się brudzenie. Jak to zrobić? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Kurzenie najlepiej wychodzi natryskując aerografem farbe lub dany rozcieńczony pigment. Jest także sposób na pędzel czyli mocne rozcieńczenie farby np. piaskowej pactry zwykłą wodą lub acetonem i nałożenie jej pędzelkiem na powierzchni która ma być zakurzona. Jeszcze zależy to od tego ile masz pięniędzy do wydania, bo można zrobić brudzenie farbami Humbrolalub Pactry, a można także do tego użyć pigmentów Miga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 acetonem Ty chyba Dumo chcesz u kogoś tragedię spowodować. Aceton potrafi naprawdę sporo namieszać z farbą i plastikiem. Radzę uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 acetonem Ty chyba Dumo chcesz u kogoś tragedię spowodować. Aceton potrafi naprawdę sporo namieszać z farbą i plastikiem. Radzę uważać. A ja mysle, reggy, ze powinienes sam sprobowac i acetonu i nitro. Chociazby po to, aby w Twoim stylu, zademonstrowac efekty takiego malowania. Dodam od siebie, ze widzialem modele malowane aerografem, farbami na bazie nitro. Efekt byl wspanialy. Gdyby to samo malowanie dokonane bylo pedzlem, podejrzewam ze efekt bylby godny pozalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Zawsze rozcienczam pactry acetonem a raczej zmywaczem do paznokci bo jest słabszy i nic mi nigdy nie zerzarło, jest tani i polecam. Nie zostawia tak jak woda smug na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Hym, może przy właściwym zastosowaniu efekt może być ciekawy, ale radziłbym zachować ostrożność. Lepiej sprawdzić reakcję naszych farb na aceton gdzieś na złomie modelarskim. Sprawdzę, co Humbrole powiedzą na nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCIH Napisano 6 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2008 Wyszło coś takiego... jak to oceniacie? (to w zasadzie mój pierwszy model) Kiepskie światło, ale o tej porze cudów nie ma. Żeby nie było to na masce nie są żadne zacieki tylko efekt brudu-kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Za mało rozcieńczyłeś farbe ale dążysz w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Może się nie znam,ale wyszło jak by ktoś go podrapał,a nie zakurzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCIH Napisano 6 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2008 Po części jest obdrapany, dzięki za podpowiedzi i uwagi. Może założę topic o tej mojej produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Wyszło coś takiego... jak to oceniacie? (to w zasadzie mój pierwszy model) Kiepskie światło, ale o tej porze cudów nie ma. Żeby nie było to na masce nie są żadne zacieki tylko efekt brudu-kurzu. Hmm to bardziej wygląda na wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCIH Napisano 6 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2008 To źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi